Jätehuolto pääkuva

Navigaatiovalikko

Jätehuollon laskeutumissivun sisältö

Jätehuolto

Jätehuoltoyhtiö Puhas Oy palvelee Liperin kunnan asumiseen liittyvissä jätehuoltoasioissa.

Liperissä asumiseen liittyvät jätehuoltopalvelut järjestää kunnallinen jätehuoltoyhtiö Puhas Oy. Puhas vastaa jäteastioiden tyhjennyksistä, jätteiden kuljetuksesta ja käsittelystä sekä vaarallisten jätteiden jätehuollosta ja ylläpitää osaa ekopisteistä. 

Kaikkien Liperin kunnan alueella olevien kiinteistöjen tulee liittyä järjestettyyn jätehuoltoon. Jätehuollon järjestämisessä kiinteistöillä on kolme vaihtoehtoa:

 • oma jäteastia
 • kimppa eli yhteinen jäteastia naapurin tai muun lähikiinteistön kanssa
 • aluekeräyspisteen käyttö

Asiakaspalvelu

Kiinteistön jätehuoltoon liittyvissä asioissa ota yhteyttä Puhas Oy:n asiakaspalveluun: p. 013 318 198, asiakaspalvelu@puhas.fi.

Valvonta ja viranomaistehtävät

Jätehuollon viranomaistehtävät hoitaa Joensuun alueellinen jätelautakunta. Lautakunta päättää muun muassa jätehuoltomääräyksistä, jätetaksasta ja siitä, millainen jätehuollon palvelutaso kuntalaisille tarjotaan. Alueellisen jätelautakunnan jäsenet löydät alla olevasta linkistä.

Jätehuollon valvonta kuuluu kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle, joka valvoo muun muassa roskaamiskiellon ja jätehuoltomääräysten noudattamista sekä jätteenkäsittelyn asianmukaisuutta.

Kunnan ympäristönsuojeluviranomaiseen voit olla yhteydessä esimerkiksi silloin, kun haluat ilmoittaa epäasianmukaisesta jätteenkäsittelystä kuten jätteiden poltosta tai huomaat jossain roskaantuneen alueen.

Katso myös nämä jätehuolto

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Kinkkurasva ei kuulu viemäriin

Kinkkurasva ei kuulu viemäriin

Muistathan, että joulukinkkua paistettaessa kinkunpaistorasvaa ei saa missään nimessä kaataa viemäriin. Jäähtyneen paistorasvan voi käsitellä biojätteenä.

Joulu ja kinkun paistoajankohta lähestyy. Joulukinkkua paistettaessa on syytä muistaa, että kinkunpaistorasvaa ei saa missään nimessä kaataa viemäriin. Tiskialtaan tai wc-pöntön kautta viemäriin kaadettu rasva hyytyy kylmässä viemärissä ja aiheuttaa helposti joko kiinteistön oman viemärin tai yleisen viemärin tukkeutumisen. Viemärin aukaisusta voi langeta kiinteistön omistajalle iso lasku.

Paistorasvan voi käsitellä biojätteenä. Anna rasvan jäähtyä kunnolla ja laita se jähmettyneenä kääreeseen pakattuna biojäteastiaan tai kompostoriin. Jos hävität jäähtyneen rasvan sekajätteen mukana, pakkaa se esimerkiksi tyhjään maitotölkkiin ja teippaa tölkki tiiviisti kiinni.

Voit myös toimittaa paistorasvan keräyspisteeseen. Tutustu aiheeseen lisää: www.kinkkutemppu.com. Kinkkutemppu-kampanjalla kerätään paistorasvaa 21.12.2019–7.1.2020.

Muista myös, että wc-pönttö ei ole roskakori. Huuhtele wc-pöntön kautta vain vessapaperia ja sitä, mitä on ensin syöty ja juotu.

Älä laita viemäriin mitään kiinteää, veteen liukenematonta kuten:

 • pumpulipuikkoja
 • vaippoja tai terveyssiteitä
 • kondomeja
 • tulitikkuja, hammastikkuja
 • sukkahousuja tai muita tekstiilejä
 • tupakantumppeja
 • talous- tai käsipyyhepaperia (eivät liukene veteen!)
 • ruuantähteitä, vanhentuneita elintarvikkeita, rasvoja, kahvinporoja
 • hedelmien, vihannesten tai juuresten kuoria
 • kissanhiekkaa

Viemäriin sopimattomat esineet ja aineet aiheuttavat ongelmia, kuten tukoksia kiinteistön omassa viemärissä, yleisessä viemärissä, jätevedenpumppaamoilla ja -puhdistamolla.

Punertava ja kimaltava joulupallo.

Yhteystiedot

Jouni Martikainen

Valvontainsinööri
 0400 428 653
jouni.martikainen@liperi.fi
Varolantie 3, 83100 Liperi

SOME painikkeet

 

Sivu arviointi ja palaute