Navigaatiovalikko

Liperi-tietoa sisältö

Liperi-tietoa

Kunnallishallinnolla on Liperissä yli 140-vuotinen historia.

Ennen uuteen kunnallishallintoon siirtymistä paikallinen hallinto oli valtion ja ennen kaikkea kirkon käsissä. Uuteen kunnallishallintoon Liperissä siirryttiin vuonna 1875, kun seurakunta erotettiin kunnasta. Se merkitsi kunnallisten asioiden hoidon siirtymistä kokonaan kuntalaisille ja päätöksenteon siirtymistä kuntakokouksiin.

Kunnallishallinnon alkamista pidetään myös entisen emäpitäjän, Suur-Liperin, päättymisen ajankohtana, koska uusi kunnallisasetus mahdollisti useampien kuntien muodostamisen kuhunkin pitäjään. Näin entinen Suur-Liperi hajaantui useiksi eri kunniksi ja Liperin kunnan alueeksi jäi Liperin luterilaisen emäseurakunnan alue. 

Kirjaston toiminta alkoi Liperissä jo ennen uutta kunnallishallintoa; vuonna 2015 siitä tuli 170 vuotta.

Liperi tänään

Liperi on kolmen taajaman ja hieman alle 12 000 asukkaan kaunis ja vireä kunta Pohjois-Karjalassa. Sijaitsemme loistavien kulkuyhteyksien äärellä: meille pääsee junalla, bussilla, lentokoneella ja hyviä ulkoilureitistöjä pitkin myös pyörällä ja vaikka patikoiden.

Leipäpitäjänä tunnetussa Liperissä maataloudella on pitkät perinteet ja kunnassamme on tuottajia sekä alku- että lopputuotannossa. Maatalouden lisäksi kunnassamme on paljon teollisuuden yrityksiä, joiden tuotannon markkina-aluetta on koko maailma. Liperin kunnassa on kolme taajamaa: Liperin kirkonkylä, Ylämylly ja Viinijärvi. Lisäksi meillä on lukuisia vireitä kyliä.

Vaakuna

Liperin kunnan symboliksi vakiintuneen vaakunan suunnitteli tilauksesta taiteilija Ahti Hammar. Virallisesti vaakuna vahvistettiin käyttöön otettavaksi vuonna 1954. Vaakuna on ulkoasultaan yksinkertainen ja siinä on käytetty vain yhtä heraldiikan peruskuviota, toistoristiä. Vaakuna kuvaa Liperin emäseurakuntaa ja siitä irtaantuneita neljää luterilaista seurakuntaa: Outokumpu (Kuusjärvi), Kontiolahti, Kaavi ja Polvijärvi.

Joensuun seurakunta erotettiin Kontiolahdesta, ei suoraan Liperistä. Taustalla on entinen Suur-Liperi, joka oli aikansa hallinnollinen keskus niin maallisissa kuin hengellisissäkin asioissa ja josta muut seurakunnat ja pitäjät ovat irtautuneet.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Hyvinvointilautakunnan esityslistalla uudet työtehtävät

Hyvinvointilautakunnan esityslistalla uudet työtehtävät

Hyvinvointilautakunnan 11.4. kokouksen esityslista on nyt nähtävillä. Listalla ovat muun muassa kahden varhaiskasvatuksen lastenhoitajan tehtävän perustaminen sekä perusopetuksen hyvinvointipedagogin tehtävän perustaminen.

Varhaiskasvatuksessa lasten lukumäärä on kasvanut edellisvuoteen verrattuna ja kasvua on tapahtunut etenkin Viinijärvellä. Viinijärven päiväkodissa on ollut alun perin kaksi kahden kasvattajan ryhmää, joista molemmat ovat olleet viime keväästä lähtien kolmen kasvattajan ryhmiä. Lisäksi iltahoidon tarvitsijoita on entistä enemmän. Viinijärvellä päiväkodin lasten määrän kasvu näyttää pysyvältä, joten Viinijärvelle esitetään perustettavaksi kaksi varhaiskasvatuksen lastenhoitajan tehtävää.

Lisäksi Liperin kuntaan esitetään perustettavaksi perusopetuksen hyvinvointipedagogin tehtävä. Opetushallitus on myöntänyt kunnalle 31 000 euron valtion erityisavustuksen vuosille 2019–2020. Avustuksella on tarkoitus käynnistää Tsemppari-toiminta Ylämyllyn alakoulussa. Tsempparina toimiva hyvinvointipedagogi on läsnä koululaisten arjessa ja antaa tukea esimerkiksi tunne-elämän tarpeissa.

Esityslistalla on myös varhaiskasvatuksen kerhotoiminnan lopettaminen ja kerhotoiminnan mahdollinen siirtyminen Liperin seurakunnan järjestettäväksi. Kerhotoiminnan asema ja tarve ovat muuttuneet 1.8.2016 voimaan tulleen varhaiskasvatuslain jälkeen. Kerhotoiminta on muuttunut satunnaisemmaksi ja lasten kannalta nähdään järkevämpänä, että lapset pääsevät tavallisiin päiväkoti- ja perhepäivähoitoryhmiin. Kerhotoiminnan siirtymisestä Liperin seurakunnalle on käyty alustavia keskusteluja.

Lue koko esityslista Dynasty-tietopalvelusta.

Kokouksen jälkeen tarkistettu pöytäkirja on myös luettavissa Dynastysta.

Puinen puheenjohtajan nuija pöydällä.

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute