Jätehuolto pääkuva

Navigaatiovalikko

Jätehuollon laskeutumissivun sisältö

Jätehuolto

Jätehuoltoyhtiö Puhas Oy palvelee Liperin kunnan asumiseen liittyvissä jätehuoltoasioissa.

Liperissä asumiseen liittyvät jätehuoltopalvelut järjestää kunnallinen jätehuoltoyhtiö Puhas Oy. Puhas vastaa jäteastioiden tyhjennyksistä, jätteiden kuljetuksesta ja käsittelystä sekä vaarallisten jätteiden jätehuollosta ja ylläpitää osaa ekopisteistä.

Kaikkien Liperin kunnan alueella olevien kiinteistöjen tulee liittyä järjestettyyn jätehuoltoon. Jätehuollon järjestämisessä kiinteistöillä on kolme vaihtoehtoa:

  • oma jäteastia
  • kimppa eli yhteinen jäteastia naapurin tai muun lähikiinteistön kanssa
  • aluekeräyspisteen käyttö

Kompostointi-ilmoitus

Jäteasetus (987/2021) velvoittaa vuoden 2023 alusta tekemään kirjallisen ilmoituksen biojätteen kompostoinnista kiinteistöllä kunnan jätehuoltoviranomaiselle. Tiedot on annettava kahden kuukauden sisällä biojätteen kompostoinnin aloittamisesta. Myös kompostoinnin lopettamisesta on ilmoitettava kahden kuukauden sisällä lopettamisesta. Ilmoitus on voimassa viisi vuotta, ja ilmoitus on uusittava, jos kompostointi jatkuu.

Lue lisää biojätteen käsittelystä tästä linkistä.

Käytännössä kompostointi-ilmoitus tehdään Joensuun alueellisen jätelautakunnan toimialueella Puhakselle, joka ylläpitää kompostointirekisteriä viranomaisen puolesta.

Kompostointi-ilmoituksen voit tehdä joko Puhaksen sähköisessä asioinnissa tai täyttämällä Puhaksen nettisivulla olevan lomakkeen. Lomakkeen voi lähettää myös sähköpostin liitteenä osoitteeseen asiakaspalvelu@puhas.fi. Muista tallentaa lomake ennen sähköpostiin liittämistä.

Asiakaspalvelu

Kiinteistön jätehuoltoon liittyvissä asioissa ota yhteyttä Puhas Oy:n asiakaspalveluun: p. 013 318 198, asiakaspalvelu@puhas.fi.

Valvonta ja viranomaistehtävät

Jätehuollon viranomaistehtävät hoitaa Joensuun alueellinen jätelautakunta. Lautakunta päättää muun muassa jätehuoltomääräyksistä, jätetaksasta ja siitä, millainen jätehuollon palvelutaso kuntalaisille tarjotaan. Alueellisen jätelautakunnan jäsenet löydät alla olevasta linkistä.

Jätehuollon valvonta kuuluu kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle, joka valvoo muun muassa roskaamiskiellon ja jätehuoltomääräysten noudattamista sekä jätteenkäsittelyn asianmukaisuutta.

Kunnan ympäristönsuojeluviranomaiseen voit olla yhteydessä esimerkiksi silloin, kun haluat ilmoittaa epäasianmukaisesta jätteenkäsittelystä kuten jätteiden poltosta tai huomaat jossain roskaantuneen alueen.

Katso myös nämä jätehuolto

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Kinkunpaistorasvat kuuluvat kierrätykseen, ei viemäriin

Kinkunpaistorasvat kuuluvat kierrätykseen, ei viemäriin

Älä laita viemäriin mitään kiinteää, veteen liukenematonta. Jouluruokien paistorasvat voit toimittaa valtakunnalliseen Kinkkutemppu-kierrätykseen.

Joulu ja kinkun paistoajankohta lähestyy. Joulukinkkua paistettaessa on syytä muistaa, että kinkunpaistorasvaa ei saa missään nimessä kaataa viemäriin.

Tiskialtaan tai wc-pöntön kautta viemäriin kaadettu rasva hyytyy kylmässä viemärissä ja aiheuttaa helposti joko kiinteistön oman viemärin tai yleisen viemärin tukkeutumisen. Viemärin aukaisusta voi langeta kiinteistön omistajalle iso lasku.

Kinkkutemppu järjestetään jälleen

Paistorasvan voi käsitellä biojätteenä. Anna rasvan jäähtyä kunnolla ja laita se jähmettyneenä kääreeseen pakattuna biojäteastiaan tai kompostoriin. Jos jäähtynyt rasva hävitetään sekajätteen mukana, pakkaa se esimerkiksi tyhjään maitotölkkiin ja teippaa tölkki tiiviisti kiinni.

Voit myös osallistua valtakunnalliseen Kinkkutemppuun ja toimittaa jouluruokien paistorasvat keräyspisteeseen. Kinkkutemppu toimittaa kerätyt rasvat uusiutuvan dieselin valmistukseen. Keräyspisteitä on ympäri Suomen. Tutustu aiheeseen lisää:

Ei liukenematonta materiaalia viemäriin

Pitkin vuotta on myös syytä muistaa, että wc-pönttö ei ole roskakori. Wc-pytyn kautta huuhdellaan viemäriin vessapaperin lisäksi vain se, mikä on ensin syöty ja juotu.

Älä laita viemäriin mitään kiinteää, veteen liukenematonta, kuten:

  • pumpulipuikkoja
  • vaippoja tai terveyssiteitä
  • kondomeja
  • tulitikkuja, hammastikkuja
  • sukkahousuja tai muita tekstiilejä (niitäkin valitettavasti löytyy…)
  • tupakantumppeja
  • talous- tai käsipyyhepaperia (eivät liukene veteen!)
  • ruuantähteitä, vanhentuneita elintarvikkeita, rasvoja, kahvinporoja
  • hedelmien, vihannesten tai juuresten kuoria
  • kissanhiekkaa

Viemäriin sopimattomat esineet aiheuttavat ongelmia, kuten tukoksia, kiinteistön omassa viemärissä, yleisessä viemärissä, jätevedenpumppaamoilla ja -puhdistamolla.

Kimalteleva joulupallo, taustalla muita joulukoristeita

Yhteystiedot

Sari Kettunen

ympäristötarkastaja
 0400 428 653
sari.kettunen@liperi.fi
Varolantie 3, 83100 Liperi

SOME painikkeet

 

Sivu arviointi ja palaute