Navigaatiovalikko

Kokeilulaki ja -rekisteri

Kokeilulaki ja -rekisteri

Kaksivuotisesta esiopetuskokeilusta on säädetty kokeilulaki. Opetus- ja kulttuuriministeriö toteuttaa kokeilun elokuusta 2021 toukokuun 2024 loppuun. Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu on osa opetus- ja kulttuuriministeriön Oikeus oppia - kehittämisohjelmaa.

Kokeiluun valittiin kokeilulain mukaisesti satunnaisotannalla kuntia tai kunnista koostuvia alueita. Kunnat eivät ole voineet itse hakeutua kokeiluun, koska sen aikana toteutetaan tutkimusta, joka edellyttää riippumatonta koeasetelmaa.

Kaksivuotisen kokeilun toteutumista selvitetään seuraamalla ja arvioimalla kokeilun toimeenpanoa, kohdejoukkoa, kokeilun pedagogisia ja toiminnallisia käytäntöjä sekä kokeilun opetussuunnitelman perusteita ja paikallisia opetussuunnitelmia.

Tutkimushankkeella saatua tietoa käytetään jatkossa valtakunnallisen päätöksenteon pohjana. 

Kokeilurekisteri

Kokeilurekisteri

Kokeilurekisterin tarkoituksena on mahdollistaa kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun toimeenpanon hallinnointi, tilastointi, seuranta ja arviointi.

Kokeilukunnat keräävät ja ilmoittavat kokeilun kohdejoukkoon kuuluvista lapsista 3 ja 4 momentissa tarkoitetut tiedot Opetushallitukselle. Opetushallitus tallentaa sille ilmoitetut tiedot kokeilurekisteriin.

Kohdejoukkoon kuuluvista lapsista tallennetaan kokeilurekisteriin seuraavat tiedot:

1) nimi;

2) henkilötunnus;

3) valtakunnallisista opinto- ja tutkintorekistereistä annetussa laissa (884/2017) tarkoitettu oppijanumero;

4) se esiopetuksen toimipaikan alue, jossa lapsi asuu syksyllä 2020 tai 2021;

5) varhaiskasvatuksen järjestäjä ja se toimipaikka, jossa lapsi on varhaiskasvatuksessa syksyllä 2020 tai 2021;

6) lapsen kuuluminen koe- tai verrokkiryhmään;

7) lapsen osallistuminen kaksivuotiseen esiopetukseen tai muuhun esiopetuksen tavoitteet saavuttavaan toimintaan;

8) esiopetuksen järjestäjä ja toimipaikka, jossa lapsi osallistuu kaksivuotiseen esiopetukseen;

9) tieto siitä, että lapsen osallistuminen kaksivuotiseen esiopetukseen päättyy.

Kokeilurekisteriin tallennetaan verrokkiryhmään kuuluvista lapsista edellä 3 momentin 1–6 kohdassa tarkoitetut tiedot.

Jos lapsella ei ole oppijanumeroa, tulee Opetushallituksen luoda lapselle oppijanumero soveltaen, mitä valtakunnallisista opinto- ja tutkintorekistereistä annetun lain 3 §:ssä säädetään.

Rekisteriin kerättyjä tietoja saa käyttää vain kokeilun hallinnoinnissa, tilastoinnissa sekä 10 §:ssä tarkoitetussa seurannassa ja arvioinnissa ja muissa kokeilua koskevissa tutkimuksissa. Rekisterin tietoja voidaan kuitenkin luovuttaa Kansaneläkelaitokselle soveltaen, mitä lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain (1128/1996) 23 a §:ssä säädetään. Rekisterin tiedot säilytetään vuoden 2025 loppuun saakka.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Pohjois-Karjalan koronavirustilanne on rauhallinen

Pohjois-Karjalan koronavirustilanne on rauhallinen

Tartuntoja todetaan edelleen päivittäin, mutta tartunnat ovat hyvin jäljitettävissä. 80 % rokotuskattavuus maakunnassa saavutetaan arvioiden mukaan lokakuun lopulla.

Pohjois-Karjalan koronavirustilanne on pysynyt rauhallisena. Tartuntoja todetaan edelleen päivittäin, mutta tartunnat ovat hyvin jäljitettävissä.

– Rokotteiden ottaminen on nyt keskeinen keino hillitä epidemiaa ja saada yhteiskuntaa avattua, toteaa ylilääkäri Jukka Heikkinen Siun sotesta.

Yli 12-vuotiaista pohjoiskarjalaisista 66 % on saanut koronarokotteen molemmat annokset. Ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 83 % yli 12-vuotiaista.

– Koska rokoteväliä on lyhennetty, saavutettaneen tavoitteena oleva vähintään 80 % rokotuskattavuus maakunnassa lokakuun lopulla, arvioi Heikkinen.

Viikolla 37 uusia tartuntoja todettiin yhteensä 17 tapausta, kun edellisellä viikolla tapauksia kirjautui 13. Pohjoiskarjalaisilla tartuntoja oli 11. Kuluvalla viikolla tartuntoja on todettu 16 ja karanteenissa oli torstaiaamuna yhteensä 55 henkilöä.

Tartunnoista suurin osa todettiin alle 30-vuotiailla. Eniten tartuntoja oli alle 12-vuotiailla sekä 20–30-vuotiailla. Tartunnan saaneista valtaosa ei ole saanut rokotetta lainkaan tai he ovat saaneet vasta rokotteen ensimmäisen annoksen.

Tartuntoja todettiin viikolla 37 Joensuussa, Kontiolahdella, Lieksassa, Liperissä ja Nurmeksessa. Tartuntojen alkuperä saatiin selville 94 prosentissa todetuista tapauksista. Kuusi tartunnoista todettiin jo karanteenissa olleilla henkilöillä.

Suositukset

Pohjois-Karjalan tilannekuvatyöryhmä kokoontui torstaina 23.9. arvioimaan tilannetta sekä toimenpiteitä koronavirustartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi. Pohjois-Karjalassa suositellaan edelleen kasvomaskin käyttöä kaikissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa. Maskin käyttö on suositeltavaa myös työpaikoilla, julkisissa sisätiloissa ja muissa tilaisuuksissa, kun samassa tilassa toimii ja oleskelee useampia henkilöitä.

Myös etätyösuositus on voimassa, silloin kun se on mahdollista.

Yleisötilaisuuksissa ja harrastustoiminnassa on edelleen tärkeää huolehtia hygieniaohjeistusten noudattamisesta

Pohjois-Karjalassa voimassa olevat alueelliset suositukset ja rajoitukset on koottu Siun soten verkkosivuille osoitteeseen www.siunsote.fi/alueelliset-suositukset-ja-rajoitukset.

 

Kertakäyttöisiä kasvomaskeja pöydällä pinossa

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute