Esiopetus pääkuva

Navigaatiovalikko

Esiopetus sisältö

Esiopetus

Esiopetus on osa lapsen oppimisen polkua.

Vuotta ennen oppivelvollisuuden alkamista kaikilla lapsilla on oikeus osallistua esiopetukseen 700 tuntia vuodessa. Esiopetusta järjestetään pääsääntöisesti kouluvuoden rytmin mukaisesti viitenä päivänä viikossa neljä tuntia kerrallaan,  klo 9–13. Jyrin esiopetus järjestetään klo 9.15–13.15 kuljetusten aikatauluista johtuen.

Esioppilaiden lomat ovat pidempiä kuin koululaisilla. Tarkemmat toiminta- ja loma-ajat löydät esiopetuksen aikataulussa.

Esiopetuksen aikataulu 20202021

Esiopetuksen aikataulu 2021-2022

Kaksivuotinen esiopetuskokeilu

Liperi on mukana Opetus- ja kulttuuriministeriö toteuttamassa kaksi vuotisessa esiopetuskokeilussa. Kokeilu kestää elokuun 2021 alusta toukokuun 2024 loppuun.

Kokeiluun osallistuu vuosina 2016 tai 2017 syntyneet lapset. Opetus- ja kulttuuriministeriö valitsee kokeilua toteuttavat esiopetuspaikat ja kunta valitsee niihin vuonna 2016 syntyneet lapsesta ensimmäisenä kokeiluvuonna.

Opetushallitus on laatinut opetussuunnitelman perusteet kaksivuotisen esiopetuksen kokeiluun ja kunta laatii kuntakohtaisen opetussuunnitelman. Kokeilun järjestelyt etenevät kevään aikana alla olevan suunnitelman mukaisesti.

Lisätietoja:

Kokeiluyksiköistä ja -paikoista palvelusuunnittelija Hanna Ruotsalaiselta numerosta 0400 428 397.

Opetussuunnitelmasta ja käytännönjärjestelyistä esiopetuksen vastaava Mari Nukariselta, p. 0400 152 880.

Esiopetuksessa tärkeintä on herättää lapsessa kiinnostus oppimiseen.

Liperissä esiopetusta järjestetään koulujen yhteydessä ja päiväkodeilla. Esiopetus järjestetään:

  • yhdessä perusopetuksen kanssa joustavana esi- ja alkuopetuksena
  • vuoroesiopetuksena Puolivälin päiväkodilla
  • yhdessä 5-vuotiaiden kanssa Taikametsän päiväkodilla ja Liperin esiopetuksessa

Esioppilaat ja 1-2 luokan oppilaat toimivat yhdessä joustavassa esi- ja alkuopetuksessa. Oppiminen on kokonaisvaltaista ja lähtee aina liikkeelle lasten aiemmista kokemuksista ja mielenkiinnon kohteista.

Lasten kehittyviä valmiuksia ja orastavia taitoja viemme esiopetusvuoden aikana yksilöllisesti eteenpäin. Leikki on keskeisin toimintamuoto ja lisäksi käytämme monipuolisia, yksilöllisiä ja osallisuutta tukevia oppimistapoja. Positiivinen pedagogiikka ja lapsen vahvuuksiin perustuva oppiminen ohjaavat toimintaamme.

Varhaiskasvatuspalvelu esiopetuksen lisänä

Aamulla ennen esiopetusta ja/tai iltapäivällä esiopetuksen jälkeen tarvittava varhaiskasvatus toimii  samoissa tiloissa esiopetuksen kanssa. Esiopetus ja varhaiskasvatus muodostavat lapselle ehjän päivän, eikä lapsi vaihda paikkaa kesken päivän.

Lapsen tuki

Tuemme lapsen kehitystä ja oppimista yksilöllisesti hänen omassa ryhmässään.

Jokainen lapsi tarvitsee jossakin elämänsä vaiheessa tukea, kun hän kasvaa ja opettelee uusia taitoja ja asioita.

Perheen ja esiopetuksen yhteistyö on erittäin tärkeää aina ja erityisesti silloin, kun lapsi tarvitsee tukea. Lapsen toiminta ja vuorovaikutus ryhmässä edistyy parhaiten, kun kotona ja esiopetuksessa noudatetaan yhteisiä toimintatapoja.

Tästä voit tutustua Tuen Käsikirjaan.

Kenelle voit puhua, kun huolia herää?

Jos lapsesi kehityksestä, oppimisesta, toimintatavoista tai mistä tahansa muusta herää huolia tai jokin mietityttää, on tärkeää, että otat asiat puheeksi esiopettajan kanssa.

Mietitään yhdessä miten voimme auttaa lasta ja perhettänne ratkaisukeskeisesti eteenpäin. Esiopetuksen erityisopettaja, hyvinvointipedagogi ja perheohjaaja ovat käytettävissäsi. He muodostavat Liperin varhaiskasvatuksen tukitiimin, joka on mukana kasvattamisen matkalla.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Muista ilmoittaa täydentävän varhaiskasvatuksen tuntivaraus

Muista ilmoittaa täydentävän varhaiskasvatuksen tuntivaraus

Ilmoita tuntivaraus ja mahdollinen kuljetustarve palvelusuunnittelija Hanna Ruotsalaiselle.

Muista ilmoittaa lapsellesi (2015 syntyneet) täydentävän varhaiskasvatuksen tuntivaraus ensi syksyä varten, ellet tehnyt sitä jo esiopetukseen ilmoittautumisen yhteydessä.

Maksutonta esiopetusaikaa on kaikilla 4 h/päivä ja tarvittaessa täydentävän varhaiskasvatuksen tuntivaraus valitaan 50-130 tunnin/kk väliltä. Tarvitsemme tiedon hyvissä ajoin, koska se vaikuttaa henkilöstömäärään yksiköissä.

Jos lapsesi tarvitsee kuljetuksen esikouluun (matka lähimpään esiopetuspaikkaan yli 3 km), niin ilmoita siitä kuljetustarvelomakkeella. Kuljetusten reitit suunnitellaan yhdessä perusopetuksen kuljetusten kanssa ja reitit voivat jossain määrin vaikuttaa ryhmien muodostamiseen.

Tuntivarauksen ja kuljetustarvelomakkeen voit lähettää palvelusuunnittelijalle osoitteeseen hanna.ruotsalainen@liperi.fi.

Huomaathan, että ilmoittautuminen koskee 2015 syntyneitä!

Kaksivuotiseen esiopetuskokeiluun ilmoittautuminen ei ole vielä auki ja tiedotamme erikseen siitä, kun kokeilun käytännön järjestelyt etenevät.

Kaksi lasta kukkakedolla tutkimassa kasveja

Lisätietoja:

Yhteystiedot

Hanna Ruotsalainen

Palvelusuunnittelija
 0400 428 397
hanna.ruotsalainen@liperi.fi
Keskustie 3, 83100 Liperi

Mari Nukarinen

Varhaiskasvatuksen vastaava
 0400 152 880
mari.nukarinen@edu.liperi.fi
Keskustie 3, 83100 Liperi

Annina Hirvonen

Varhaiskasvatuksen vastaava
 040 740 1878
annina.hirvonen@edu.liperi.fi
Keskustie 3, 83100 Liperi

Reeta Raimoaho

Hyvinvointipedagogi
 050 913 1903
reeta.raimoaho@edu.liperi.fi
Viljatie 1, 80400 Ylämylly

Kati Mäkisalo

Perhetyöntekijä
 050 307 4625
kati.makisalo@edu.liperi.fi
Viljatie 1, 80400 Ylämylly

Hannele Solaranta

Varhaiskasvatuksen erityisopettaja
 050 525 2309
hannele.solaranta@edu.liperi.fi
Viljatie 1, 80400 Ylämylly

SOME painikkeet

 

Sivu arviointi ja palaute