Navigaatiovalikko

Liperi-tietoa sisältö

Liperi-tietoa

Kunnallishallinnolla on Liperissä yli 140-vuotinen historia.

Ennen uuteen kunnallishallintoon siirtymistä paikallinen hallinto oli valtion ja ennen kaikkea kirkon käsissä. Uuteen kunnallishallintoon Liperissä siirryttiin vuonna 1875, kun seurakunta erotettiin kunnasta. Se merkitsi kunnallisten asioiden hoidon siirtymistä kokonaan kuntalaisille ja päätöksenteon siirtymistä kuntakokouksiin.

Kunnallishallinnon alkamista pidetään myös entisen emäpitäjän, Suur-Liperin, päättymisen ajankohtana, koska uusi kunnallisasetus mahdollisti useampien kuntien muodostamisen kuhunkin pitäjään. Näin entinen Suur-Liperi hajaantui useiksi eri kunniksi ja Liperin kunnan alueeksi jäi Liperin luterilaisen emäseurakunnan alue. 

Kirjaston toiminta alkoi Liperissä jo ennen uutta kunnallishallintoa; vuonna 2015 siitä tuli 170 vuotta.

Liperi tänään

Liperi on kolmen taajaman ja hieman alle 12 000 asukkaan kaunis ja vireä kunta Pohjois-Karjalassa. Sijaitsemme loistavien kulkuyhteyksien äärellä: meille pääsee junalla, bussilla, lentokoneella ja hyviä ulkoilureitistöjä pitkin myös pyörällä ja vaikka patikoiden.

Leipäpitäjänä tunnetussa Liperissä maataloudella on pitkät perinteet ja kunnassamme on tuottajia sekä alku- että lopputuotannossa. Maatalouden lisäksi kunnassamme on paljon teollisuuden yrityksiä, joiden tuotannon markkina-aluetta on koko maailma. Liperin kunnassa on kolme taajamaa: Liperin kirkonkylä, Ylämylly ja Viinijärvi. Lisäksi meillä on lukuisia vireitä kyliä.

Vaakuna

Liperin kunnan symboliksi vakiintuneen vaakunan suunnitteli tilauksesta taiteilija Ahti Hammar. Virallisesti vaakuna vahvistettiin käyttöön otettavaksi vuonna 1954. Vaakuna on ulkoasultaan yksinkertainen ja siinä on käytetty vain yhtä heraldiikan peruskuviota, toistoristiä. Vaakuna kuvaa Liperin emäseurakuntaa ja siitä irtaantuneita neljää luterilaista seurakuntaa: Outokumpu (Kuusjärvi), Kontiolahti, Kaavi ja Polvijärvi.

Joensuun seurakunta erotettiin Kontiolahdesta, ei suoraan Liperistä. Taustalla on entinen Suur-Liperi, joka oli aikansa hallinnollinen keskus niin maallisissa kuin hengellisissäkin asioissa ja josta muut seurakunnat ja pitäjät ovat irtautuneet.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Uuden yläkoulun peruskiven muuraus ja harjannostajaiset 23.6.2021

Uuden yläkoulun peruskiven muuraus ja harjannostajaiset 23.6.2021

Liperin kunnan uuden yläkoulun, Patteriston yksikön harjannostajaisia vietetään keskiviikkona 23. kesäkuuta 2021. Samalla suoritetaan peruskiven muuraus. Uusi koulu sijaitsee Ylämyllyllä, Laavupolku 2:ssa.

Taustaa

Kunnanvaltuusto päätti 18.12.2017 kokouksessaan varata vuoden 2018 talousarvioon 0,15 miljoonan suunnittelumäärärahan sekä vuosien 2019–2022 taloussuunnitelmaan 12,85 miljoonan euron toteutusmäärärahan Ylämyllyn uuden yläkoulun hankkeen toteuttamiseksi.

Vuoden 2018 alussa selvitettiin hankkeen rahoitusvaihtoehtoja muun muassa allianssivuokrauksen toteutusvaihtoehtoisena, mutta sittemmin päädyttiin perinteiseen toteutusmalliin, jossa kunta vastaa hankkeen suunnittelusta ja toteutuksesta perinteisellä urakkakilpailumenetelmällä.

Hankkeen käynnistämisen rinnalla laadittiin myös asemakaavan muutos koulun tontin ja siihen liittyvien liikennejärjestelyjen osalta. Koulun tontille varattiin asemakaavassa 3,2 hehtaaria. Valtuuston kokouksessa 25.6.2018 hyväksyttiin uuden koulun hankesuunnittelutyöryhmän esitys 6782 brutto-m²:n ja 13,56 miljoonan euron hankesuunnitelmasta. Lisäksi valtuusto edellytti toteutussuunnittelutyön aikana selvitettäväksi hankesuunnitelmassa esitetyn 600 m²:n liikuntasalin vaihtoehdon lisäksi 900 m²:n salivaihtoehdon.

Suunnittelijat valittiin 16.10.2018 ja suunnittelutyö käynnistettiin 19.12.2018 pidetyllä pajapäivällä, jossa mukana oli suunnittelijoiden ja hankeryhmän lisäksi laajasti tulevan koulun käyttäjäryhmiä koulun ja nuorisotoimen osalta.

Varsinainen suunnittelutyö toteutettiin vuoden 2019 aikana ja lopulliset toteutussuunnitelmat ja kustannusarvion valtuusto hyväksyi 16.12.2019 kokouksessa. Suunnittelutyön aikana tilaohjelmaa laajennettiin suuremman salivaihtoehdon mukaiseksi. Lisäksi uutena toimintona mukaan tuli Ylämyllyn kirjasto, joka jouduttiin siirtämään pois sisäilmaongelmien takia yritystalon vuokratiloista.

Hyväksytyn laajemman toteutussuunnitelman laajuus oli koulurakennuksen osalta 7696 kerros-m² ja kylmän varastorakennuksen osalta 65 kerros-m². Tarkennettu hyväksytty kustannusarvio oli 19,39 miljoonaa euroa.

Rahoitus ja kustannukset

Toteutuneen urakkakilpailun perusteella hankkeen kustannukset tulevat olemaan kokonaisuudessaan yhteensä 17,2 miljoonaa euroa eli noin 2,0 miljoonaa euroa alhaisemmat verrattuna suunnitteluvaiheen kustannusarvioon. Hankkeeseen on saatu valtionavustusta liikuntasalin osalta yhteensä 750 0000 euroa.

Rakennus

Koulurakennukseen sijoittuvat hyväksytyn tilaohjelman mukaiset toiminnot Liperin yläkoululle, Ylämyllyn kirjastolle ja seutuopistolle sekä muulle liikunta- ja harrastetoiminnalle. Rakennustyön aikana mahdollisuuksia liikuntatoimintaan on laajennettu. Koulurakennuksen välittömään läheisyyteen rakennetaan jääkiekkokaukalo huoltorakennuksineen sekä harjoitusjalkapallokenttä.

Sisätilojen perusratkaisu perustuu ruokasalin, juhlatilan ja tupa-alueen sijoittamiseen kaksikerroksisena korkeana tilana keskelle rakennusta siten, että sitä voidaan käyttää monipuolisesti yhdessäoloon, opiskeluun ja erilaisiin tilaisuuksiin.

Opetustilat on ryhmitelty pääasiassa tieteenaloittain omien soluaulojen yhteyteen. Sisätilojen suunnittelussa on pyritty tilojen valoisuuteen, läpinäkyvyyteen ja muunneltavuuteen sekä toisaalta oppimisrauhan turvaamiseen. Suuri, noin 950 m² liikuntasali, joka on tarvittaessa jaettavissa kolmeen osaan, mahdollistaa isojenkin liikunta- ja palloilutapahtumien järjestämisen Ylämyllyllä.

Kolmikerroksinen ja betonirunkoinen koulurakennus kätkee sisälleen myös merkittävän määrän uutta talotekniikkaa ja AV-varustuksia. Rakennuksen julkisivut ovat pääosin vaaleaa rappausta ja kuultokäsiteltyjä puuverhouksia.

Ulkoalueiden suunnittelussa on tavoitteena ollut monipuoliset liikkumis- ja aktiviteettitoiminnot oppilaille esteettömyyden ja viihtyisyyden lisäksi. Piha-alueet toimivat kouluajan ulkopuolella myös Ylämyllyn alueen lähiliikuntapaikkana.

Hankintavaihe sekä suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden valinta

Hankkeen suunnittelijoiksi valittiin kilpailutuksen perusteella:

Rakennuksen toteutuksessa on panostettu myös sen valvontaan. Rakennuttajatehtävistä on vastannut tilaajan puolelta Liperin kunnan elinympäristöpalvelut. Rakennustyön valvojat ovat:

  • Päävalvoja: Protiimi Oy
  • Rakennusteknisten töiden valvonta: Protiimi Oy
  • LVIA-valvoja: Protiimi Oy
  • Sähköteknisten töiden valvonta: Granlund Joensuu Oy
  • Kosteudenhallintakoordinaattori: Protiimi Oy

Varsinainen rakennusurakka sekä sähkö- ja LVIA-urakat kilpailutettiin alkuvuodesta 2020.

Rakentaminen

Urakkakilpailu pidettiin vuoden 2020 alussa, urakoitsijat valittiin helmikuussa 2020 ja rakennustyöt aloitettiin 10.3.2020. Laadittujen urakkasopimusten mukaan työt valmistuvat kesäkuun 2021 loppuun mennessä ja koulu kirjastoineen voi aloittaa toimintansa irtokalustamisen jälkeen elokuussa 2021.
Kesän 2020 aikana koulun rakennustöiden kanssa tehtiin samanaikaisesti myös uuden hyväksytyn asemakaavan mukaiset liikennejärjestelyt kevytliikennejärjestelyineen koulutontin ympäristöön.

Työt ovat edenneet suunnitellun aikataulun mukaisesti ja valmistuvat sopimuksenmukaisesti kesäkuun 2021 loppuun mennessä.
Rakennukseen muutto irtokalustotoimituksilla on tarkoitus aloittaa heti rakennustöiden valmistuttua heinä-elokuussa 2021.

Vastaavana mestarina työmaalla on Martti Särkelä Rakennustoimisto Eero Reijonen Oy:stä.

Liperin kunnan logo harmaalla pohjalla

Lisätietoja:

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute