Voit lukea kuulutuksen painamalla tästä.
Kuulutus on nähtävillä 21.1.2021-26.2.2021
Jos epäilet koronavirustartuntaa
Aloita tekemällä Omaolo-oirearvio www.omaolo.fi tai soita Päivystysapu 116117 -palveluun tai omalle terveysasemallesi
Yleistä tietoa
Valtakunnallinen Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta puh. 0295 535 535.
Avoinna arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15.
Tukea ja apua
Sosiaalipäivystys puh. 013 330 9002
Psykiatrian tehostettu avohoito puh. 013 330 2132
Valtakunnallinen kriisipuhelin puh. 09 2525 0111
Liperin seurakunnan yhteystietoja
Taipaleen ortodoksinen seurakunta
Seniorineuvonta Ankkuri puh. 013 330 2890 palvelee ikäihmisiä arjen pulmissa esimerkiksi turva- ja ateriapalveluihin liittyvissä asioissa.
Pohjois-Karjalan kansalais- ja yhdistystoiminnan sivusto Jelli kerää tietoa eri kuntien, järjestöjen ja yhdistysten tarjoamasta korona-avusta.
Linkkejä
Ajankohtaista koronaviruksesta COVID-19 (thl.fi)
Ulkoministeriön matkustustiedotteet
National telephone service 0295 535 535 to give advice on coronavirus
Joensuun työssäkäyntialue (Joensuu, Kontiolahti, Liperi) on koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa, muu maakunta pysyy perustasolla. Koronavirustesteihin kannattaa edelleen hakeutua lievissäkin oireissa, jotta tartuntaketjut saadaan jäljitettyä.
Liperin kunnanviraston palvelupiste, asiakaspalvelu, kirjaamo ovat avoinna arkisin klo 9–15.
Kunnanvirastolla asioidessasi pese kätesi; asiakas-wc löytyy heti kunnanviraston aulasta.
Liperin kunnan palvelupisteen palvelunumero on 050 476 8363.
Siun soten numerot löydät tältä sivulta joko vasemmalta valikon alta (selainnäkymä) tai tämän tekstikentän yläpuolelta (mobiilinäkymä). Kunnan tiedotteet pdf-muodossa löydät alasvetovalikosta alempaa tältä sivulta.
Koronatestiin pitää varata aika joko Omaolo-verkkopalvelun koronaviruksen oirearviossa tai puhelimitse omalta terveysasemalta tai Päivystysavusta 116 117. Päivystysapu palvelee ympäri vuorokauden.
Siun sote päivittää verkkosivuilleen ajantasaista tietoa koronaviruksen altistumispaikoista Pohjois-Karjalassa ja Heinävedellä. Listalla olevissa paikoissa on kyseiseen aikaan ollut koronavirustartunnan saanut henkilö, joka on voinut altistaa eli siirtää tartunnan muille samaan aikaan paikalla oleville henkilöille.
Listalle päivitetään vain sellaiset julkiset paikat, joissa altistuneita ei voida jäljittää henkilökohtaisesti.
Yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset:
Siun soten alueella koronavirusrokotukset alkoivat 31.12.2020.
Koronarokotusten eteneminen Pohjois-Karjalassa riippuu rokotteiden saapumisesta Siun sotelle.
Iän ja sairauden perusteella korkeimpaan riskiryhmään kuuluvien koronavirusrokotukset käynnistyvät Siun soten alueella maanantaina 15.2.2021.
Siun sote soittaa vielä rokottamattomille yli 80-vuotiaille tarjotakseen rokotusaikaa, riskiryhmään kuuluville 65–69-vuotiaille rokotusaika varataan puhelinajanvarauksen kautta
Koronarokotuksen ajanvarauspuhelut tulevat 013-alkuisesta numerosta. Jos henkilö haluaa varata ajan koronarokotukseen puhelimessa, lähetetään ajanvarauksesta vahvistusviesti tekstiviestillä. Tekstiviestin lähettäminen edellyttää, että henkilö on antanut Siun sotelle luvan lähettää tekstiviestejä. Lue lisää tekstiviestiluvan antamisesta: https://www.siunsote.fi/-/tarkista-tai-anna-tekstiviestilupa
Riskiryhmään kuuluvien 65–69-vuotiaiden koronarokotusten ajanvaraus käynnistyy 1.3.2021.
Siun sote lähettää yllä mainittuun riskiryhmään kuuluville 65–69-vuotiaille tekstiviestin muistutukseksi rokotusoikeudesta viikolla 8.
Puhelinajanvaraus
Koko väestöä koskevien koronavirusrokotusten käynnistymisestä tiedotetaan Siun soten verkkosivuilla ja maakunnan tiedotusvälineiden kautta.
Suomessa on tällä hetkellä käytössä kahdenlaisia rokotteita. Toinen rokotetyyppi sopii ainoastaan alle 70-vuotiaille ja toisen tyypin rokotteita voi antaa kaikille yli 16-vuotiaille.
Ikä on kaikkein merkittävin vakavan koronataudin riskitekijä. Tämän vuoksi Siun sotessa yli 70-vuotiaille sopivilla rokotteilla (BioNTech-Pfizerin ja Modernan koronavirusrokotteet) rokotetaan ensimmäisenä yli 80-vuotiaat. Kun rokotetta saadaan riittävästi, rokotuksissa edetään 70–79-vuotiaisiin.
Alle 70-vuotiaille sopivalla, AstraZenecan kehittämällä rokotteella, rokotetaan ensimmäisenä sairautensa puolesta riskiryhmään kuuluvat henkilöt.
Kun parhaillaan käynnissä olevien ensimmäiseen riskiryhmään kuuluvien 65–69-vuotiaiden rokotukset on saatu valmiiksi, jatketaan rokotuksia seuraavassa ikäryhmässä. Seuraavien ikäryhmien jaottelu tarkentuu, kun tiedetään, kuinka paljon rokotteita on sillä hetkellä saatavilla.
Ensimmäisen riskiryhmän (henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus) jälkeen rokotuksia jatketaan toisessa alle 70-vuotiaiden riskiryhmässä. Tähän ryhmään kuuluvat henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus. Tämän riskiryhmän rokotukset alkavat arviolta maaliskuussa.
Kun Siun soten alueella on rokotettu kaikki yli 70-vuotiaat ja sairauden perusteella riskiryhmiin kuuluvat alle 70-vuotiaat henkilöt, on vuorossa THL:n rokotusjärjestyksen mukaisesti muun koronavirukselle altistuvan henkilöstön ja terveyden kantokyvyn kannalta muun keskeisen henkilöstön rokotukset.
Tämän jälkeen alkavat koko väestön rokotukset. THL:n tämänhetkisen arvion mukaan laajat väestörokotuksen päästäneet aloittamaan kesä-heinäkuussa.
Rokotusten eteneminen riippuu rokotteiden saatavuudesta. Siun sote tiedottaa seuraavien ryhmien rokotuksista verkkosivuillaan ja paikallislehdissä.
THL:n suositus kasvomaskien käytöstä on voimassa Pohjois-Karjalan alueella. Suositusta on päivitetty alkuvuodesta 2021 ja maskin käyttöä suositellaan kaikille yli 12-vuotiaille.
Jokainen voi omalla toiminnallaan hidastaa koronaviruksen leviämistä huolehtimalla turvaväleistä sekä käsi- ja yskimishygieniasta, pysymällä sairaana kotona ja hakeutumalla matalalla kynnyksellä koronavirustesteihin. Siun sote suosittelee myös Koronavilkku-sovelluksen asentamista puhelimiin. Lisätietoa Koronavilkku-sovelluksesta löydät alempaa tältä sivulta.
Pääsääntöisesti jokainen hankkii kasvomaskinsa itse ja vastaa siitä aiheutuvista kuluista. Taloudellinen tilanne ei kuitenkaan saa olla esteenä suosituksen noudattamiselle. Valtioneuvoston suosituksen mukaisesti Siun sote huolehtii alueensa kuntien osalta, että kasvomaskeja on saatavilla haavoittuvimmassa asemassa oleville.
THL:n opastusvideo maskin oikeaan käyttöön on katsottavissa alla. Videoon on saatavilla tekstitys.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on tuottanut älylaitteisiin suunnatun sovelluksen, jonka avulla voidaan seurata ja jäljittää mahdollisia tartuntaketjuja. Sovellus on maksuton ja se on ladattavissa sovelluskaupoista.
Koronavilkku ei tallenna nimeäsi, syntymäaikaasi tai yhteystietojasi. Se ei pysty selvittämään sinun tai tapaamiesi ihmisten henkilöllisyyttä. Sovellus ei kerää sijaintitietoja. Koronavilkun käyttö ei ole pakollista. Voit milloin tahansa lopettaa käytön poistamalla sovelluksen puhelimestasi.
Influenssarokotukset käynnistyivät Siun soten terveysasemilla viikolla 43.
Terveysasemien verkkoajanvaraus löytyy sivulta www.siunsote.fi/ajanvaraus. Liperin terveysaseman ajanvarausnumero on 013 330 2251, ma–pe klo 8–16.
Liperin kunta keskeyttää kunnan aikuisten ohjatut liikuntaryhmät 4. joulukuuta alkaen. Myös kevään 2021 aikuisten liikuntaryhmien aloitus siirtyy toistaiseksi. Olemme suoraan yhteydessä ryhmien osallistujiin.
Varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen hyvityksestä on hyvinvointilautakunnan päätös.
Ilmoitattehan kaikista lasten varhaiskasvatukseen vaikuttavista muutoksista välittömästä perhepäivähoitajalle tai lapsen ryhmään.
Pyydämme ilmoittamaan lasten läsnä- tai poissaolosta niin tarkasti kuin mahdollista, jotta osaamme varata tarpeellisen määrän henkilökuntaa, tilata ateriat ja varautua esioppilaiden osalta kuljetuksiin.
Opetus järjestetään toistaiseksi normaalisti lähiopetuksena. Liperin kunnassa koulut aloittavat maskien jakamisen koululaisille maskit saatuaan. Maskit jaetaan koululla oppilaille 25 kappaleen paketeissa.
Kertakäyttömaskeja on koulutyössä käytössä 5 kpl/henkilö/koulupäivä. Kuljetusoppilaille jaetaan näiden lisäksi myös 2 kpl maskeja/kuljetuspäivä (meno- ja paluumaski).
Koulu ohjeistaa oppilaita maskien käytössä sekä hävittämisessä ja tiedottaa maskien jakamisen käytänteistä. Myös omien kangasmaskien käyttö on mahdollista.
Liperin kunnan johtoryhmä on päättänyt nykyisen tilannekuvan perusteella, että myös perusopetuksen yläluokat 7–9 jatkavat talviloman jälkeen lähiopetuksessa. Asiassa on konsultoitu paikallisia ja alueellisia terveysviranomaisia.
Tilannekuva voi muuttua nopeasti, joten olemme varautuneet siirtymään etäopetukseen lyhyelläkin varoitusajalla.
Talvilomalle lähtiessä on hyvä ottaa mukaan kaikki kirjat ja välineet valmiiksi mahdollisia muutoksia varten.
Tiedotamme myös loman aikana Wilmassa ja kunnan internet-sivuilla, jos tilannekuva muuttuu ja on tarvetta uusiin järjestelyihin. Loman loppupuolella kannattaa siis vilkaista, onko Wilmassa uusia tiedotteita.
Toivomme, että loman aikanakin noudatetaan pandemiaan liittyviä ohjeita ja suosituksia.
Korona-pandemiatilanteeseen liittyvät ohjeistukset päivittyvät tilanteen mukaisesti. Valtioneuvosto, opetus- ja kulttuuriministeriö, opetushallitus, aluehallintovirastot sekä terveyden ja hyvinvoinnin laitos päivittävät ohjeistuksiaan tarvittaessa ja linjauksiin saattaa tulla muutoksia lukuvuoden aikana.
Liperissä seurataan tarkasti yleisiä ohjeistuksia sekä velvoitteita opetuksen järjestämiseen liittyen ja toimintalinjauksia ohjeistetaan tarvittaessa uudelleen.
Kunnan järjestämä asiointiapu yli 70-vuotiaille on toistaiseksi päättynyt.
Siun soten seniorineuvonta Ankkurista saat neuvontaa, tietoa ja ohjausta ikäihmisten palveluista, jotka tukevat kotona asumista. Näitä palveluja ovat esimerkiksi erilaiset tukipalvelut kuten turvapuhelin- ja ateriapalvelut tai kotihoidon hoiva- ja hoitopalvelut. Ankkurista saat tietoa myös järjestöjen ja yksityisten palveluista sekä apua taloudellisiin kysymyksiin ja etuisuuksiin liittyvissä asioissa.
Seniorineuvonta Ankkurin numero 013 330 2890 palvelee ikäihmisiä ja heidän läheisiään joka arkipäivä kello 8–16.
Ohjeita ikäihmisille ja riskiryhmille:
Älä epäröi pyytää arjessa selviytymiseen, vaikka pärjäisitkin yksin!
Joensuun turvakoti
Varhaisen tuen sosiaalityö, Liperi
Liperin lastensuojelu
Honkalampi-säätiön Perheperustaisen kuntoutuksen kehittämiskeskus
Siun soten Onks tää normaalia -chat palvelee alle 29-vuotiaita nuoria osoitteessa https://normaali.fi/siunsote/
Sekaisin-chat tarjoaa myös keskusteluapua nuorille osoitteessa https://sekasin247.fi/
Lomituspalveluissa kannattaa suosia mahdollisuuksien mukaan edelleen sähköistä asiointia: https://www.mela.fi/asiointipalvelut/ tai sopia puhelimitse tapaamisesta klo 9–15 välillä p. 040 167 9100 lomatoimistoon. Tähän numeroon voit myös lähettää sijaisapua koskevat liitteet.
Lipertek neuvoo yrittäjiä koronaan liittyvissä kysymyksissä. Lipertekillä yritysneuvontaan liittyvissä asioissa sinua auttaa yritysneuvoja Jaana Karppanen, p. 050 472 8575 tai jaana.karppanen@liperi.fi.
Kiinteistö Oy Liperin vuokratalojen ja Liperin vanhustentaloyhdistyksen asukaskokoukset on peruttu kaikissa taajamissa. Seuraa ajankohtaisia tiedotteita vuokratalojen verkkosivuilta.
Joensuun seudun joukkoliikenne JOJO koostaa sivuilleen ajantasaista tietoa koronaviruksen vaikutuksista joukkoliikenteeseen.
Siun sote vastaa terveydenhuollosta Liperin kunnan alueella. Jaamme Siun soten tiedotteita myös kunnan kanavissa, mutta suosittelemme seuraamaan myös suoraan Siun soten omia kanavia.
Lievätkin oireet on hyvä selvittää. Aloita tekemällä Omaolo-oirearvio netissä osoitteessa omaolo.fi. Puhelimitse voit ottaa yhteyttä Päivystysapuun 116117 tai omalle terveysasemalle. Älä hakeudu hoitoon yhteispäivystykseen tai terveysasemalle ennen soittamista.
Kela pyytää asiakkaitaan hoitamaan Kela-asiansa verkossa, jos se vain on mahdollista. Palvelupisteissä asiointia kannattaa välttää, jos asiointi muita palvelukanavia käyttämällä on mahdollista.
Niiden asiakkaiden, jotka eivät käytä verkkoasiointia, kannattaa lähettää hakemukset ja liitteet Kelaan postitse. Hakemuslomakkeita voi tulostaa Kelan verkkosivuilta. Jos verkkoasiointi tai paperihakemusten postittaminen ei ole mahdollista, asiakas voi soittaa puhelinpalveluun tai varata soittoajan.
Jos sinulla on lieviä hengitystieinfektion oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, lihassärkyä tai kuumetta, lepää ja sairasta rauhassa kotona. Pysyttele kotona, kunnes oireet loppuvat ja takana on yksi oireeton päivä.
Hengitystieoireita potevien ei pidä hakeutua hoitoon terveysasemille tai yhteispäivystykseen ennen soittamista. Älä käy kunnan palvelupisteellä tai toimipaikoissa, tai mene hammashoitoon, fysioterapeutin vastaanotolle tai muuhun kiireettömään hoitoon, jos sairastat infektiotautia.
Omaolo-palvelusta löytyy nyt koronavirustaudin (COVID-19) kansallinen oirearviokysely. Kysely on toteutettu yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Kustannus Oy Duodecimin kanssa. Sen sisällön päivittämisestä vastaa Kustannus Oy Duodecim, ja tietoja päivitetään aina tilanteen muuttuessa.