Lastensuojelu ja perhekeskus pääkuva

Navigaatiovalikko

Lastensuojelu ja perhekeskus sisältö

Lastensuojelu ja perhekeskus

Arjen pulmissa ja isommissa kriisitilanteissa apu on lähellä.

Perhekeskus

Siun soten perhekeskuspalvelut auttavat lapsen tai perheen pulmatilanteissa tai jos jokin lapsen kasvussa, kehityksessä tai oppimisessa huolettaa. Perhekeskus tukee myös esimerkiksi kriisitilanteissa ja avioeron hetkellä.

Perhekeskus sijaitsee Ylämyllyllä.

Perhekeskus puh. 050 382 8770

Lastensuojelu

Lastensuojelu kuuluu Siun soten palveluihin. Lastensuojelu tukee ja neuvoo perheitä erityisesti elämän kriisitilanteissa. Lastensuojelu on vanhemmuuden tukemista, paikkaamista tai äärimmillään sen korvaamista.

Tärkein tavoite on, että jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen ja virikkeelliseen kasvuympäristöön, tasapuoliseen ja monipuoliseen kehittymiseen sekä erityiseen suojeluun ja huolenpitoon.

Lastensuojelu, puh. 013 330 5143.

Lape

Lape tarkoittaa lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmaa. Se on valtakunnallinen kärkihanke, jonka tavoitteena on kehittää palveluja lapsi- ja perhelähtöisiksi sekä vahvistaa lapsen asemaa ja oikeuksia.

Lape-työn tarkoituksena on tehdä perheiden arjesta sujuvaa ja tuoda palvelut lähelle, helposti tavoitettaviksi.

Perheiden ja lasten sirpaleisesta palvelujärjestelmästä haluamme Lape-ohjelmalla siirtyä ehjään palveluiden kokonaisuuteen.

Lape-työstä Liperin kunnassa vastaa hyvinvointijohtaja Riitta Lappalainen.

Lastensuojelu ja perhekeskus katso myös nämä

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Varhaiskasvatuksen tietovaranto Vardasta mahdollisuus katsoa oman lapsen tietoja

Varhaiskasvatuksen tietovaranto Vardasta mahdollisuus katsoa oman lapsen tietoja

Vardaan kootaan kattavasti tietoa varhaiskasvatuksen toiminnasta – huoltajat voivat katsella lapsensa tietoja syyskuun alusta.

Varhaiskasvatuksen tietovaranto (Varda) tarjoaa vuodesta 2021 kattavasti tietoa varhaiskasvatuksesta. Vardasta saatavaa tietoa voidaan hyödyntää esimerkiksi varhaiskasvatuksen kehittämisen ja päätöksenteon tukena, ja myös vanhemmat voivat tarkastella lapsensa tietoja Oma Opintopolku -palvelun kautta.

Varhaiskasvatustoimijoiden tehtävänä on tallentaa tiedot toimijasta, toimipaikoista, lapsista ja heidän huoltajistaan sekä työntekijöistä Vardaan vaiheittain siten, että ne ovat kattavasti tallennettuna vuodesta 2021.

Seuraavaksi tämän syyskuun alusta alkaen kunnat, kuntayhtymät ja yksityiset varhaiskasvatuksen palveluntuottajat, joita ovat yksityiset päiväkodit, ryhmäperhepäiväkodit ja perhepäivähoitajat, alkavat tallentaa tietoja työntekijöistä Vardaan. Lisäksi yksityiset palveluntuottajat alkavat tallentaa Vardaan huoltaja- ja maksutietoja.

– Syksyn käyttöönotto on Vardan viimeinen eli tämän jälkeen varhaiskasvatustoimijat tallentavat kaikki varhaiskasvatuslain vaatimat tiedot Vardaan. Aiemmin varhaiskasvatustoimijat ovat jo tallentaneet tuottajan, toimipaikkojen ja lasten tietoja sekä kunnat ja kuntayhtymät huoltaja- ja maksutietoja, kertoo projektipäällikkö Kukka-Maaria Berg.

Oma opintopolku -palvelu

Tämän vuoden syyskuusta alkaen myös huoltajilla on pääsy Vardaan tallennettujen lapsensa tietoihin. Palvelu on käytettävissä Oma Opintopolun kautta, kun aiemmin tietoja on voinut pyytää vain erillisellä lomakkeella. Oma Opintopolku -palvelussa huoltaja näkee konkreettisesti ne tiedot, jotka varhaiskasvatuslaki velvoittaa varhaiskasvatustoimijaa lapsesta Vardaan tallentamaan.

– Mikäli huoltaja huomaa lapsen tiedoissa virheitä, hän saa palvelusta varhaiskasvatustoimijan yhteystiedot ja voi ottaa yhteyttä toimijaan tietojen korjaamiseksi. Oma Opintopolkuun toteutetaan myöhemmin huoltajille ja työntekijöille pääsy omiin tietoihin, sanoo Berg.

Vardaa ylläpitää Opetushallitus. Opetushallitus on antanut varhaiskasvatustoimijoille määräyksen Vardasta sekä ohjeistanut ja kouluttanut tietojen tallentamisessa. Vardan asiakaspalvelun tavoittaa sähköpostitse osoitteesta varda@opintopolku.fi.

Mikä muuttuu:

  • 1.9.2020 lähtien myös lasten huoltajilla on mahdollisuus katsella Vardaan tallennettuja lapsen tietoja Opetushallituksen sähköisen Oma Opintopolku -palvelun kautta.
  • 1.9.2020 lähtien varhaiskasvatustoimijat tallentavat Vardaan työntekijän tietoja sekä yksityiset palveluntuottajat huoltaja- ja maksutietoja.

 

Äidin sylissä lapsi, joka syö omenaa

Yhteystiedot

Riitta Lappalainen

Hyvinvointijohtaja
 040 834 7185
riitta.lappalainen@liperi.fi
Keskustie 3, 83100 Liperi

SOME painikkeet

 

Sivu arviointi ja palaute