Navigaatiovalikko

Liperi-tietoa sisältö

Liperi-tietoa

Kunnallishallinnolla on Liperissä yli 140-vuotinen historia.

Ennen uuteen kunnallishallintoon siirtymistä paikallinen hallinto oli valtion ja ennen kaikkea kirkon käsissä. Uuteen kunnallishallintoon Liperissä siirryttiin vuonna 1875, kun seurakunta erotettiin kunnasta. Se merkitsi kunnallisten asioiden hoidon siirtymistä kokonaan kuntalaisille ja päätöksenteon siirtymistä kuntakokouksiin.

Kunnallishallinnon alkamista pidetään myös entisen emäpitäjän, Suur-Liperin, päättymisen ajankohtana, koska uusi kunnallisasetus mahdollisti useampien kuntien muodostamisen kuhunkin pitäjään. Näin entinen Suur-Liperi hajaantui useiksi eri kunniksi ja Liperin kunnan alueeksi jäi Liperin luterilaisen emäseurakunnan alue. 

Kirjaston toiminta alkoi Liperissä jo ennen uutta kunnallishallintoa; vuonna 2015 siitä tuli 170 vuotta.

Liperi tänään

Liperi on kolmen taajaman ja hieman alle 12 000 asukkaan kaunis ja vireä kunta Pohjois-Karjalassa. Sijaitsemme loistavien kulkuyhteyksien äärellä: meille pääsee junalla, bussilla, lentokoneella ja hyviä ulkoilureitistöjä pitkin myös pyörällä ja vaikka patikoiden.

Leipäpitäjänä tunnetussa Liperissä maataloudella on pitkät perinteet ja kunnassamme on tuottajia sekä alku- että lopputuotannossa. Maatalouden lisäksi kunnassamme on paljon teollisuuden yrityksiä, joiden tuotannon markkina-aluetta on koko maailma. Liperin kunnassa on kolme taajamaa: Liperin kirkonkylä, Ylämylly ja Viinijärvi. Lisäksi meillä on lukuisia vireitä kyliä.

Vaakuna

Liperin kunnan symboliksi vakiintuneen vaakunan suunnitteli tilauksesta taiteilija Ahti Hammar. Virallisesti vaakuna vahvistettiin käyttöön otettavaksi vuonna 1954. Vaakuna on ulkoasultaan yksinkertainen ja siinä on käytetty vain yhtä heraldiikan peruskuviota, toistoristiä. Vaakuna kuvaa Liperin emäseurakuntaa ja siitä irtaantuneita neljää luterilaista seurakuntaa: Outokumpu (Kuusjärvi), Kontiolahti, Kaavi ja Polvijärvi.

Joensuun seurakunta erotettiin Kontiolahdesta, ei suoraan Liperistä. Taustalla on entinen Suur-Liperi, joka oli aikansa hallinnollinen keskus niin maallisissa kuin hengellisissäkin asioissa ja josta muut seurakunnat ja pitäjät ovat irtautuneet.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Liperi palkitsee jälleen vuoden tekoja ja toimijoita

Liperi palkitsee jälleen vuoden tekoja ja toimijoita

Liperin kunta jakaa vuosittain huomionosoituksen edellisen vuoden ansiokkaille toimijoille ja yrittäjille. Vuoden 2020 palkinnot jaetaan torstaina 28. tammikuuta 2021.

Vuoden 2020 palkitut

Vuoden yhteisöteko -palkinnon saa Viinijärven yhteisötila Vinkkari, joka perustettiin entisen linja-autoaseman tiloihin. Yhteisötila Vinkkarin kunnostaminen ja avaaminen osoittavat vahvaa yhteisöllisyyttä ja talkoohenkeä Viinijärvellä. Talkoissa oli tammikuussa enimmillään yli 30 henkilöä. Vinkkarissa on ollut ensimmäisen vuoden aikana toimintaa kahdeksalla yhdistyksellä, usealla paikallisella pienyrittäjällä ja kunnan työpajalla.

Vuoden nuori yrittäjä -palkinnon saa P&H:n piirakoita -yrittäjä Honey Bee Allaga. Vuonna 2018 perustetun yrityksen toiminta on ollut nousujohteista Allagan kehittäessä tuotteita ja palveluympäristöä. Asiakkaat ovat ottaneet yrittäjän omakseen, mikä kertoo niin tuotteiden kuin palvelun laadusta alalla ja alueella, joka on kilpailtu ja jonka laatuvaatimukset ovat korkealla.

Vuoden nuori maaseutuyrittäjä -palkinnon saa Lauri Karjalainen, joka ryhtyi maanviljelijäksi sukupolvenvaihdoksen kautta. Karjalainen on ainoa uusi vuonna 2020 Liperissä tilakaupat tehnyt maaseutuyrittäjä ja siten teko on rohkea ja kertoo eteenpäin katsovasta yrittäjästä.

Vuoden maaseutuyrittäjä -palkinnon saavat Viherkaste Oy:n Anja ja Erkki Nylund. Nylundit ovat investoineet ja kehittäneet merkittävästi vuosien varrella Viherkaste-yritystään. He ovat myös merkittävä työllistäjä maaseutuyritysrintamalla. Viherkaste Oy viettää 40-vuotisjuhlavuottaan.

Vuoden kulttuuritekona palkitaan Päivilän sanktuarin säätiö. Koronan kurittaman vuoden aikana ei ollut juurikaan kulttuuritapahtumia, mutta Päivilän sanktuarissa tapahtui myös vuonna 2020. Päivilän sanktuarissa on raikkaasti ja rohkeasti jatkettu Sylvi-Sanni Mannisen elämäntyön perintöä ja luotu uusia mahdollisuuksia henkiseen kasvuun kulttuurin keinoin.

Vuoden nuorisoteko -palkinnon saa Liperin yhteiskoulun kannatusyhdistys. Yhdistys on tukenut vuosittain liperiläisten nuorten opiskelua ja harrastamista Lykkyä-stipendeillä, jotka on jaettu lahjakorttien muodossa.

Vuoden senioriteko on Liperi-Seuran luentosarja ”Liperin hieno historia”. Koronan takia lähes kaikki ikäihmisille suunnattu kulttuuri- ja virkistystoiminta on ollut keskeytettynä vuonna 2020. Tämän poikkeuksellisen vuoden kohokohtana on ollut Liperi-Seuran järjestämä Liperin historiaa käsittelevä mielenkiintoinen luentosarja, joka halutaan palkita vuoden Senioritekona. Yhdistys on museotoiminnassaan huomioinut myös ikäihmiset niin museovierailujen osalta kuin esimerkiksi viemällä Liperin historiadokumentteja katsottavaksi palvelutaloille.

Vuoden liikuttaja -palkinnon saajat valitsee Pohjois-Karjalan Liikunta eli Pokali ry. Vuoden liperiläisinä liikuttajina palkitaan Panu Kurki ja Jari Laaksonen. Molemmat ovat toimineet Liperin Taimen lentopalloilijoissa 90-luvulta lähtien. Panu Kurki on muun muassa ollut aktiivinen valmentaja aluksi poikien ja viimeiset vuodet tyttöjen parissa. Kurki on suurena apuna uusille valmentajille, opastamalla ja tukemalla valmentajia lajin saloihin.
Jari Laaksonen on sekä valmentanut että toiminut huoltajana useille joukkueille ja toiminut pitkään Taimen lentopallojaoston johtokunnassa. Laaksonen on kouluttautunut lajiin käymällä erilaisia valmennuskursseja. Laaksonen huolehtii salit kuntoon harjoituksia sekä turnauksia varten ja auttaa näin suuresti muita valmentajia.

Liperin kunta onnittelee palkintojen saajia!

Liperin kunnan logo harmaalla pohjalla

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute