Navigaatiovalikko

Liperi-tietoa sisältö

Liperi-tietoa

Kunnallishallinnolla on Liperissä yli 140-vuotinen historia.

Ennen uuteen kunnallishallintoon siirtymistä paikallinen hallinto oli valtion ja ennen kaikkea kirkon käsissä. Uuteen kunnallishallintoon Liperissä siirryttiin vuonna 1875, kun seurakunta erotettiin kunnasta. Se merkitsi kunnallisten asioiden hoidon siirtymistä kokonaan kuntalaisille ja päätöksenteon siirtymistä kuntakokouksiin.

Kunnallishallinnon alkamista pidetään myös entisen emäpitäjän, Suur-Liperin, päättymisen ajankohtana, koska uusi kunnallisasetus mahdollisti useampien kuntien muodostamisen kuhunkin pitäjään. Näin entinen Suur-Liperi hajaantui useiksi eri kunniksi ja Liperin kunnan alueeksi jäi Liperin luterilaisen emäseurakunnan alue. 

Kirjaston toiminta alkoi Liperissä jo ennen uutta kunnallishallintoa; vuonna 2015 siitä tuli 170 vuotta.

Liperi tänään

Liperi on kolmen taajaman ja hieman alle 12 000 asukkaan kaunis ja vireä kunta Pohjois-Karjalassa. Sijaitsemme loistavien kulkuyhteyksien äärellä: meille pääsee junalla, bussilla, lentokoneella ja hyviä ulkoilureitistöjä pitkin myös pyörällä ja vaikka patikoiden.

Leipäpitäjänä tunnetussa Liperissä maataloudella on pitkät perinteet ja kunnassamme on tuottajia sekä alku- että lopputuotannossa. Maatalouden lisäksi kunnassamme on paljon teollisuuden yrityksiä, joiden tuotannon markkina-aluetta on koko maailma. Liperin kunnassa on kolme taajamaa: Liperin kirkonkylä, Ylämylly ja Viinijärvi. Lisäksi meillä on lukuisia vireitä kyliä.

Vaakuna

Liperin kunnan symboliksi vakiintuneen vaakunan suunnitteli tilauksesta taiteilija Ahti Hammar. Virallisesti vaakuna vahvistettiin käyttöön otettavaksi vuonna 1954. Vaakuna on ulkoasultaan yksinkertainen ja siinä on käytetty vain yhtä heraldiikan peruskuviota, toistoristiä. Vaakuna kuvaa Liperin emäseurakuntaa ja siitä irtaantuneita neljää luterilaista seurakuntaa: Outokumpu (Kuusjärvi), Kontiolahti, Kaavi ja Polvijärvi.

Joensuun seurakunta erotettiin Kontiolahdesta, ei suoraan Liperistä. Taustalla on entinen Suur-Liperi, joka oli aikansa hallinnollinen keskus niin maallisissa kuin hengellisissäkin asioissa ja josta muut seurakunnat ja pitäjät ovat irtautuneet.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Liperin kunnan ohjeet ja suositukset 4. kesäkuuta 2021 alkaen

Liperin kunnan ohjeet ja suositukset 4. kesäkuuta 2021 alkaen

Liperin kunnan ohjeistukset ja suositukset koronapandemian suhteen pysyvät pääosin ennallaan. Toivomme kunnan asioissa asiointia ensisijaisesti puhelimen, sähköpostin tai muun sähköisen kanavan kautta.

Itä-Suomen aluehallintovirasto on antanut 2.6.2021 (ISAVI/4557/2021) päätöksen, jonka mukaan Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan sekä Itä-Savon sairaanhoitopiirien kuntien alueilla ei ole enää voimassa kokoontumisrajoituksia. Päätös tuli voimaan 2. kesäkuuta 2021 klo 17. Koronavirusepidemia on ollut rauhallinen ja pysynyt perustasolla näiden sairaanhoitopiirien alueella.

Liperin kunnassa linjataan edelleen seuraavaa:

- Itä-Suomen aluehallintoviraston päätöksen (ISAVI/4557/2021) nojalla kokoontumisrajoitukset poistuvat 4.6.2021 alkaen Liperissä.

- Liperin kunnan aikuisten sisäliikuntaryhmien keskeytys jatkuu. Ryhmien mahdollista avaamista harkitaan uudelleen ennen syyskauden 2021 alkua.

- Liperin kunnan kuntosalit ja uimahalli Liprakka pidetään edelleen auki. Kehotamme kävijöitä huolehtimaan turvaväleistä ja huolellisesta käsienpesusta.

- Peli- ja ottelutapahtumissa turnauksen järjestäjän tulee olla liperiläinen joukkue tai seura. Mikäli näin ei ole, on asiasta sovittava erikseen Liperin kunnan edustajan kanssa. Turnauksen järjestäjän tulee varmistaa, että vieraspaikkakuntalaisten joukkueet tulevat perustason alueelta.

- Lasten ja nuorten (alle 18 v.) harrastus- ja harjoitustoimintaa jatkuu normaalisti sisällä ja ulkona. Harjoitustilassa tai ulkoharjoitus-alueella ei sallita ulkopuolisia henkilöitä.

- Liperin kunnan nuorisotilat pysyvät auki. Koronapandemian aikana Liperin kunta kerää nimi- ja puhelinyhteystiedot nuorisotilojen käyttäjistä. Tietojen keräämisellä halutaan turvata mahdollisessa koronatartuntatapauksessa nuorisotiloissa tartunnalle altistuneiden henkilöiden tavoitettavuus. Nuorisotilojen käyttäjien tiedot kerätään henkilön suostumuksella. Tietoja käytetään vain tartuntaketjujen jäljittämiseen, ei esimerkiksi markkinointiin.

- Liperin kunta suosittelee Siun soten ohjeen mukaisesti vahvasti kasvomaskien käyttöä työpaikoilla, julkisissa sisätiloissa ja muissa tilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää.

- Toivomme kunnan asioissa asiointia ensisijaisesti puhelimen, sähköpostin tai muun sähköisen kanavan kautta.

Itä-Suomen aluehallintoviraston päätöksen mukaisesti Liperin kunnan alueella järjestettävissä yleisötilaisuuksissa järjestäjällä tulee olla selvitys siitä, miten tartuntatautilain velvoittamat hygieniakäytännöt tilaisuudessa on toteutettu. Tällaisia käytäntöjä ovat mm. mahdollisuus käsien puhdistamiseen, riittävien etäisyyksien ylläpito ja tilojen puhdistaminen.

Kunnan johtoryhmä seuraa tilannetta ja tiedottaa muutoksista palveluissa. Yllä kuvatuista muutoksista tiedotetaan kunnan verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa. Henkilöstöä on lisäksi ohjeistettu erikseen.

Liperin osalta koronatilanne on säilynyt rauhallisena.

Hallintosäännön 13 § mukaan kunnanjohtaja tai hänen sijaisensa päättää tarvittavista kiireellisistä toimenpiteistä normaaliajan erityistilanteissa, mikäli kunnan toiminnan turvaaminen sitä edellyttää.

Liperin kunnan logo harmaalla pohjalla

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute