Korona pääkuva

Navigaatiovalikko

korona yhteystietolaatikko

 

Koronavirus sisältö

Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta

Koronavirus rinnastetaan muihin hengitystieinfektioihin, eikä juuri koronavirusta koskeville erityisille ohjeille ole enää tarvetta. Sivun sisältö on tarkastettu 24.7.2023.

Katso ajantasainen tieto koronarokotuksista, rokotusvuorossa olevista ryhmistä ja niiden aikatauluista Siun soten koronarokotussivulta.

Kunnan palvelut

Liperin kunnan palveluissa ei ole voimassa olevia koronaan liittyviä rajoituksia.

Ehkäise tartuntoja hyvillä käytänteillä

Koronavirus rinnastetaan muihin hengitystieinfektioihin, eikä juuri koronavirusta koskeville erityisille ohjeille ole enää tarvetta.

Mikäli joudut olemaan poissa töistä oman tai lapsesi sairastumisen vuoksi, toimi työnantajasi poissaolokäytänteiden mukaisesti.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on poistanut yleisen kasvomaskisuosituksen.

Koronatartuntaa voi ehkäistä samoilla keinoilla kuin kaikkia muitakin hengitystieinfektioita:

  • Jos sairastut, pysy kotona, kunnes oireet ovat selvästi vähentyneet. Jos joudut sairaana lähtemään kodin ulkopuolelle, voit halutessasi käyttää maskia.
  • Pese kädet vedellä ja saippualla tai käytä käsihuuhdetta. 
  • Yski ja aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan ja laita nenäliina käytön jälkeen roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta hihaan, älä käsiisi.
  • Arvioi riskisi, käytä tarvittaessa maskia ja pidä etäisyyttä. Maski suojaa maskityypistä riippuen jonkin verran myös kantajaansa. 
    Tietoa suu-nenäsuojuksesta ja hengityksensuojaimista (Työterveyslaitos)
  • Huolehdi hyvästä ilmanvaihdosta

Koronarokotukset

  • Puhelinajanvaraus on avoinna maanantaisin klo 8–9 numerossa 013 330 2131

5–11-vuotiaiden lasten koronarokotukset:

  • Varaa aika netissä osoitteessa https://verkkoajanvarauspth.siunsote.fi/
  • Valitse kunta – palveluluokka: koulu- ja opiskeluterveydenhuolto – palvelu: 5–11-vuotiaiden lasten koronarokotukset, neuvola ja kouluterveydenhoitajat – hae ajat, valitse ja varaa sopiva aika lapsen tiedoin.
  • Jokaiselle lapselle tulee varata oma aika. Ilman ajanvarausta lapsia ei rokoteta.
  • Lapsen rokotuksessa mukana oleva huoltaja huolehtii siitä, että rokottamiselle on suostumus myös mahdolliselta toiselta huoltajalta.

Katso myös:

For information in English, please visit https://www.siunsote.fi/en/web/english/coronavirus-vaccinations

Информация на русском языке можно найти на странице https://www.siunsote.fi/corona-vaccinations_ru

Matkailijoille

Ulkomaille matkustavan on itse selvitettävä, millaisia todistuksia kohdemaahan tullessa vaaditaan.

EU:n alueella on käytössä EU:n koronatodistus, joka sisältää kolme eri todistusta: todistuksen koronarokotuksesta, todistuksen koronatestituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronasta.

Koronarokotusten ottamisen jälkeen kannattaa myös varmistaa, että rokotustiedot näkyvät oikein Omakanta-palvelussa osoitteessa www.omakanta.fi. Tiedot on syytä tarkistaa hyvissä ajoin, jotta mahdolliset korjaukset ehditään tehdä ennen matkalle lähtöä. Rokotustietojen kirjauksiin liittyviä asioita voi kysyä maanantaisin klo 8–9 numerosta 013 330 2131. Muina aikoina numeroon voi jättää takaisinsoittopyynnön.

Lisätietoa koronatodistuksista löytyy osoitteessa www.siunsote.fi/koronatodistukset

Yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset

Itä-Suomen aluehallintoviraston alueella ei ole voimassa olevia kokoontumisrajoituksia yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten suhteen.

Kunnan koronatiedotteet väliotsikko

Kunnan koronatiedotteet

Asiakirja- ja mediatiedostot

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Kotisalon metsä Liperissä suojeltu pikakeräyksen avulla

Kotisalon metsä Liperissä suojeltu pikakeräyksen avulla

Luonnonperintösäätiö tiedottaa, että se on ostanut metsäalueen Liperissä. Kinttupolkujen luontoliikuntareitistö kulkee uuden suojelualueen läpi ja Kinttupolkujen ylläpito tulee olemaan sallittua suojelupäätöksessä.

Luonnonperintösäätiön tiedote 8.4.2021:

Luonnonperintösäätiö osti äskettäin suojeluun metsäalueen Pohjois-Karjalan Liperistä.

Alue sijaitsee noin kahdenkymmenen kilometrin päässä Joensuusta. Metsä on lähes kokonaan runsaspuustoista, vanhaa männikköä puolukka- ja mustikkatyypin kangasmaalla.

- Maailmanlaajuisesti tarkasteltuna tämäntyyppiset vanhat mäntymetsät ovat Suomen erityisvastuulla. Ne ovat suomalaisia erikoisuuksia, joita ei juuri muualla ole, toteaa Luonnonperintösäätiön hallituksen jäsen Risto Sulkava kaupan merkityksestä.

Kotisalon metsää myi välittäjä tarjouskilpailun kautta. Oli hiuskarvan varassa, ettei koko alue olisi joutunut hakkuisiin.

Luonnonperintösäätiö voitti täpärästi tarjouskilpailun käynnistämällä metsän naapureiden aloitteesta pikakeräyksen, johon osallistui useita paikallisia ja myös etäisempiä luonnonystäviä.

Ensimmäistä kertaa säätiön historiassa nopeasti käynnistetty kohdennettu keräys tuotti sen verran varoja puuston perushinnan päälle, että voitiin tehdä voittava tarjous.

Koko ostettu alue on vajaan kahdentoista hehtaarin laajuinen, ja se sisältää suurimman osan eli 1,3 hehtaaria kauniista, rämerantaisesta Hovatta-lammesta. Metsämaan osuus Kotisalosta on noin 10,5
hehtaaria.

Ympäristössä on polveilevaa harjumaastoa, josta tunnetaan muun muassa muurahaissinisiiven elinympäristöjä. Metsää monipuolistavat paikoin rehevämmällä maaperällä kasvavat lehtipuut, kerroksellisuus ja keloutuminen.

Rehevämpää metsää haapoineen esiintyy varsinkin Hovatta-lammen pohjoispuolella.

Tiedetään että valtaosa Kotisalon metsästä on ollut hakkuiden ulkopuolella 1950-luvulta lähtien. Pienimuotoinen harvennus on koskenut vain osaa tilasta. Kotisalossa osa puustosta on vähintään
120-vuotiasta.

Sotien jälkeen varoen poimintahakatuilla alueilla metsän vanhimmat ylispuut ovat selvästi tätäkin vanhempia, ainakin 150 vuotta rauhassaan kasvaneita.

Vanhan mäntymetsän läpi kulkeva vaellusreitti on osa Liperin kunnan rakentamaa ja ylläpitämää 65 kilometrin pituista Kinttupolut-verkostoa.

Sen ylläpitoa jatketaan yhteistyössä kunnan kanssa. Polun ylläpito tulee olemaan sallittua suojelupäätöksessä, vaikka koko metsä siirtyy muuten pysyvän, lakisääteisen luonnonsuojelun piiriin.

- Runsaan puuston takia on melkein kuin liikkuisi eteläsuomalaisessa kansallispuistossa, kuvailee Kotisalon metsää Heikki Hamunen, yksi täsmälahjoituksen tehneistä naapureista.

- Kinttupolut on aktiivisessa käytössä – siinä kulkee niin maastopyöräilijöitä kuin patikoijiakin. Palstan läpi ajaminen on parhaimpia hetkiä tällä reitillä, tuulahdus runsaspuustoisen metsän tuntua.

- Tila oli pitkään harvoja ei-suojelussa olevia metsiä, joissa on näin paljon puuta, jotka ovat näin lähellä kaupunkikeskustaa ja joiden läpi menee ulkoilureitti.

Nyt Kotisalo siirtyy suojeluun luonnon ja liikkujien iloksi.

Kotisalon suojelua varten ovat lahjoittaneet varoja mm. seuraavat tahot:

  • Asianajotoimisto Teräskulma Oy
  • Pekka Ylhäinen
  • Merja Mäkelä
  • Askellusklinikka
  • Matti Pihlatie
  • K-market Ylämylly, kauppias Mikko Jaskari
  • Kontiolahti Outdoor ja Kontiolahden Urheilijat
  • Suomen Luonnonsuojelun Säätiö sr
  • ProMaisema Ay
  • Mikko Vastaranta ja Ninni Saarinen
  • Simana Oy
  • Pohjalammentila Oy
  • Taksipalvelu M. Lappalainen

Lisätietoja:

Anneli Jussila, Luonnonperintösäätiön suojelujohtaja, puh. 040 586 3950

 

Uutista päivitetty 9.4. Luonnonperintösäätiön tiedotteen muutoksen mukaisesti, sitaattia korjattu.

Kaksi maastopyöräilijää Kinttupolkujen reitistöllä järvenrantamaisemissa aurinkoisena päivänä

Yhteystiedot

Hannele Mikkanen

Kunnanjohtaja
 0400 139 989
hannele.mikkanen@liperi.fi
Varolantie 3, 83100 Liperi

Terttu Sarkkinen

Hallintopäällikkö
 040 761 1055
terttu.sarkkinen@liperi.fi
Varolantie 3, 83100 Liperi

Pellervo Hämäläinen

Talousjohtaja
 050 464 6663
pellervo.hamalainen@liperi.fi
Varolantie 3, 83100 Liperi

Riitta Lappalainen

Hyvinvointijohtaja
 040 834 7185
riitta.lappalainen@liperi.fi
Varolantie 3, 83100 Liperi

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute