Yritysten tarinat pääkuva

Navigaatiovalikko

Yritykset

angle-left Yritystarina, Jaakkolan elintarviketukku

”Paikallista työtä ja tuotetta arvostetaan”

Ylämyllyllä toimivalla Jaakkolan elintarviketukulla välimatkat ovat lyhyitä niin tuottajilta tukkuun kuin tukusta asiakkaille.

Jaakkolan elintarviketukku on perheyritys, jonka juuret ovat perunanviljelyssä Jaakkolan Perunan tilalla Mattisenlahdella. Perunapelloilta voisi sanoa alkaneen myös toimitusjohtaja Niina Jaakkolan polku kohti perheyrityksen johtotehtäviä.

- Keikuin pienestä pitäen vanhempien mukana perunanistutuksessa ja jakelureissuilla. Myöhemmin monet kesätyöt tuli tehtyä perheen yrityksessä, Jaakkola muistelee.

Nykyään Jaakkolan elintarviketukun tiloissa Ylämyllyllä pakataan ja jalostetaan vihanneksia, juureksia ja perunoita. Yrityksen asiakkaita ovat elintarviketeollisuus, kaupat, suurkeittiöt, ravintolat, henkilöstöruokalat, kahvilat ja yksityiset asiakkaat.

- Olen varttunut leipäpitäjän ajattelumalliin, saanut kasvatuksen, että paikallista työtä ja tuotetta arvostetaan. Se näkyy meillä: me arvostamme paikallisia viljelijöitä. Yritysfilosofiaan kuuluu, että yhdessä onnistutaan.

Hirvosen perunaa, Viherkasteen salaatteja, Puromäen kiinankaalia... Täällä välimatkat ovat lyhyitä niin tuottajilta tukkuun kuin tukusta asiakkaille. Tukun liikevaihdosta 80 prosenttia tulee pohjoiskarjalaisista tuotteista, ja asiakkaat ovat Liperin lisäksi Joensuussa, Outokummussa ja Polvijärvellä. Niina Jaakkola näkee, että paikallisuudella on monelle asiakkaalle iso painoarvo.

Yrityspalvelusetelillä johdon sparrausta

Liperissä neuvojen kysyminen on ollut Niina Jaakkolan mukaan helppoa: ihmiset ovat tulleet tutuiksi, ja paikallisten yrittäjien asioiden eteenpäin vieminen otetaan vakavasti. Jaakkolan elintarviketukku on hyödyntänyt Lipertekin yrityspalveluita useasti vuosien mittaan.

Yritysneuvojat ovat esimerkiksi opastaneet, miten ja kenen kautta viedä asioita kunnan kanssa eteenpäin tai miten hakea hankerahoitusta.

Vuonna 2020 Jaakkolan elintarviketukku hyödynsi yrityspalvelusetelin johdon sparraukseen, jonka toteutti Työluotsi.

- Siitä saatiin tukea sisäiseen viestintään ja kommunikaatioon.

Koronavuodet olivat tauko, jossa hengähdettiin ja suunniteltiin tulevaa. Vaihtoehtoja on puntaroitu niin tuotannollisen kuin alueellisen kasvun suunnasta, ja uusia tuotteita on suunnitteilla.

Maakunnan marjanviljelijöiden aarteita tuodaan kauppoihin uudessa tuoteperheessä. Kierrätettäviin kartonkirasioihin pakatut Karelian Aarre -pakastemarjat tulivat kauppoihin Pohjois-Karjalassa tammikuun 2022 lopulla, ja valtakunnallinen lanseeraus odottaa vuoroaan myöhemmin tänä vuonna.

Yrityksen tarinan jatkuvuus on tärkeintä

Tukkuyrityksen pyörittäminen on vienyt liiketoiminnasta ja johtamisesta kiinnostuneen Niinan mukanaan. Toimitusjohtajan saappaisiin astuminen tapahtui joitakin vuosia sitten osittain sattumalta.

Niina Jaakkola oli ravintolakokin ja restonomin opintojen sekä ravintola-alan töiden jälkeen muuttanut Helsingistä takaisin Liperiin ja pohti myös oman ravintolan perustamista. Idea ei kuitenkaan ottanut tuulta alleen. Samoihin aikoihin perheyrityksessä tehtiin yrityskauppoja: isä Jussi Jaakkola myi osakkeensa Niinan veljelle Jasse Jaakkolalle ja yrityksessä työskentelevälle Eetu Konttiselle.

- Sitten äitini Kirsi jäi vuodeksi pois toimitusjohtajan paikalta, ja tulin tekemään hänen sijaisuuttaan. Oli tarkoitus vain kokeilla vuoden verran, mutta sillä tiellä ollaan, Niina kertaa.

Niina Jaakkola pohtii, ettei itseisarvo ole se, että perheyritys pysyy saman suvun käsissä.

- Sen sijaan on ylipäätään hienoa nähdä, kuinka yrityksen tarina jatkuu ja saa syvyyttä.

Yritys työllistää nykyään yrittäjien ja toimitusjohtajan itsensä lisäksi ympärivuotisesti noin kymmenen ulkopuolista henkilöä.

- Ne ovat itsellenikin hienoja hetkiä, kun palkkaamani uusi työntekijä istuu porukkaan, kehittyy ja vie asioita eteenpäin – näin löytyy aina uusia näkökulmia.

 

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute