Teknologiaa ekosti-hanke alisivun pääkuva

Navigaatiovalikko

Teknologiaa ekosti -hanke sisältö

Teknologiaa ekosti Liperissä

Teknologiaa ekosti -hanke käynnistettiin varhaiskasvatuksessa syksyllä 2017. Kaksivuotisen, Opetushallituksen rahoittaman hankkeen tavoitteena on kehittää tulevaisuuden innovatiivisia oppimisympäristöjä, jotka edistävät hyvinvointia ja lasten ekososiaalisen sivistyksen kehittymistä.

Luonto on täynnä ihmeellisiä asioita: puro saa vesirattaan pyörimään, linnunlaulun kuuntelu mättäällä saa hyvälle mielelle ja hippaleikki kaverien kanssa puiden lomassa… no, se vain on hauskaa! Mutta miten luonto, kasvit ja eläimet vaikuttavat lapseen ja hänen varhaiskasvatusympäristöönsä, miten teknologia liittyy asiaan ja miten lapsi voisi vaikuttaa omaan ympäristöönsä?

Toiminnan pohjana näkyy Green Care -ajattelu, jolla tarkoitetaan luontoon ja maaseutuun liittyvää ammatillista, tavoitteellista ja vastuullista toimintaa, jolla edistetään hyvinvointia ja elämänlaatua.

Green Care -ajattelun mukaisesti kehitetyissä oppimisympäristöissä korostuvat erilaiset luonnon elementit ja niissä huomioidaan kestävän kehityksen näkökulma. Oppimisympäristöjen kehittäminen on osa Liperin kunnan varhaiskasvatuksen luontoperustaiselle toiminnalle myönnetyn Green Care Luontovoimaa -laatumerkin mukaista toimintaa. Oppimisympäristöissä Green Care -toiminta näkyy muun muassa kasvien kasvatuksena ja kesäkanojen hoitona. Katso sivun alalaidasta päiväkotikohtaisia materiaaleja, mitä olemme toteuttaneet osana hanketta!

Teknologiaa ekosti -hankkeen piirretty logo.

Oppimisympäristöjen kehittämisessä hyödynnetään vahvasti teknologiaa. Teknologiaa käytetään työkaluna oppimisympäristöjen suunnittelussa sekä varhaiskasvatussuunnitelman mukaisen pedagogiikan apuvälineenä. Teknologian monipuolistuessa lasten teknologia-ajattelu laajentuu. Tavoitteena on digitalisoitu oppimisympäristö, jossa teknologiaa käytetään entistä monipuolisempana työkaluna. Perhepäivähoidossa digitalisoitu oppimisympäristö näkyy muun muassa Digireppujen rikastamisena.

Oppimisympäristöjä kehitetään lasten mielenkiinnon kohteiden ja omien ideoiden pohjalta.

Teknologiaa ekosti -hankkeen lähtökohtana onkin, että lapset itse ovat tutkijoita, jotka selvittävät oman toimintansa vaikutuksia ympäristöönsä. Lapset pääsevät tuottamaan sähköä ja tarkkailemaan veden kulutusta sekä suunnittelemaan vaikkapa yrttien kastelujärjestelmää.

Hankkeen taustalla toimii vahva yhteistyöverkosto, johon kuuluvat muun muassa Itä-Suomen yliopisto, Karelia-ammattikorkeakoulu ja erilaisia yrityksiä. Hankkeen aikaansaamista vaikutuksista kerätään tietoa tutkimuksilla, yhteistyökumppanit suunnittelevat teknologisia ratkaisuja yhdessä lasten kanssa ja koko varhaiskasvatuksen Green Care -osaamista kehitetään Karelia-ammattikorkeakoulun järjestämällä koulutuksella.

 

Teknologiaa ekosti -hankkeen logokuva, jossa piirretty hymyilevä hahmo puun vierellä.

 

Teknologiaa ekosti -hanke meillä ja muualla

Tutustu näistä linkeistä hankkeen toimintaan!

Koskinen, Taru: Lisättyä todellisuutta ja talvipuutarhan ihmeitä, blogikirjoitus. (2018)

Yritystä oppimisympäristöihin! -hanke, yhteistyötahojen esittely: Puolivälin päiväkoti, Lautasuon päiväkoti, Liperin päiväkoti.

Palpatzis, Katri & Pukki, Anu: Green Care -koulutuksesta laatua Liperin varhaiskasvatukselle. (2019)

Nuutinen, Salla: Lapset oman oppimisympäristön suunnittelijoina päiväkodissa, pro gradu -tutkielma. (2019)

 

Toiminta päiväkodeissa sisältö

Toiminta päiväkodeissa

Tutustu alasvetovalikoissa päiväkotien Teknologiaa ekosti -hankkeen toimintaan. Löydät valikoista päiväkotien esittelyt sekä päivittyvää materiaalia hankkeen pohjalta toteutetusta toiminnasta. Hankkeisiin liittyviä videoita lataamme Liperin kunnan YouTube-kanavalle ja linkitämme tänne.

 

Asiakirja- ja mediatiedostot

Videoita hankkeen toiminnasta päiväkodeissa

Tutustu Teknologiaa ekosti -hankkeeseen näiden videoiden välityksellä!

 

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Liperin kunta aloittaa aterioiden tarjoamisen etäopetuksessa oleville oppilaille ja varhaiskasvatuksen lapsille

Liperin kunta aloittaa aterioiden tarjoamisen etäopetuksessa oleville oppilaille ja varhaiskasvatuksen lapsille

Liperin kunnassa tarjotaan keskiviikosta 25. maaliskuuta alkaen ateria myös niiden perheiden lapsille, jotka ovat kotona varhaiskasvatuksesta tai perusopetuksesta. Olemme päivittäneet tietoja 2.4.2020.

Liperin kunnassa tarjotaan ateria myös niiden perheiden lapsille, jotka ovat kotona varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta tai perusopetuksesta.

Huoltajilla on mahdollisuus hakea ruokaa koulujen keittiöiltä ennakkoilmoituksella. Etukäteen ilmoittaminen on tärkeää, että osaamme varata riittävästi ruokaa. Ohjeistusta on päivitetty 2.4.2020.

Siirrymme käytäntöön, jossa ruuat tilataan aina noutoa edeltävällä viikolla.

Olemme päivittäneet myös muutamia muita kohtia ohjeistuksessamme, jotta välttyisimme ruuhkilta ja saisimme valmistettua ja toimitettua ruuan mahdollisimman sujuvasti.

Ohjeet tilaukseen

  • Tee seuraavan viikon ruokien tilaus viimeistään edeltävän viikon torstaihin mennessä. Tee koko viikon ruokatilaus kerralla.
  • Valmistamme kuitenkin enintään kolmen päivän annokset kerralla varmistaaksemme tuoreuden, joten mikäli tilaat enemmän kuin kolme annosta, nouda ruuat kahdessa tai useammassa erässä.
  • Voit noutaa ruokia kaikkina arkipäivinä.
  • Ilmoita tilauksessasi selkeästi, kuinka monta annosta haet minäkin päivänä ja monelta.
  • Huomaathan, että maanantaiaamun noutoon on aikataulusyistä mahdollista valmistaa vain yksi annos. Maanantai-iltapäivän ja muiden päivien noutoon voit tilata 1-3 annosta.
  • Ilmoita tilauksen yhteydessä oppilaan/lapsen nimi ja koulu, luokka/päiväkoti ja ryhmä, onko/ei ole erityisruokavaliota (keittiö tarkastaa tiedon
  • Ilmoita tilausta tehdessäsi myös ruuan hakijan nimi. Jaamme ateriat ilmoitetun nimilistan mukaan.
  • Ruokien nouto ruokasalin ovelta, ei suoraan keittiöiden sisäänkäynneistä. Käynti vain ruokasalien pääovelta.
  • Pese kädet huolellisesti ennen noutoa ja noudata muutenkin THL:n ohjeistusta. Älä nouda ruokia flunssaisena tai muuten sairaana.

Muuta huomioitavaa:

  • Nykyisessä poikkeusolossa emme täysin noudata kiertävää ruokalistaamme, koska aterioiden määrät eivät ole vakiintuneita.
  • Pakkaamme vain jäähdytettyä ruokaa kertakäyttörasioihin, emme käytä asiakkaan omia astioita.
  • Ruoka-annos sisältää jäähdytetyn pääruoan ja sille suunnitellut lisukkeet, esimerkiksi salaattia, hedelmää, tuorepalaa sekä leipää. Annos ei sisällä juomaa.

Yhteystiedot ruuan tilaamiseen ja noutamiseen

YLÄMYLLY:

Ruuan tilaus:

  • Jos perheessä on vain varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen lapsia, tilaukset Taikametsän päiväkodin kautta: Anna Oinonen, kuusisepat@edu.liperi.fi.
  • Jos perheessä on myös Ylämyllyn koululla perusopetuksessa olevia lapsia, tilaa ruuat Ylämyllyn koulun Wilman kautta viestillä Nina Mattilalle
  • Jos perheessä on muissa kouluissa opiskelevia lapsia, mutta haluatte noutaa ruuat Ylämyllyn keittiöltä, niin ruuat tilataan sähköpostilla suoraan keittiöstä ylamylly.keittio@liperi.fi

Ruuan nouto:

  • Ylämyllyn keskuskeittiö/Jyrin ruokala, Patteristontie 12c, 80400 Ylämylly.

LIPERI:

Ruuan tilaus ja nouto: Koulukeskus, Koulutie 1, 83100 Liperi: koulunkeittio@liperi.fi

VIINIJÄRVI

Ruuan tilaus ja nouto: Viinijärven koulu, Kirkkotie 4, 83400 Viinijärvi: viinijarven.keskuskeittio@liperi.fi

 

Käsi ottamassa lautaselle lounasta linjastolta

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute