Navigaatiovalikko

Kuntainfo sisältö

Liperin kunta

Lue täältä lisää Liperin kunnan historiasta, logosta ja sen käytöstä ja ystävyyskuntatoiminnastamme.

Löydät Liperin myös sosiaalisesta mediasta.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Uusia altistumismahdollisuuksia Liperin koululla ja Ylämyllyn koulun Patteriston yksikössä

Uusia altistumismahdollisuuksia Liperin koululla ja Ylämyllyn koulun Patteriston yksikössä

Alle 12-vuotiaat ja kaikki rokottamattomat lapset tulee viedä koronatestiin lievissäkin oireissa mahdollisimman pian. Ohje koskee myös niitä perheitä, joissa vanhemmilla perheenjäsenillä on molemmat koronarokotteet.

Siun sote tiedotti kunnan perusopetusta 17.11.2021, että Liperin koulussa sekä Ylämyllyn koulun Patteriston yksikössä on voinut altistua koronavirukselle torstaina 11.11.2021.

Siun sote tulee asettamaan lähialtistuneet molemmista kouluista viralliseen tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin. Heidän tulee jäädä koulusta ja myös harrastuksista pois. Lisäksi muutamien luokkien oppilaita molemmista kouluista on asetettu oireseurantaan.

Muut oppilaat voivat jatkaa koulunkäyntiä normaalisti.

Siun soten tartunnanjäljitys on yhteydessä kaikkiin karanteeniin asetettavien oppilaiden huoltajiin joko soittamalla tai tekstiviestillä.

Kaikkia altistuneita kehotetaan seuraamaan oireitaan 14 vuorokauden ajan ja hakeutumaan viipymättä testiin, jos lieviäkin oireita ilmenee. Koronaviruksen aiheuttaman taudin oireita voivat olla päänsärky, haju- tai makuaistin häiriöt, nuha tai nenän tukkoisuus, yskä, hengenahdistus, voimattomuus tai väsymys, lihaskivut, kurkkukipu tai kurkun karheus, kuume, pahoinvointi, oksentelu ja ripuli.

Oireisena näytteenottoajan voi varata itse suoraan Omaolon kautta tai päivystysavusta, p. 116117.

Lisätietoja löytyy Siun soten verkkosivuilta:

https://www.siunsote.fi/ohjeita-tartunnan-saaneelle-ja-altistuneelle

Lapset koronatestiin lievissäkin oireissa

Siun sote on 17.11.2021 julkaisut tiedotteen koronavirustartuntojen määrän kasvavan nopeasti Joensuun asiointi- ja työssäkäyntialueella. Tartuntoja todetaan paljon etenkin rokottamattomilla ja alle 12-vuotiailla koululaisilla sekä päiväkoti-ikäisillä lapsilla.

Koulu- ja päiväkotialtistumisia on todettu lähes päivittäin, ja muun muassa harrastusryhmien kautta tartunnat ovat levinneet edelleen laajemmalle. Perhepiirissä tartuntoja ovat saaneet myös jo rokotetut henkilöt.

Tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi Joensuussa, Liperissä ja Kontiolahdella tiukennetaan ohjeita koronatestiin hakeutumisesta ja oireisena kouluun, hoitoon tai harrastuksiin menemisestä:

  • Alle 12-vuotiaat ja kaikki rokottamattomat lapset tulee viedä koronatestiin lievissäkin oireissa mahdollisimman pian. Ohje koskee myös niitä perheitä, joissa vanhemmilla perheenjäsenillä on molemmat koronarokotteet.
  • Hoitoon, kouluun, töihin tai harrastuksiin ei pidä mennä oireisena. Oireisena pysytään kotona ja hakeudutaan koronatestiin.
  • Kasvomaskien käyttö on suositeltavaa tilanteissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan. Etenkin rokottamattomien on syytä käyttää maskia matalalla kynnyksellä.

Tartunnanjäljitys ruuhkautunut

Siun soten tartunnanjäljitys on ruuhkautunut koronavirustartuntojen kasvun takia. Myös yhteispäivystyksen puhelinpalvelu on kuormittunut koulu- ja päiväkotialtistumisiin liittyvistä tiedusteluista.

Jos omasta koulusta, harrastusryhmästä tai lähipiiristä tulee tieto korona-altistumisesta ja mahdollisesta karanteenista, tulee odottaa rauhassa Siun soten tartunnanjäljityksen yhteydenottoa ja toimia koulun, päiväkodin tai harrastusryhmän välittämien ohjeiden mukaisesti. Ohjeet löytyvät myös Siun soten verkkosivuilta: www.siunsote.fi/ohjeita-tartunnan-saaneelle-ja-altistuneelle

Positiivisen koronatestituloksen saaneille ei tällä hetkellä pystytä soittamaan saman päivän aikana ja yhteydenotto karanteeniin määrättäville altistuneille voi tulla jopa kolmen–neljän päivän viiveellä. Positiivinen koronatestitulos ilmoitetaan tekstiviestillä tai sen voi tarkistaa verkossa Omakannasta. Omakannasta vanhemmat näkevät myös alle 10-vuotiaiden lastensa tiedot.

Tartunnanjäljityksen ruuhkautumisen takia keskitytään jäljityksessä jatkossa suuren tartuntariskin tilanteisiin ja tilaisuuksiin THL:n ohjeistuksen mukaisesti. Näitä tilanteita ovat muun muassa samassa taloudessa asuvien perheenjäsenten altistumiset, sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköt sekä paikat, joissa asutaan yhteismajoituksessa. Muille ilmoitetaan mahdollisesta altistumisesta entistä enemmän esimerkiksi koulujen tai harrastusryhmien kautta.

Lisätietoja löytyy Siun soten verkkosivuilta:

https://www.siunsote.fi/-/koronavirusepidemia-kiihtyy-joensuun-seudulla-lapset-koronatestiin-lievissakin-oireissa?redirect=%2F

Kertakäyttöisiä kasvomaskeja pöydällä pinossa

Lisätietoja:

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute