Kuntalaisten tarinat pääkuva

Navigaatiovalikko

Sisältöjulkaisija

angle-left Liikuntaneuvonta asiakastarina 2

Liikuntaneuvonta rohkaisi kokeilemaan uusia lajeja

Hanne Mähönen kannustaa muitakin kuntalaisia ottamaan yhteyttä liikuntaneuvontaan.

nainen sinisessä ulkoliutakissa ja ruskeissa housuissa seisoo syksyisessä metsässä

Liikuntaneuvonta – erinomainen palvelu meille kuntalaisille

Olen ollut tähän asti hyvin laiska liikkumaan ja en edes kuvitellut, että osallistuisin johonkin liikuntaryhmään. Tähän tuli kuitenkin muutos keväällä.

Vuoden 2021 alussa pääsin mukaan ENE-teholaihdutusryhmään. Kyseisessä ryhmässä sain kuulla yhdellä käyntikerralla Joensuun liikuntaneuvontapalveluista. Siellä tuli esille, että myös muilla kunnilla on tarjolla maksutonta liikuntaneuvontapalvelua.

Tämä oli hyvä tieto ja niinpä minäkin otin selville Liperin kunnan osalta tästä palvelusta. Yhteystiedot sain omalta hoitajalta Siun Sotesta ja seuraavaksi kirjoitinkin sähköpostia terveysliikunnanohjaaja Mira Kostamolle ja tiedustelin palvelusta. Vastaus tuli pian ja siitä lähti tutustuminen liikuntaneuvontapalveluun ja yhteistyö Miran kanssa.

Tsemppari mukana

Tapaamisia oli yhteensä 5 ja liikkeelle lähdettiin keskustelemalla läpi taustoja, odotuksia ja toiveita. Liikuntaneuvonnan tapaamiskerrat määräytyivät pitkälti sen mukaan, mitä itse halusin kokeilla ja tehdä.

Kävimme muun muassa tutustumassa ulkokuntosaliin sekä sain kotiin kehonpaino- ja kuminauhajumppaohjeet, jotka kävimme tapaamisissa yhdessä läpi. Ensimmäisestä kerrasta lähtien otin mukaan myös siskoni ja hän olikin mukana lähes joka kerta kuulemassa hyviä ohjeita. Hänestä tuli tärkeä tsemppari ja liikuntakaveri.

Syksyn alussa kävimme myös Miran ohjauksessa tutustumassa Liprakassa vesijumppaan ja tästä hyvänä kimmokkeena vesijumpat jatkuvat nyt joka maanantai kunnan vesijumpparyhmässä. Lisäksi keskiviikkoisin Jyrin kuntosalilla osallistun ohjattuun kuntosaliryhmään.

Muutos näkyy

Viimeinen tapaamiskerta oli kuukauden päästä liikuntaneuvonnan päättymisestä. Se vietettiin Pärnävaaran maisemissa pienen kävelylenkin merkeissä. Hyvin jaksoin, vaikka yksi iso nousu oli matkalla. Puuskutin, mutta sain kuitenkin jokusen sanan suustani ulos. Huomasin kuitenkin muutoksen kevääseen, silloin en olisi voinut kuvitella käveleväni mäkisessä maastossa jutustellen.

Keskustelut Miran kanssa olivat mukavia ja hän kannusti minua hyvin. Itselle tuli halu osallistua ja tehdä annetut liikkeet hyvin. Siten, että niistä saa oikeasti hyötyä omaan olotilaan. Jaksan paremmin, olo on virkeä ja elinvoimainen.

Nämä opit mielessä liikuntaneuvonta on siis onnistunut tukemaan minua ja olen siitä erittäin iloinen ja tyytyväinen. Suosittelen muitakin ottamaan rohkeasti yhteyttä liikuntaneuvontaan, jos kaipaa tukea liikunnan aloittamiseen ja hyvään olotilaan.

Toukokuussa 2022: Kokeilusta pysyvämpään käyttöön

Nainen poseeraa uimahallin edustalla ja näyttää kameralle Liprakka-uimahallin korttia.

Kirjoitin syksyllä 2021 ajatuksiani liikuntaneuvonnasta, kun olin kesän aikana tutustunut Liperin kunnan tarjoamaan palveluun. Kiitos omalle kotikunnalleni, joka järjestää maksutonta liikuntaneuvontaa eri ikäisille kuntalaisille. Nyt (toukokuussa 2022) kirjoitan jälleen mietteitäni, miten on mennyt ja miltä tuntuu syksyn ja talven jälkeen.

Kesän tapaamisten jälkeen innostuin ilmoittautumaan pariin eri kunnan liikuntaryhmään. Tämä olisi todennäköisesti jäänyt tekemättä, mutta liikuntaneuvonta edesauttoi ajattelemaan toisin. Pari kertaa viikossa reipasta liikuntaa, mutta ei mitään rääkkiä, tuo mukavasti rytmiä myös viikkoihin. Onneksi koronarajoitukset eivät kovin paljoa sotkeneet ryhmien toimintaa, vain muutama kerta tammikuulta jäi välistä.

Maanantain vesijumppa Liprakassa on hauskaa, vaikka liikkeitä tekeekin tosissaan. Vesi on oikein ystävällinen vastus. Keskiviikon kuntosalilla on myös tekemisen meininki. Monesti yllättyy, että liikkeisiin ei välttämättä tarvitse mitään erityistä laitetta. Liikkeistä saa hyviä vinkkejä myös kotona tehtäväksi.

Olen edelleen kiitollinen siitä, että tutustuin liikuntaneuvontaan ja sain liikunnan isommin mukaan jokapäiväiseen toimintaan. Koen, että lihaksissa on tapahtunut muutosta, ja ennen kaikkea jaksamisessa tapahtuneen suuren lisääntymisen koen äärimmäisen ihanana asiana.

Suosittelen rohkeasti ottamaan yhteyttä kunnan liikuntaneuvontaan. Siellä kohtaa ystävälliset liikuntaneuvojat ja heiltä löytyy ideoita liikunnan aloittamiseen ja uusien lajien kokeiluun.

Teksti: Hanne Mähönen – liikuntaneuvonnan tyytyväinen asiakas

Päivitetty 4.5.2022: lisätty Mähösen uudet kuulumiset.


Liperin kunta järjestää maksutonta liikuntaneuvontaa eri ikäisille ja eri elämänvaiheissa oleville kuntalaisille. Varaa aika maksuttomaan, henkilökohtaiseen liikuntaneuvontaan. Liikuntaneuvonta on suunnattu liikuntaa aloitteleville ja painonhallinnan kanssa kamppaileville henkilöille, joilla ei ole akuuttia hoitoa tai kuntoutusta vaativaa sairautta, tai vaikka yhdessä koko perheelle, jotka haluavat lisätä liikuntaa omaan arkeensa.

Ota yhteyttä terveysliikunnanohjaajaan: Mira Kostamo, 040 582 6726, mira.kostamo@edu.liperi.fi.

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute