Ympäristönsuojelu pääkuva

Navigaatiovalikko

Ympäristönsuojelu sisältö

Ympäristönsuojelu

Ympäristönsuojelu on meidän kaikkien yhteistä työtä. Ympäristönsuojeluviranomaisen tehtäviä ovat valvonta, neuvonta ja lupa-asiat.

Ympäristönsuojelun tehtävänä on vaikuttaa siihen, että kuntalaisten ja yritysten toiminta aiheuttaisi mahdollisimman vähän haittoja ympäristölle ja että mahdolliset haitat olisivat kohtuullisin keinoin ja kustannuksin torjuttavissa. Vaikuttamisen keinoja ovat erilaiset luvat, valvonta ja neuvonta.

Liperin kunnan ympäristönsuojeluviranomaisena toimii elinympäristölautakunnan lupajaos. 

Ympäristönsuojelumääräykset

Kunnan ympäristönsuojelumääräysten tarkoitus on estää ympäristön pilaantumista. Määräyksissä otetaan huomioon paikalliset ympäristöolosuhteet.

Määräyksiä on muun muassa seuraavista asioista:

  • jätevesien käsittely viemäriverkoston ulkopuolella
  • jätteiden käsittely
  • kemikaalien käsittely ja varastointi
  • melua ja muuta häiriötä aiheuttavat työt

Määräykset eivät koske luvan- tai ilmoituksenvaraista toimintaa.

Haja-asutusalueen jätevedet

Uudistettu jätevesiasetus koskee ennen vuotta 2004 rakennettuja haja-asutusalueen mökkejä tai omakotitaloja, jotka sijaitsevat pohjavesialueella tai enintään 100 metrin päässä rannasta. Tällaisilla haja-asutusalueen kiinteistöillä on oltava ympäristönsuojelulaissa määritellyn perustason puhdistusvaatimusten mukainen jätevesien käsittelyjärjestelmä asennettuna 31.10.2019 mennessä. Kiinteistön omistaja vastaa aina kiinteistön jätevesijärjestelmästä.

Kiinteistöt, jotka eivät sijaitse ranta-alueilla ja pohjavesialueilla, on vapautettu siirtymäajan aikana tehtävästä jätevesiremontista. Jätevesijärjestelmä on kunnostettava näissä kiinteistössä vain korjaus- ja muutostöiden yhteydessä.

Tällaisia kiinteistön korjaus- ja muutostöitä ovat muun muassa

  • vesivessan rakentaminen
  • talousjätevesijärjestelmän uusiminen
  • muu rakennuslupaa vaativa korjaus- tai muutostyö

Jätevesihanke.fi-sivusto kokoaa samaan palveluun haja-asutusalueen jätevesineuvonnan ja urakoitsijat.

Linkit ilmoituksiin ja hakemuksiin

MiunPalveluiden kautta voit tehdä seuraavia ympäristönsuojeluun liittyviä ilmoituksia ja hakemuksia sähköisesti:

Merkittävää savua tuottavasta tulenteosta on tehtävä ilmoitus pelastuslaitokselle. Tee ilmoitus sähköisesti ennen polton aloitusta. Ilmoitus ei vaadi rekisteröitymistä palveluun.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Puhas aloittaa poistotekstiilin keräyksen Joensuussa

Puhas aloittaa poistotekstiilin keräyksen Joensuussa

Keräyspiste toimii kierrätyskeskus Kiertämön tiloissa maanantaista 20.3. alkaen.

Jäte- ja kiertotalousyhtiö Puhas Oy aloittaa yhdessä Joensuun kaupungin työllisyyspalvelujen Taitamon kanssa poistotekstiilin keräyksen Joensuussa. Keräyspiste toimii kierrätyskeskus Kiertämön tiloissa maanantaista 20.3. alkaen, osoitteessa Salpakatu 1, Joensuu. Keräyspiste on avoinna Kiertämön normaaliaukioloaikojen mukaisesti, maanantaista torstaihin kello 9–18 ja perjantaisin kello 9–16.

Poistotekstiili on vaatetta ja kodintekstiiliä, joka on käyttökelvotonta eli rikkinäistä, virttynyttä ja loppuun kulunutta. Poistotekstiilin keräykseen tuotavan tekstiilin täytyy olla puhdasta ja kuivaa, jotta kuitujen hyödyntäminen materiaalina on mahdollista. Keräykseen käyvät muun muassa takit, housut, hameet, paidat, lakanat ja pyyhkeet.

Poistotekstiilin keräykseen ei pidä tuoda kosteita, homeisia tai likaisia tekstiilejä. Niiden paikka on poltettava jäte. Keräykseen eivät kuulu myöskään patjat, tyynyt, tai muut pehmustetuotteet, laukut – pois lukien kangaskassit – eivätkä vyöt, kengät tai muut vastaavat ei-kankaiset asusteet, kuten pressukankaat, köydet, työkalut, alusvaatteet tai muut epähygieeniset tekstiilit.

Poistotekstiiliä ohjeistetaan tuomaan keräyspisteeseen vain kauppakassin kokoisissa pakkauksissa. Keräyspisteen henkilökunta opastaa kuntalaisia tekstiililajittelussa.

Hyväkuntoiset ja uudelleenkäyttöön sellaisenaan kelpaavat vaatteet, kodin tekstiilit, kengät, laukut ja vyöt voi myydä kirpputorilla tai lahjoittaa hyväntekeväisyysjärjestöille ja muihin tekstiilikeräyksiin.

Joensuusta poistotekstiilistä osa matkaa Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n laadunvarmistukseen ja materiaalilajitteluun, jonka jälkeen materiaalille etsitään paras hyödyntämiskanava.

Vuonna 2021 hyväksytty jäteasetus velvoitti kunnat eli maamme jätelaitokset järjestämään asumisesta syntyvän tekstiilijätteen vastaanoton vuoden 2023 alusta alkaen.

Lisätietoa Puhaksen verkkosivuilla.

Keltaisia kukkia.

Lisätietoa

Yhteystiedot

Sari Kettunen

ympäristötarkastaja
 0400 428 653
sari.kettunen@liperi.fi
Varolantie 3, 83100 Liperi

SOME painikkeet

 

Sivu arviointi ja palaute