Navigaatiovalikko

Ystävyyskunnat sisältö

Ystävyyskunnat

Liperin kunnalla on kuusi ystävyyskuntaa.

Ystävyyskuntasuhteiden solmiminen on kuntien vanhin kansainvälisen toiminnan muoto. Ystävyyskuntasuhteita on solmittu kansojen yhteyksien ylläpitämiseksi ja vahvistamiseksi. Tavoitteena on edistää ja tukea ystävyyssuhteiden luomista kouluihin, yhdistyksiin, järjestöihin ja poliittisiin puolueisiin. 

Liperillä on kuusi ystävyyskuntaa: ruotsalainen Orsa, virolainen Saku, norjalainen Rendalen, tanskalainen Aalborg, saksalainen Büchen ja Venäjällä, Karjalan tasavallassa Äänisjärven piirihallintoon kuuluva Soutjärven vepsäläiskylä. 

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Kielitaituri-hankkeella edistetään monilukutaitoa

Kielitaituri-hankkeella edistetään monilukutaitoa

Syyskuussa käynnistynyt varhaiskasvatuksen Kielitaituri-hanke on jatkoa elokuussa päättyneelle Teknologiaa ekosti -hankkeelle. Opetushallitus tukee Kielitaituri-hanketta avustuksella.

Opetushallitus on myöntänyt Liperin kunnan varhaiskasvatukselle avustuksen innovatiivisten oppimisympäristöjen kehittämiseen tähtäävään Kielitaituri-hankkeeseen. Opetushallitus tukee hanketta 96 904 eurolla, hankkeen kokonaiskustannukset ovat 110 000 euroa.

Hanke on jatkoa elokuussa päättyneelle Teknologiaa ekosti -hankkeelle, jonka myötä varhaiskasvatuksen oppimisympäristöjä kehitettiin Green Care -ajattelun mukaisiksi. Hankkeen toimissa hyödynnettiin teknologiaa monin eri tavoin.

Kielitaituri-hankkeessa oppimisympäristöjä kehitetään monilukutaitoa edistäviksi. Hankkeen aikana kehitetyt oppimisympäristöt innostavat lapsia ja herättävät kiinnostuksen lukemiseen ja erilaisiin teksteihin. Monilukutaitoa edistetään rakentamalla päiväkoteihin tulevaisuuden kirjastoja, laadukkaita ja monipuolisia virikkeitä tarjoavia musiikkitiloja ja turvalliseen teknologian käyttöön opettavia teknologia-alueita. Hankkeessa vastataan kansalliseksikin huolenaiheeksi nousseeseen lukutaidon heikkenemiseen ja edistetään samalla kuuntelukasvatusta.

Perheellä on myös suuri merkitys lapsen lukutaidon kehittymisessä. Uutta virtaa kotona lukemiseen saa hankkeen aikana koteihin lähetettävistä kirjavinkeistä ja varhaiskasvatuksen satu-podcasteista. Tulevaisuuden kirjastojen ovet ovat auki koko perheelle.

Hankkeen aikana oppimisympäristöjen ääni- ja valoympäristöt kartoitetaan ja niiden merkitys hyvinvoinnin näkökulmasta otetaan uudella tavalla huomioon.

Hanke tekee yhteistyötä eri alojen yritysten ja Itä-Suomen yliopiston kanssa. Kehittämistyön aikana tehdään opinnäytetöitä ja tutkimusta muutosten vaikuttavuudesta. Lisätietoja hankkeesta voi kysyä hankekoordinaattori Taru Koskiselta.

(Uutista päivitetty 30.9.2019, lisätty linkki hankkeen Twitter-tiliin.)

Lapsi tutkimassa älypuhelimella lisätyn todellisuuden sovellusta.

Lisätietoja:

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute