Varhaiskasvatuksen aloitus pääkuva

Navigaatiovalikko

Elisa Chat - Varhaiskasvatus

Varhaiskasvatuksen aloitus sisältö

Varhaiskasvatuksen aloitus

Näin lapsesi varhaiskasvatus alkaa Liperissä.

Varhaiskasvatusta järjestetään Liperin kunnassa päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa. Esiopetusta on koulujen yhteydessä toimivissa joustavan esi- ja alkuopetuksen ryhmissä sekä päiväkotien yhteydessä. Vuoroesiopetus järjestetään Puolivälin päiväkodilla.

Ennen kuin lapsesi aloittaa varhaiskasvatuksessa, sovit palvelusuunnittelijan kanssa lapsen varhaiskasvatuspaikasta. Tapaatte lapsen oman lähiaikuisen ja tutustutte yhdessä lapsen kanssa varhaiskasvatuspaikkaan.

1. Yhteydenotto

Lähiaikuinen on lapselle nimetty oma aikuinen, joka auttaa lasta ja vanhempia pääsemään yhteisön jäseneksi ja takaa lapselle turvallisen aloituksen. Varhaiskasvatuspaikan lähiaikuinen ottaa sinuun yhteyttä ennen hoidon alkamista ja sovitte aloituskeskustelun kotiin.

2. Aloituskeskustelu

Aloituskeskustelussa perhe ja lähiaikuinen tutustuvat toisiinsa. Lähiaikuinen tulee aloituskeskusteluun  teille kotiin tai varhaiskasvatuspaikkaan, jos niin toivot. Keskustelussa voi olla tarvittaessa mukana myös muita yhteistyötahoja.

Aloituskeskustelussa lähiaikuinen tutustuu lapseen ja häneen vahvuuksiinsa.

Kerro lähiaikuiselle lapsen tavoista, tottumuksista ja kasvuun ja kehitykseen liittyvistä asioista. Aloituskeskusteluun kuuluu myös varhaiskasvatuksen sisältöihin ja käytäntöihin tutustuminen. Ota puheeksi  toiveet ja odotukset  varhaiskasvatuksen suhteen. Sovi lähiaikuisen kanssa myös tutustumiskäynneistä tulevaan päiväkotiin tai perhepäivähoitoon.

3. Tutustumiskäynti 

Lapsesi on hyvä käydä tutustumassa hoitopaikkaan tarpeeksi monta kertaa. Jokainen lapsi on erilainen, joten vanhemmat ja lähiaikuinen arvioivat yhdessä tutustumiskäyntien tarvetta uuteen päiväkotiin tai perhepäivähoitoon.

Pohjustamme uuden lapsen liittymistä joukkoon jo etukäteen muiden ryhmän lasten kanssa.

4. Ensimmäiset päivät 

Haluamme, että lapsellasi ja sinulla on turvallinen olo heti ensimmäisestä päivästä alkaen.

Olemme tilanteessa tukena monin tavoin, jotta lapsesi tuntee kuuluvansa joukkoon ja olevansa tervetullut. Tuttu lähiaikuinen on ensimmäisten päivien aikana samoissa hoitovuoroissa lapsesi kanssa. On ihan normaalia, että lapsesi ikävöi aloitusvaiheessa, tunteita käsitellään ja lastasi lohdutetaan.

Voit halutessasi laittaa lapsesi mukaan valokuvan perheestänne. Lähetämme teille  vanhemmille kuulumisia päivän aikana. Saat aina olla yhteydessä hoitopaikkaan ja kysellä kuulumisia puheluin, viestein ja TinyApin välityksellä.

5. Arviointi

Arvioit hoidon aloitusta varhaiskasvatuksen vastaavan kanssa yhden kuukauden sisällä hoidossa aloittamisesta.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Viinijärven koulun hankesuunnittelu on käynnistynyt

Viinijärven koulun hankesuunnittelu on käynnistynyt

Päätökset mahdollisen peruskorjauksen laajuudesta tai uudisrakentamisesta tehdään hankesuunnittelun valmistuttua vuoden 2022 lopulla. Väistötilojen hankinnan kilpailutus on käynnistetty uudelleen tarkennetuilla suunnitelmilla.

Viinijärven koulukeskuksen väistötilojen hankinta etenee. Pohjois-Karjalan hankintatoimi kilpailutti kesän aikana suunnitelmien mukaiset väistötilat. Hankintaprosessi jouduttiin kuitenkin keskeyttämään liian korkeiksi nousseiden kustannusten takia.

Väistötilojen hankinnan kilpailutus on nyt käynnistetty uudelleen tarkennetuilla suunnitelmilla. Tavoitteena on, että väistötilat valmistuisivat mahdollisimman pian vuoden vaihteen jälkeen, kuitenkin viimeistään 31.3.2023 mennessä. Esi- ja alkuopetuksen sekä päiväkodin siivessä toimintaa voidaan toistaiseksi jatkaa normaalisti.

Viinijärven koulun hankesuunnittelu on käynnistynyt elokuun aikana. Päätökset mahdollisen peruskorjauksen laajuudesta tai uudisrakentamisesta tehdään hankesuunnittelun valmistuttua vuoden 2022 lopulla. Tarkemmat suunnitelmat uusista tiloista laaditaan hankesuunnitelman hyväksymisen jälkeen. Käyttäjien kuulemiset toteutetaan tuolloin työpajoissa arkkitehti- ja urakkasuunnittelun pohjaksi.

Koulun opetustiloihin ja päiväkodin tiloihin on tuotu Uniqair-ilmanpuhdistimia. Ilmanpuhdistimet on asennettu kaikkiin niihin tiloihin, joissa käyttäjät ovat kokeneet sisäilmahaasteita. Koululla ilmanpuhdistimien käyttö on todettu ilmanlaatua parantavaksi ja niitä hankitaan muutamia lisää.

Aiemmin tehtyinä toimenpiteinä kellaritilat on alipaineistettu ja niiden tilojen käyttöä on vähennetty. Kuntosali on toistaiseksi suljettu. Myös merkittävimmin vaurioituneen koulun vanhan osan alakäytävän käyttöä on vähennetty ja toimintoja on siirretty muihin osiin rakennusta.

Koulun liikuntasali on käytettävissä normaalisti ainakin vuoden vaihteeseen saakka. Liikuntatilojen käyttäjien on edelleen muistettava, että liikuntatilojen pukuhuonetiloissa kellarissa voi lyhytaikaisesti käydä, mutta siellä oleskelua ei suositella.

Viinijärven koulun kohdekohtainen sisäilmatyöryhmä seuraa siirtotilojen toteutuksen sekä hankesuunnittelun etenemistä säännöllisesti. Koululle tehtyjen välittömien hallintatoimenpiteiden riittävyyttä seurataan valvontasuunnitelman mukaisella terveystarkastajan tarkastuksella marras-/joulukuussa. Sisäilmatyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran 10.10.2023.

Riitta Lappalainen
Hyvinvointijohtaja

Jouni Pekonen
Tekninen johtaja

Viinijärven koulun julkisivu sisäpihalta

Lisätietoja sähköpostilla:

Yhteystiedot

Henkilökuva

Riina Sorsa

Toimistosihteeri
 040 674 2820
riina.sorsa@liperi.fi
Keskustie 3, 83100 Liperi

Henkilökuva.

Katja Penttinen

Palvelusuunnittelija
 0400 428 397
katja.penttinen@liperi.fi
Keskustie 3, 83100 Liperi

SOME painikkeet

 

Sivu arviointi ja palaute