Museot pääkuva

Navigaatiovalikko

Museot, sisältö

Museot Liperissä

Museoiden kautta löydät linkin menneisyydestä tähän päivään. Liperin kunnan alueella olevat museot kertovat alueen kehittymisestä ja maailman muutoksista.

Liperi-seuran museot

Liperi-Seura ylläpitää laajaa maaseutumuseota Liperin kirkonkylällä, Koulukuja 1. Museokokonaisuuteen kuuluvat Tähkä-halli, Tuomelan tupa, vanha kuntatupa, tuulimylly, riihi, apteekkimuseo, Enwald-kotimuseo ja maatalousmuseo. Museot ovat avoinna kesäisin.

Komperon museo

Liperi-Seuran Komperon alaosasto ylläpitää omaa museokokonaisuutta Viinijärven Siikakoskella, osoitteessa Kontkalantie 33. Museokokonaisuuteen kuuluvat muun muassa asuintupa, sepän paja, aitta, navetta, nuottakota ja savusauna. Museo on avoinna kesäisin.

Paloaukean museo

Paloaukean museo esittelee toiseen maailmansotaan liittyvää esineistöä. Museo on avoinna tilauksesta.. Museo sijaitsee Väinö Linnan Tuntematon sotilas -romaanin aloitusnäyttämöllä, Paloaukealla. Osoite: Laavupolku 15, Ylämylly.

Automuseo Myllyn Vanhat Autot

Automuseo Myllyn Vanhat Autot valittiin Suomen vuoden automuseoksi vuonna 2017. Museossa on esillä yli 200 ajoneuvoa, joista suurin osa on henkilö-autoja. Lisäksi on yli sata erilaista moottoripyörää sekä mopoja, traktoreita ja kuorma-autoja. Myös museon mittava pienoismallikokoelma on näkemisen arvoinen. Museo on avoinna vain kesäisin osoitteessa Ylämyllyntie 87 b, Ylämylly.

Ylämyllyn Wanha Automuseo

Ylämyllyn Wanha Automuseo sijaitsee Välikankaalla Automuseonpolulla. Pohjois-Karjalan Automobiilikerho ry:n ylläpitämän museon kalusto koostuu pääosin paikallisten harrastajien omistamista ajoneuvoista.

Mummon MaalaisMuseo ja Parren Paronin PienoisRautatie

Lammun pihapiiristä löydät useammankin vierailukohteen, sekä mahdollisuuden majoittua! Mummon MaalaisMuseossa on kattava kokoelma koti-, maa- ja metsätalouteen liittyviä tavaroita menneiltä vuosilta. Samassa pihapiirissä sijaitsee myös pitkän keräilyharrastuksen tuloksena koottu Parren Paronin PienoisRautatie. Mummon MaalaisMuseo ja Parren Paronin PienoisRautatie sijaitsevat osoitteessa Parrenmäentie 17.

Parviaisen kotimuseo

Museoon on koottu Parviaisen suvun, lähinnä kotitalouden, esineistöä vuosien varrelta. Kotimuseo sijaitsee Viinijärvellä, osoitteessa Kontkalantie 20 A (katso sijainti). Tarkemmat tiedustelut numerosta 040 707 4803.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Liperiläinen Minttu Kurki ehdolla Nuorten rauhanpalkinnon saajaksi

Liperiläinen Minttu Kurki ehdolla Nuorten rauhanpalkinnon saajaksi

Nuorten rauhanpalkinto on tunnustuspalkinto nuorilta nuorille. Palkinnon arvo on 2000 euroa ja se myönnetään 29-vuotiaalle tai nuoremmalle henkilölle tai nuorten parissa toimivalle yhteisölle, joka on toiminnallaan tukenut rauhaa.

Liperiläinen 17-vuotias Minttu Kurki on yksi viidestä ehdokkaasta Nuorten rauhanpalkinnon saajaksi. Palkinto jaetaan perjantaina 15. marraskuuta Suomen YMCA:n 130-vuotisjuhlassa ja Hanno Möttölä -rahaston hyväntekeväisyysgaalassa Helsingissä. Palkinto jaetaan nyt ensimmäistä kertaa.

Kurki on lapsesta saakka osallistunut vapaaehtoistoimintaan ja ollut aktiivinen lasten ja nuorten asioiden näkyväksi tekemisessä. Hän on ollut mukana MLL:n, Plan International Suomen, kyläyhdistyksen, nuorisovaltuuston ja maakunnallisen nuorisovaltuuston toiminnassa.

Kurki on myös selviytynyt vaikeasta aivoverenvuodosta, jonka seurauksena hänen piti opetella nielemisestä ja kävelemisestä lähtien kaikki uudestaan. Kurki veti kuitenkin jalkapalloharjoituksia jo pari kuukautta toipumisensa jälkeen nuoremmille seuran tytöille.

Kurkea esitti Nuorten rauhanpalkinnon saajaksi Liperin kunta kunnanjohtaja Hannele Mikkasen ja hyvinvointivastaava-varhaiskasvatuksen johtaja Sirkka Helistenin johdolla.

YMCA, joka tunnetaan Suomessa myös nimellä NMKY, on maailman suurin nuorisojärjestö. Suomen aloitteesta Nuoret, rauha & turvallisuus nostettiin viime kesänä agendaksi YMCA:n työn ytimeen. Nuorten rauhanpalkinto on tunnustuspalkinto nuorilta nuorille. Palkinnon arvo on 2000 euroa ja se myönnetään 29-vuotiaalle tai nuoremmalle henkilölle tai nuorten parissa toimivalle yhteisölle, joka on toiminnallaan tukenut rauhaa.

Lisätietoja palkinnosta:

 

Liperin logo harmaalla pohjalla

SOME painikkeet

 

Sivu arviointi ja palaute