Oppilashuolto pääkuva

Navigaatiovalikko

Oppilashuolto sisältö

Oppilashuolto

Oppilashuolto toimii oppimisen ja koulunkäynnin tuen rinnalla. Se edistää fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia, vahvistaa yhteisöllisyyttä ja ehkäisee ongelmien syntymistä.

Oppilashuolto jaetaan yhteisölliseen ja yksilölliseen oppilashuoltoon. Se toimii oppimisen ja koulunkäynnin tuen rinnalla, ennaltaehkäisee ongelmien syntymistä ja täydentää oppilaan saamaa yleistä, tehostettua tai erityistä tukea.

Oppilashuolto edistää myös koko kouluyhteisön hyvinvointia, turvallisuutta ja yhteisöllistä toimintaa, parantaa ympäristön esteettömyyttä ja lisää kodin ja koulun välistä yhteistyötä.

Yhteisöllinen oppilashuolto

Oppilashuolto on ensisijaisesti ennaltaehkäisevää yhteisöllistä oppilas- tai opiskelijahuoltoa. Yhteisöllinen oppilashuoltotyö kuuluu kaikille koulussa työskenteleville. Se vahvistaa koulun yhteisöllistä toimintakulttuuria ja tukee kokonaisvaltaisesti hyvinvointia ja turvallisuutta. 

Koulukohtaisen oppilashuoltotyön suunnittelusta ja toteuttamisesta vastaa tehtävää varten perustettu oppilashuoltoryhmä. Ryhmään voivat kuulua rehtori, erityisopetuksen edustaja, opettajat, oppilashuollon palveluiden työntekijät, huoltajien edustaja ja kutsuttaessa alueella toimivat muut asiantuntijat.

Yhteisöllisen oppilashuollon kokousmuistiot ovat julkisia ja niitä voit lukea koulujen kotisivuilla.

Yksilöllinen oppilashuolto

Oppilaalla on oikeus myös yksilökohtaiseen oppilashuoltoon. Se tarkoittaa koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoa, psykologi- ja kuraattoripalveluita, monialaista yksilökohtaista opiskeluhuoltoa sekä tarvittavia sosiaali- ja terveyspalveluita.

Yksilökohtainen oppilashuolto edistää oppimista, psyykkistä ja fyysistä terveyttä sekä sosiaalista hyvinvointia.

Yksilökohtainen oppilashuolto on suunnitelmallista ja monialaista yhteistyötä, johon voi kuulua opetustoimi, sosiaali- ja terveystoimi, oppilas ja hänen huoltajansa sekä muut tarvittavat tahot. Asiantuntijaryhmä kutsutaan koolle, kun lapsen fyysisestä, psyykkisestä tai sosiaalisesta hyvinvoinnista herää huolia. Yksilökohtainen oppilashuolto perustuu vapaaehtoisuuteen, eli sitä varten tarvitaan huoltajan suostumus.

Oppilashuollon suunnitelmat, toteutumisen ja arvioinnin kirjaamme oppilashuoltokertomukseen ja potilastietojärjestelmään tai asiakastietojärjestelmään. Näitä salassa pidettäviä tietoja luovutetaan vain hyvin perustellusta pyynnöstä. Oppilashuoltokertomuksista muodostuu oppilashuoltorekisteri.

 

Oppilashuolto katso myös nämä

Katso myös nämä

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Liperissä kehitetään pyöräliikennettä ja jalankulkua

Liperissä kehitetään pyöräliikennettä ja jalankulkua

Liperin kunta on käynnistänyt pyöräliikenteen ja jalankulun kehittämisohjelman laatimisen. Osana kehittämisohjelman laatimista on kysely, jolla kartoitetaan paikallisten asukkaiden ja alueella liikkuvien mielipiteitä. Kysely on avoinna 9. toukokuuta 2021 asti.

Liperin kunta on käynnistänyt pyöräliikenteen ja jalankulun kehittämisohjelman laatimisen ja se valmistuu syksyllä 2021. Suunnitelman laatimisesta konsultin puolelta vastaa Ramboll Finland Oy.

Kehittämisohjelman tavoitteena on muun muassa lisätä pyöräliikenteen ja jalankulun määrää sekä parantaa jalankululle ja pyöräliikenteelle soveltuvien väylien turvallisuutta, sujuvuutta ja viihtyisyyttä. Työssä määritetään pyöräliikenteen ja jalankulun kehittämisen strategia sekä tavoitetila vuodelle 2040.

Paikalliset asukkaat sekä alueella liikkuvat ovat jalankulun ja pyöräliikenteen olosuhteiden asiantuntijoita, joten heidän mielipiteitään selvitetään kaikille avoimella kyselyllä.

Taustatietojen sekä nykyisten liikkumistottumusten keräämisen lisäksi kyselyssä on karttapalauteosio. Kartalle voi merkitä pyöräliikenteen ja kävelyn kannalta hankalia paikkoja tai onnistuneita ratkaisuja sekä esittää kehittämisehdotuksia.

Kysely on avoinna 9.5. saakka, johon mennessä saadut vastaukset otetaan työssä huomioon kävelyn ja pyöräliikenteen kehittämistoimenpiteitä suunniteltaessa. Kyselyssä yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan 3 kpl pyöräilykypäriä.

Vastaa siis kyselyyn ja vaikuta osaltasi lähiympäristösi liikkumisolosuhteiden kehittämiseen! Kyselyn avulla saadaan muodostettua mahdollisimman kattava kuva nykyisistä pyöräliikenteen ja jalankulun olosuhteista sekä niiden kehittämistarpeista.

Liperin kunnan logo harmaalla pohjalla

Lisätietoja:

SOME painikkeet

 

Sivu arviointi ja palaute