Kuntalaisten tarinat pääkuva

Navigaatiovalikko

Sisältöjulkaisija

angle-left Rakentamisen tarina Meidän Liperi

”Tämän jälkeen ei enää kelpaa mikään muu tontti”

Sinkkoset tekevät kesämökkiä unelmatontilleen Liperin Tutjunniemeen.

Joensuulaisesta Sinkkosten perheestä on tulossa hyvää vauhtia kesäliperiläisiä, kunhan kesämökkiprojekti saadaan valmiiksi. Sinkkoset etsivät kesämökkitonttia useista eri paikoista, mutta Liperistä löytynyt tontti sulatti kerralla koko perheen sydämen.

– Sen tietää, kun löytää sen oikean. Tämä tontti oli kaikkea sitä, mitä olimme mökkitontista haaveilleet. Iso vesi, loiva ranta ja matkalla sellainen ihanan perinteinen suomalainen maalaismaisema, Terhi Tuononen-Sinkkonen kuvailee perheen uutta kesämökkitonttia.

– Se oli heti selvää, että tämän jälkeen meille ei enää kelpaa mikään muu tontti.

Sinkkosten unelmien tontti sijaitsee Liperin Tutjunniemessä, Tikanselän rannalla. Suuren järven läheisyys oli ratkaiseva asia, koska Sinkkoset pitävät uimisesta, veneilystä ja kalastuksesta. Perheen isä Sami kalastaa verkoilla ja uistimilla. Perheen innokkain kalastaja taitaa kuitenkin olla 8-vuotias Johannes.

– Johannes on jo kiillottanut uistimiaan pitkin talvea, kun kuuli, että kesämökki tulee järven rannalle, Terhi kertoo.

Omassa rauhassa, muttei eristyksissä

Oma kesämökki on ollut Sinkkosille jo useamman vuoden unelma. Vaikka perhe on aikoinaan myös asunut Saimaan rannalla, on mökin rauha se, mitä haetaan.

– Nimenomaan se perheen yhteinen aika siellä mökillä, Terhi painottaa.

Sinkkosten kotoa kertyy mökille matkaa noin 60 kilometriä. Sen verran vähän, että mökillä voi piipahtaa arki-iltanakin.

– Hankalaa se olisi, jos joutuisi raahaamaan tavarat ja ruokatarvikkeet pitkän matkan päästä. Täällä saamme kaikki palvelut läheltä kesämökkiä. Ollaan omassa rauhassa, muttei eristyksissä.

Kirkonkylälle ei ole Sinkkosten mökiltä pitkä matka ja palkittu Saariston Puoti on polkupyörämatkan päässä.

– Sinne ajellaan sitten veneellä, kunhan saadaan jonkinlainen paatti hommattua, Terhi suunnittelee.

Terhillä on suunnitelmissa käydä mökiltä käsin töissäkin - ainakin silloin tällöin. Myös etätyöt onnistuvat tarvittaessa, sillä yhteydet toimivat Tikanselän rantaan. Perheellä on tarkoitus käydä tulevalla mökillään myös kesäkauden ulkopuolellla.

– Ainakin saunomassa käydään niin pitkään kuin vain tarkenee saunasta uida, ”hulluuteen asti” innokkaaksi uimariksi tunnustautuva Terhi kertoo.

Sutjakkaa palvelua

Sinkkosten perhe teki tonttikaupat 5000 neliön tontistaan talvella. Rantaan on tulossa 70 neliön mökki, sauna ja aittarakennus. Nelilapsisen perheen arki on sen verran vauhdikasta, että mitään tiukkaa aikataulua rakennusprojektille ei ole vielä asetettu 

– Tänä kesänä jos saataisiin sauna valmiiksi ja päämökkiäkin pistettäisiin alulle. Ja sitten tietysti on tehtävä se kesämökin inhottavin asia, eli ulkohuussi, Terhi naurahtaa.

Sinkkoset ovat hoitaneet kevään mittaan tonttiin ja rakentamiseen liittyviä asioita Liperin kunnan kanssa. Kaikkiin kysymyksiin on löytynyt vastaukset ja hankalaksi pelotellut rakennuslupa-asiatkin ovat hoituneet kivuttomasti.

– Palvelu rakennusvalvonnassa on ollut sutjakkaa ja kysymyksiin on saatu vastaukset nopeasti. Olemme kyllä tyytyväisiä Liperin kunnan palveluihin, Terhi kiittelee.

Sinkkoset olivat itsekin ripeitä, sillä he olivat vuoden 2018 ensimmäiset kesämökin rakennusluvat saaneet Liperissä. Kunta palkitsi perheen tästä vuoden Kesäkuutti-palkinnolla. Palkinnoksi tulleelle tiffany-lasityölle on jo paikka mietittynä.

– Sinne se tulevan kesämökin ikkunalle roikkumaan laitetaan, Terhi paljastaa.

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute