Retkeilyreitit pääkuva

Navigaatiovalikko

Retkeilyreitit, sisältö

Retkeilyreitit Liperissä

Kunnastamme löydät runsaasti erilaisia ja eripituisia retkeilyreittejä. Osa reiteistämme sopii myös maastopyöräilyyn, osa taas palvelee talvisin hiihtäjiä latuina. Tervetuloa tutustumaan Liperin luontoon!

Alta löydät listattuna kunnan alueella olevia retkeilyreittejä.

Partiolippukunta Liperin Kokkoveikot on tehnyt retkipaikkaesittelyjä, joihin voit tutustua heidän verkkosivuillaan! Osa retkipaikkaesittelyistä on tehty yhteistyössä Liperin kunnan kanssa.

Kinttupolkujen luontoliikuntareitistön tiedot löydät sen omalta sivulta.

Uusi Kinttupolkujen kokonaisuus on valmis kesäkuuhun 2021 mennessä.

Luhtapuiston luonto- ja ulkoilureitti, Liperin kirkonkylä sisältö

Luhtapuiston luonto- ja ulkoilureitti, Liperin kirkonkylä

Vainolammen ympärillä, aivan Liperin kirkonkylän keskustan kupeessa, on Luhtapuiston luonto- ja ulkoilureitti.

Polkujen varrelta löydät luonto-opastauluja, joiden avulla voit tutustua alueen kasveihin, lintuihin ja alueen historiaan. Luhtapuiston ympäristössä voit bongata uhanalaisen mustakurkku-uikun ja löytää kaikki Suomen luonnon puulajit. Reittiä ylläpitää ProLiperi-yhdistys. Paikoitusmahdollisuus on esimerkiksi Liperin torilla.

Luhtapuisto kartta

Mattisenlahden luontopolku sisältö

Mattisenlahden luontopolku

Mattisenlahden luontopolku on noin 4,5 kilometrin pituinen reitti, joka kulkee osittain kyläläisten mailla ja osittain valtion luonnonsuojelualueella. Reitti on merkitty maastoon. Lähtöpaikka reitille on Puromatti-kylätalon luona osoitteessa Mattisenlahdentie 34 B. Luontopolkua ylläpitää Puromatti-kyläyhdistys, http://www.mattisenlahti-puromaki.fi/.

Metsähallitus toteuttaa valtion suojelualueella luonnonhoitotöitä loppukesän ja syksyn 2020 aikana. Suojelualueelta raivataan kuusen, pihlajan ja lepän alikasvosta kaskiviljelystä jääneiden ominaispiirteiden säilyttämiseksi. Toimenpiteillä parannetaan koivun uusiutumista ja alueelle ominaisen lajiston elinmahdollisuuksia. Lisätietoa toimenpiteistä: Suunnittelija Aurora Prättälä Puh. +358 (0)20 6394026. Luonnonhoitotyöt toteutetaan osana Ympäristöministeriön Helmi -elinympäristöohjelmaa.

Mattisenlahden kyläpolku kartta

Nopsakin lenkki sisältö

Nopsakin lenkki

Nopsakki on monipuolinen koko perheen lähiliikuntapaikka, josta löytyy skeittiparkki, frisbeegolfrata ja lähiliikuntapaikka. Nopsakin paikoitus on osoitteessa Opintie 1, Liperi. Nopsakkia kiertää kuntorata, joka on talvella hiihtolatuna. Valaistua latua on 2,3 kilometriä ja valaisematon lisälenkki on noin 1 kilometrin pituinen. Lenkin varrella on laavu (N62. 31.487 E29 24.490).

Nopsakki kartta

Härkinvaaran luontopolku sisältö

Härkinvaaran luontopolku

Härkinvaaran luontopolku on noin 1 kilometrin pituinen luontopolku, jonka varrella on laavu (N62 40.873 E29 32.848). Lyhyydestään huolimatta Härkinvaaran luontopolulle mahtuu suuria korkeuseroja. Lähtö luontopolulle Pataniementieltä.

Viinijärven kuntorata sisältö

Viinijärven kuntorata

Viinijärven kuntorata palvelee liikkujia kesäisin kuntoratana ja talvisin valaistuna hiihtolatuna. Kuntoradan pituus on 3 kilometriä ja sen lähtöpaikkana on Viinijärven kenttä, osoitteessa Kirkkotie 3.

Viinijärven kuntorata kartta

Kaprakan kinttupolku Käsämä‒Pärnävaara sisältö

Kinttupolut Käsämä‒Pärnävaara

Kaprakan kinttupolkuna aiemmin tunnettu reitistö muuttuu ytimekkäästi Kinttupoluiksi parhaillaan käynnissä olevan luontoliikuntahankkeen aikana. Kinttupolut on yhteensä noin 65 kilometrin mittainen luontoliikuntareitistö, joka jakautuu kolmeen pienempään osaan.

Kauniissa ja vaihtelevissa pohjoiskarjalaisissa maisemissa kulkevat Kinttupolut soveltuvat kaikenlaiseen omin voimin tehtävään luontoliikuntaan. Matkan varrella on useita laavuja ja kotia, joissa voit levähtää ja pitää vaikka evästauon patikoinnin tai maastopyöräilylenkin lomassa.

Kinttupolkujen alueella tehdään 2020-2021 kunnostustöitä, joiden vuoksi opasteet ja reittien linjaukset voivat paikoin muuttua! Seuraa ilmoitteluamme.

Pahakalan lenkki

 • Huom! Reitin merkinnät ovat kunnostustöiden vuoksi kesken.
 • Reitillä on muutamia vaativia nousuja Käsämän päässä.
 • Osa reitistä kulkee tiepohjia pitkin.
 • Paikoitusmahdollisuus on Ammattiopisto Luovin pysäköintialueella osoitteessa Silmutie 20 (N 62 38.250 E 29 22.525).
 • Reitin varrella on avoin Vaaralammen kota (N62 38.028 E29 37.129) ja Käsämän puolella Huttulammen kota (N62 38.260 E29 22.877), jonka käytöstä on sovittava etukäteen, p. 040 7191 615.
 • Voit tutustua Pahakalan lenkkiin tästä artikkelista: http://retkipaikka.fi/vapaa/jalkapatikassa-pahakalan-lenkilla-liperissa/.

 

Matkalammen lenkki

 • Huom! Reitin merkinnät ovat kunnostustöiden vuoksi kesken.
 • Reitillä on muutamia haastavia, mutta lyhyitä nousuja.
 • Osa reitistä kulkee tiepohjia pitkin.
 • Paikoitusmahdollisuudet ovat Mäntyniementiellä (N 62 38.428 E 29 28.095) ja Kuoringantien päässä (N 62 37.253 E 29 28.380).
 • Reitin varrella ovat Vaaralammen kota (N62 38.028 E29 37.129) ja Sompalammen laavu (N62 37.097 E29 31.503).
 • Matkalammen lenkistä voit lukea lisää täältä: http://retkipaikka.fi/vapaa/kaprakan-kinttupolulla-matkalammen-lenkki-liperi/.

 

Jyrin lenkki

 • Huom! Reitin merkinnät ovat kunnostustöiden vuoksi kesken.
 • Reitillä on muutama haastava, mutta lyhyt nousu.
 • Jyrin lenkki on talvella latuna.
 • Paikoitusmahdollisuudet Pärnävaaran urheilukeskuksessa osoitteessa Urheilutie 32, Ylämylly tai Jyrissä (N 62 37.313 E 29 33.442).
 • Reitin varrella ovat Harijärven kota (N62 37.797 E29 31.715) ja Pärnävaaran kota (N62 38.554 E29 33.005), joista jälkimmäinen on lukittu ja varattavissa Carelicumin kautta p. 013 2675 222.
 • Pärnävaaralta on yhteys Lykynlammelle kulkeviin latuihin ja vaellusreitteihin.
 • Jyrin lenkistä voit lukea lisää täältä: http://retkipaikka.fi/vapaa/liikuntaa-liperissa-hiki-pintaan-maastopyoraillen-jyrin-lenkilla/.

Kinttupoluista saat tarvittaessa lisätietoja Liperin kunnan vapaa-aikapalveluista.

Salokylän rengas -luontopolku sisältö

Salokylän rengas -luontopolku

Salokylän luontopolulla voit valita lyhemmän tai hieman pidemmän reitin. Polku lähtee Salokylän kylätalon pihalta, Liperintie 51, josta pääset opastetusti molemmille reiteille. Reitit on merkitty oranssein ja sinisin merkein.

Salokylän luontopolun lyhyempi reitti, "Lasten rengas", on noin 1,8 kilometrin pituinen polku, joka on merkitty sinisin ympyrämerkein. Polun varrella olevat taulut ovat Salokylän koululaisten ja iltapäiväkerholaisten laatimia.

Pidempi reitti, "Salokylän rengas", on noin 5,8 kilometrin pituinen ja kulkee Salokylän laavun (N62 35.058 E29 28.409) ohitse. Reitin varrella voi tutustua erilaisiin metsätyyppeihin ja ympäristöihin, kuten metsälaitumeen, talousmetsään, perinteistä maalaismaisemaan peltoineen ja suojellun valkoselkätikan elinympäristöön pökkelöpuineen.

Pidempi reitti on merkitty oranssein merkein.

Luontopolun varrelle on kiinnitetty luontotauluja, jotka kertovat kyseisestä ympäristöstä ja kylän historiasta. Polku on pääosin helppokulkuinen ja reitille mahtuu niin kangaspohjaisia metsäpolkuja kuin metsäautotien pätkiäkin. Pidempi polku kulkee alkuosastaan jonkin matkaa Päivänkämmenentietä ja Honkavaarantietä pitkin ja siirtyy siitä metsikköön.

Lisätietoja löydät osoitteesta www.salokyla.fi/vapaa-aika/luonto-retkeily.

salokylän rengas kartta

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Liperiläinen Minttu Kurki ehdolla Nuorten rauhanpalkinnon saajaksi

Liperiläinen Minttu Kurki ehdolla Nuorten rauhanpalkinnon saajaksi

Nuorten rauhanpalkinto on tunnustuspalkinto nuorilta nuorille. Palkinnon arvo on 2000 euroa ja se myönnetään 29-vuotiaalle tai nuoremmalle henkilölle tai nuorten parissa toimivalle yhteisölle, joka on toiminnallaan tukenut rauhaa.

Liperiläinen 17-vuotias Minttu Kurki on yksi viidestä ehdokkaasta Nuorten rauhanpalkinnon saajaksi. Palkinto jaetaan perjantaina 15. marraskuuta Suomen YMCA:n 130-vuotisjuhlassa ja Hanno Möttölä -rahaston hyväntekeväisyysgaalassa Helsingissä. Palkinto jaetaan nyt ensimmäistä kertaa.

Kurki on lapsesta saakka osallistunut vapaaehtoistoimintaan ja ollut aktiivinen lasten ja nuorten asioiden näkyväksi tekemisessä. Hän on ollut mukana MLL:n, Plan International Suomen, kyläyhdistyksen, nuorisovaltuuston ja maakunnallisen nuorisovaltuuston toiminnassa.

Kurki on myös selviytynyt vaikeasta aivoverenvuodosta, jonka seurauksena hänen piti opetella nielemisestä ja kävelemisestä lähtien kaikki uudestaan. Kurki veti kuitenkin jalkapalloharjoituksia jo pari kuukautta toipumisensa jälkeen nuoremmille seuran tytöille.

Kurkea esitti Nuorten rauhanpalkinnon saajaksi Liperin kunta kunnanjohtaja Hannele Mikkasen ja hyvinvointivastaava-varhaiskasvatuksen johtaja Sirkka Helistenin johdolla.

YMCA, joka tunnetaan Suomessa myös nimellä NMKY, on maailman suurin nuorisojärjestö. Suomen aloitteesta Nuoret, rauha & turvallisuus nostettiin viime kesänä agendaksi YMCA:n työn ytimeen. Nuorten rauhanpalkinto on tunnustuspalkinto nuorilta nuorille. Palkinnon arvo on 2000 euroa ja se myönnetään 29-vuotiaalle tai nuoremmalle henkilölle tai nuorten parissa toimivalle yhteisölle, joka on toiminnallaan tukenut rauhaa.

Lisätietoja palkinnosta:

 

Liperin logo harmaalla pohjalla

SOME painikkeet

 

Sivu arviointi ja palaute