Navigaatiovalikko

Liperi-tietoa sisältö

Liperi-tietoa

Kunnallishallinnolla on Liperissä yli 140-vuotinen historia.

Ennen uuteen kunnallishallintoon siirtymistä paikallinen hallinto oli valtion ja ennen kaikkea kirkon käsissä. Uuteen kunnallishallintoon Liperissä siirryttiin vuonna 1875, kun seurakunta erotettiin kunnasta. Se merkitsi kunnallisten asioiden hoidon siirtymistä kokonaan kuntalaisille ja päätöksenteon siirtymistä kuntakokouksiin.

Kunnallishallinnon alkamista pidetään myös entisen emäpitäjän, Suur-Liperin, päättymisen ajankohtana, koska uusi kunnallisasetus mahdollisti useampien kuntien muodostamisen kuhunkin pitäjään. Näin entinen Suur-Liperi hajaantui useiksi eri kunniksi ja Liperin kunnan alueeksi jäi Liperin luterilaisen emäseurakunnan alue. 

Kirjaston toiminta alkoi Liperissä jo ennen uutta kunnallishallintoa; vuonna 2015 siitä tuli 170 vuotta.

Liperi tänään

Liperi on kolmen taajaman ja hieman alle 12 000 asukkaan kaunis ja vireä kunta Pohjois-Karjalassa. Sijaitsemme loistavien kulkuyhteyksien äärellä: meille pääsee junalla, bussilla, lentokoneella ja hyviä ulkoilureitistöjä pitkin myös pyörällä ja vaikka patikoiden.

Leipäpitäjänä tunnetussa Liperissä maataloudella on pitkät perinteet ja kunnassamme on tuottajia sekä alku- että lopputuotannossa. Maatalouden lisäksi kunnassamme on paljon teollisuuden yrityksiä, joiden tuotannon markkina-aluetta on koko maailma. Liperin kunnassa on kolme taajamaa: Liperin kirkonkylä, Ylämylly ja Viinijärvi. Lisäksi meillä on lukuisia vireitä kyliä.

Vaakuna

Liperin kunnan symboliksi vakiintuneen vaakunan suunnitteli tilauksesta taiteilija Ahti Hammar. Virallisesti vaakuna vahvistettiin käyttöön otettavaksi vuonna 1954. Vaakuna on ulkoasultaan yksinkertainen ja siinä on käytetty vain yhtä heraldiikan peruskuviota, toistoristiä. Vaakuna kuvaa Liperin emäseurakuntaa ja siitä irtaantuneita neljää luterilaista seurakuntaa: Outokumpu (Kuusjärvi), Kontiolahti, Kaavi ja Polvijärvi.

Joensuun seurakunta erotettiin Kontiolahdesta, ei suoraan Liperistä. Taustalla on entinen Suur-Liperi, joka oli aikansa hallinnollinen keskus niin maallisissa kuin hengellisissäkin asioissa ja josta muut seurakunnat ja pitäjät ovat irtautuneet.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Valmiuslain vaikutukset Liperin kunnassa

Valmiuslain vaikutukset Liperin kunnassa

Valtioneuvoston tiedotteessa 16.3.2020 linjattiin, että Suomessa otetaan käyttöön valmiuslaki. Sen tarkoituksena on hillitä koronavirusepidemian leviämistä, jotta terveydenhoito ei ylikuormitu ja epidemiahuippu saadaan tasattua pidemmälle aikavälille. Lue tästä tiedotteesta Liperin kunnan palveluissa tapahtuvista muutoksista.

Valmiuslaki astuu voimaan keskiviikkona 18. maaliskuuta ja sen on tarkoitus olla voimassa 13. huhtikuuta 2020 saakka.

Liperin kunnan palveluissa on 18.3.2020 alkaen seuraavia muutoksia:

  • Kunnan ylläpitämät sisäliikuntapaikat, kuten kuntosalit ja Liprakan uimahalli sekä koulujen liikuntasalit ovat suljettuja 13.4.2020 saakka. Myös kunnan ohjatut liikuntaryhmät perutaan. Hyvinvointilautakunta tekee päätöksen vapaa-aikatoimen kevätkauden 2020 asiakasmaksuista 19.3. kokouksessaan. Päätöksestä tiedotetaan perjantaina 20.3.2020.
  • Nuorisotilat ovat suljettuna 13.4.2020 saakka.
  • Ulkopuoliset käyttäjät eivät myöskään voi tänä aikana käyttää kunnan liikuntasaleja tai nuorisotiloja, eivätkä ulkopuoliset ryhmät saa vierailla esimerkiksi päiväkodeilla.
  • Kirjastojen toimipisteet ovat suljettuna, tarkista tilanne myös suoraan Vaara-kirjastojen sivulta.
  • Liperin kunnan ulkoliikuntapaikkojen yhteydessä olevat pukukoppi ja vastaavat tilat suljetaan 18.3.2020 alkaen. Kesto tarpeen mukaan toistaisesti. Tämä koskee myös Pärnävaaran hiihtostadionia.
  • Ulkoliikuntapaikat, kuten pelikentät pysyvät avoinna, mutta suosittelemme, ettei niissä kokoonnuta pelaamaan isolla porukalla.
  • Hiihtolatujen ylläpito jatkuu Liperin kunnassa niin kauan kuin olosuhteet sen sallivat.
  • Työllisyyspalveluiden Duunitalo Linkki sekä kuntouttava työtoiminta ovat suljettuina 13.4.2020 saakka.
  • Tiedotamme varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen järjestelyistä suoraan huoltajia.

Yllä mainittujen lisäksi tulee muistaa yleiset ohjeistukset koronavirusepidemian hillitsemiseksi:

  • Rajoitetaan julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön ja suositellaan välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla.
  • Vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä ei saa tällä ajalla vierailla.
  • Noudatetaan edelleen hyvää käsihygieniaa.
  • Flunssan oireissa tai muutoin sairaana ei tulla töihin tai varhaiskasvatukseen.
  • Jos sinulla on lieviä hengitystieoireita, etkä ole matkaillut ulkomailla tai ollut tekemisissä koronaviruspotilaan kanssa, sairasta rauhassa kotona. Ota yhteyttä terveydenhuoltoon vain, jos oireesi ovat vakavia.

Valmiuslain voimassa ollessakin terveet henkilöt saavat asioida normaalisti esimerkiksi kaupassa ja apteekissa ja ulkoiluttaa lemmikkejä.

Liperin kunnan johtoryhmä seuraa jatkuvasti tilannetta ja viranomaistiedotusta ja tiedottaa edelleen kuntalaisia ja henkilöstöä.

 

*Uutista päivitetty 18.3.2020, lisätty tieto liikuntaryhmien maksuista**

Puinen puheenjohtajan nuija pöydällä

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute