Maa-ainesvalvonta pääkuva

Navigaatiovalikko

Maa-ainesvalvonta sisältö

Maa-ainesvalvonta

Tarvitset maa-ainesluvan, jos otat maata muuhun kuin tavalliseen kotitarvekäyttöön.

Maa-aineslupa

Maa-ainesten ottamiseen tarvitset luvan kunnasta. Voit hakea maa-aineslupahakemuksen yhteydessä myös ympäristölupaa maa-ainesten murskaukseen, jolloin käsittelemme hakemukset yhdessä ja annamme niistä yhden päätöksen. Maa-aineslupahakemukset käsittelee elinympäristölautakunnan lupajaos, ja maa-ainesten ottamiseen liittyvän vuosivalvonnan tekee kartoittaja.

Liitä maa-aineslupahakemukseen:

 

Myönnetyt maa-ainesluvat (voimassa olevat)

Maa-aines kotitarvekäyttöön

Et tarvitse maa-aineslupaa, jos otat maata vain omaa tavanomaista kotitarvekäyttöä varten asumiseen tai maa- ja metsätalouteen. Käytön tulee liittyä rakentamiseen tai kulkuyhteyksien kunnossapitoon.

Jos otat maata yli 500 kiintokuutiometriä, tee siitä ilmoitus valvontaviranomaiselle. Kerro ilmoituksessa, kuinka paljon maata otat ja missä ottamispaikka sijaitsee.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Kinkkurasva ei kuulu viemäriin

Kinkkurasva ei kuulu viemäriin

Muistathan, että joulukinkkua paistettaessa kinkunpaistorasvaa ei saa missään nimessä kaataa viemäriin. Jäähtyneen paistorasvan voi käsitellä biojätteenä.

Joulu ja kinkun paistoajankohta lähestyy. Joulukinkkua paistettaessa on syytä muistaa, että kinkunpaistorasvaa ei saa missään nimessä kaataa viemäriin. Tiskialtaan tai wc-pöntön kautta viemäriin kaadettu rasva hyytyy kylmässä viemärissä ja aiheuttaa helposti joko kiinteistön oman viemärin tai yleisen viemärin tukkeutumisen. Viemärin aukaisusta voi langeta kiinteistön omistajalle iso lasku.

Paistorasvan voi käsitellä biojätteenä. Anna rasvan jäähtyä kunnolla ja laita se jähmettyneenä kääreeseen pakattuna biojäteastiaan tai kompostoriin. Jos hävität jäähtyneen rasvan sekajätteen mukana, pakkaa se esimerkiksi tyhjään maitotölkkiin ja teippaa tölkki tiiviisti kiinni.

Voit myös toimittaa paistorasvan keräyspisteeseen. Tutustu aiheeseen lisää: www.kinkkutemppu.com. Kinkkutemppu-kampanjalla kerätään paistorasvaa 21.12.2019–7.1.2020.

Muista myös, että wc-pönttö ei ole roskakori. Huuhtele wc-pöntön kautta vain vessapaperia ja sitä, mitä on ensin syöty ja juotu.

Älä laita viemäriin mitään kiinteää, veteen liukenematonta kuten:

  • pumpulipuikkoja
  • vaippoja tai terveyssiteitä
  • kondomeja
  • tulitikkuja, hammastikkuja
  • sukkahousuja tai muita tekstiilejä
  • tupakantumppeja
  • talous- tai käsipyyhepaperia (eivät liukene veteen!)
  • ruuantähteitä, vanhentuneita elintarvikkeita, rasvoja, kahvinporoja
  • hedelmien, vihannesten tai juuresten kuoria
  • kissanhiekkaa

Viemäriin sopimattomat esineet ja aineet aiheuttavat ongelmia, kuten tukoksia kiinteistön omassa viemärissä, yleisessä viemärissä, jätevedenpumppaamoilla ja -puhdistamolla.

Punertava ja kimaltava joulupallo.

Yhteystiedot

Kari Hirvonen

Kartoittaja
 050 448 9894
kari.hirvonen@liperi.fi
Varolantie 3, 83100 Liperi

Sari Kettunen

ympäristötarkastaja
 0400 428 653
sari.kettunen@liperi.fi
Varolantie 3, 83100 Liperi

SOME painikkeet

 

Sivu arviointi ja palaute