Navigaatiovalikko

Liperi-tietoa sisältö

Liperi-tietoa

Kunnallishallinnolla on Liperissä yli 140-vuotinen historia.

Ennen uuteen kunnallishallintoon siirtymistä paikallinen hallinto oli valtion ja ennen kaikkea kirkon käsissä. Uuteen kunnallishallintoon Liperissä siirryttiin vuonna 1875, kun seurakunta erotettiin kunnasta. Se merkitsi kunnallisten asioiden hoidon siirtymistä kokonaan kuntalaisille ja päätöksenteon siirtymistä kuntakokouksiin.

Kunnallishallinnon alkamista pidetään myös entisen emäpitäjän, Suur-Liperin, päättymisen ajankohtana, koska uusi kunnallisasetus mahdollisti useampien kuntien muodostamisen kuhunkin pitäjään. Näin entinen Suur-Liperi hajaantui useiksi eri kunniksi ja Liperin kunnan alueeksi jäi Liperin luterilaisen emäseurakunnan alue. 

Kirjaston toiminta alkoi Liperissä jo ennen uutta kunnallishallintoa; vuonna 2015 siitä tuli 170 vuotta.

Liperi tänään

Liperi on kolmen taajaman ja hieman alle 12 000 asukkaan kaunis ja vireä kunta Pohjois-Karjalassa. Sijaitsemme loistavien kulkuyhteyksien äärellä: meille pääsee junalla, bussilla, lentokoneella ja hyviä ulkoilureitistöjä pitkin myös pyörällä ja vaikka patikoiden.

Leipäpitäjänä tunnetussa Liperissä maataloudella on pitkät perinteet ja kunnassamme on tuottajia sekä alku- että lopputuotannossa. Maatalouden lisäksi kunnassamme on paljon teollisuuden yrityksiä, joiden tuotannon markkina-aluetta on koko maailma. Liperin kunnassa on kolme taajamaa: Liperin kirkonkylä, Ylämylly ja Viinijärvi. Lisäksi meillä on lukuisia vireitä kyliä.

Vaakuna

Liperin kunnan symboliksi vakiintuneen vaakunan suunnitteli tilauksesta taiteilija Ahti Hammar. Virallisesti vaakuna vahvistettiin käyttöön otettavaksi vuonna 1954. Vaakuna on ulkoasultaan yksinkertainen ja siinä on käytetty vain yhtä heraldiikan peruskuviota, toistoristiä. Vaakuna kuvaa Liperin emäseurakuntaa ja siitä irtaantuneita neljää luterilaista seurakuntaa: Outokumpu (Kuusjärvi), Kontiolahti, Kaavi ja Polvijärvi.

Joensuun seurakunta erotettiin Kontiolahdesta, ei suoraan Liperistä. Taustalla on entinen Suur-Liperi, joka oli aikansa hallinnollinen keskus niin maallisissa kuin hengellisissäkin asioissa ja josta muut seurakunnat ja pitäjät ovat irtautuneet.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Koronavirustilanne Siun soten alueella on edelleen huolestuttava

Koronavirustilanne Siun soten alueella on edelleen huolestuttava

Siun sote tiedotti toimialueensa koronavirustilanteesta 17. joulukuuta 2020. Koronavirusepidemia on edelleen kiihtymisvaiheessa Pohjois-Karjalan ja Heinäveden alueella.

Koronavirusepidemia Siun soten alueella on edelleen kiihtymisvaiheessa, eikä tartuntojen määrä ole merkittävästi vähentynyt viime viikkojen aikana. Alueella ovat voimassa yhtenäiset suositukset kasvomaskien käytöstä, yksityistilaisuuksista, matkustamisesta ja harrastustoiminnasta sekä Aluehallintoviraston määräämä yli 20 hengen yleisötilaisuuksien kielto.

Suurin osa viime viikkojen tartunnoista on todettu työikäisillä henkilöillä ja enimmäkseen tartuntatilanteet ovat liittyneet ihmisten pienimuotoisiin kohtaamisiin työpaikoilla, perhepiirissä sekä ystävien ja sukulaisten kesken.

Laajoja altistumisia ei näin ollen ole juurikaan syntynyt, mutta uusia, toisistaan erillisiä tartuntoja varmistuu edelleen päivittäin eri puolilla maakuntaa.

Viikolla 50 Siun soten alueella otetuista koronanäytteistä tartuntoja varmistui 34 ja sitä edellisellä viikolla 36. Tartuntojen alkuperä on pystytty selvittämään noin 80 prosentissa tapauksista.

Positiivisten näytteiden osuus kaikista koronavirustesteistä on vähän yli yhden prosentin, mutta testejä voitaisiin ottaa paljon enemmänkin. Testejä otetaan tällä hetkellä noin 200–600 päivässä, myös viikonloppuisin.

Siun soten alueellinen koronavirusepidemian tilannekuvatyöryhmä kokoontui torstaina iltapäivällä arvioimaan voimassa olevien suositusten ja rajoitusten riittävyyttä.

Työryhmä katsoi, että voimassa olevia suosituksia on syytä jatkaa joulun yli 10. tammikuuta saakka.

Ryhmäliikunnan välttämistä koskeva suositus laajennettiin koskemaan kaikkea aikuisten ryhmissä tapahtuvaa harrastustoimintaa.

Alueellinen tilannekuvatyöryhmä, johon kuuluu niin alueen elinkeinoelämän kuin viranomaistenkin edustajia, toivoo että jokainen pohjoiskarjalainen ottaisi omassa toiminnassaan koronaviruksen leviämisen riskin huomioon:

– Tartunnat leviävät nyt yksityisissä tilanteissa ja tilaisuuksissa, jolloin niihin on aika vaikea yleisillä rajoituksilla tai kielloilla vaikuttaa. Samalla kasvaa huoli siitä, että joulun pyhinä tartunnat lähtevät taas leviämään, kun kohdataan enemmän läheisiä ja sukulaisia, kertoo Siun soten toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen.

Huoli on valtakunnallinen, ja esimerkiksi THL suosittelee joulun viettoa pienessä piirissä ja vain lähipiirin kesken.

Valtakunnallisten ja Siun soten arvioiden mukaan tammikuun epidemiatilanteesta voi tulla hyvin vaikea, jos tartunnat pääsevät vuoden vaihteessa leviämään.

Pohjois-Karjalan maakunnassa ja Heinävedellä voimassa olevat alueelliset suositukset ja rajoitukset ovat:

  • Itä-Suomen Aluehallintovirasto on kieltänyt kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä.  
  • Suositellaan alueellisesti yksityistilaisuuksien rajaamista 20 henkilöön edellyttäen turvavälien ja hygieniaohjeistuksien täyttymistä.
  • Kasvomaskien käyttöä suositellaan työpaikoilla, julkisissa sisätiloissa ja muissa tilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää.
  • Suositellaan aikuisten ryhmäliikunnan ja ryhmissä tapahtuvan harrastustoiminnan välttämistä.
  • Suositellaan korkeakoulujen väliaikaista etäopetusta jatkettavan huomioiden välttämättömän lähiopetuksen tarpeet.
  • Etätyösuositus aina kun mahdollista.
  • Suositellaan välttämään matkustamista kotimaassa ja ulkomailla.

Siun soten toiminta-alueen Covid-19-tilannekuvatyöryhmään kuuluu Siun soten edustuksen lisäksi alueen kuntien ja elinkeinoelämän edustus sekä Itä-Suomen aluehallintoviraston (ISAVI), Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus) edustus. Ryhmän puheenjohtajana toimii toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen Siun soten terveys- ja sairaanhoitopalveluista. Ryhmä kokoontuu viikoittain torstaisin.

Alueelliset suositukset ja rajoituksen on koottu Siun soten verkkosivuille osoitteeseen https://www.siunsote.fi/alueelliset-suositukset-ja-rajoitukset.

 

Kertakäyttöisiä kasvomaskeja pöydällä

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute