Blogit pääkuva

Navigaatiovalikko

Blogi sisältö

angle-left

Blogit

Tapahtumilla voi tehdä kuntia ja seutua näkyväksi vaikka koko maailmalle

Se, miten hyvä tapahtuma tuotetaan, on mielenkiintoinen kysymys. Tapahtumatuotannossa kaikkien toimijoiden pitäisi kokea voittaneensa; niin tapahtumajärjestäjien, kilpailijoiden, yleisön kuin yhteistyökumppaneidenkin.

Liperissä järjestettiin viime kesänä kansainvälinen 90- ja 110-kiloisten voimamiesten MM-kilpailut. Kilpailu oli kaksipäiväinen. Kilpailijoita ja tukijoukkoja saapui yli 20 maasta, useat heistä jo muutamaa päivää ennen ensimmäistä kilpailupäivää. Tapahtumajärjestäjä kokosi kilpailijat ympäri maailmaa näiden kotimaan menestyksen perusteella. Samalla se sai myös tv-aikaa kyseisistä maista. Kilpailijoita saapui niin USA:sta, Uudesta Seelannista, Skotlannista, Englannista, Intiasta, Latviasta kuin Venäjältä.

Kunta on varteenotettava yhteistyökumppani

Järjestäjälle ja samaten kilpailijoille on tärkeää, että kilpailun puitteet takaavat mahdollisimman hyvän kilpailumenestyksen, ja että olosuhteet ovat kaikille urheilijoille tasavertaiset. Tähän kuuluu muun muassa, että yleisöä saapuu kannustamaan, palkinnot tai menestyminen ovat lajin sisällä arvostettuja, ja säidenkin olisi hyvä olla suotuisat. Me yhteistyökumppanit, taloudellista tukea kilpailulle tarjoavat toimijat, odotamme niin ikään samoja asioita; että kaikki sujuu kaikin puolin hyvin. Pyrimme osaltamme luomaan tapahtumalle hyvät edellytykset, mutta me toivomme myös näkyvyyttä, tässä tapauksessa paikkakunnan näkyvyyden edistämistä.

Kunnat ovat aktivoituneet viime vuosina entistä enemmän myös tapahtumatuotannossa yhdessä yhdistysten, järjestöjen ja yritysten kanssa. Tapahtumatuotanto on ollut jo vuosikausia osa kaupunkien elinkeinopolitiikkaa, yritysten ja osaamisen markkinointia sekä maakunnan ja alueen näkyvyyden matkailun edistämistä. Yhtä lailla me kehyskunnat voisimme terävöittää omien alueidemme tapahtumatuotantoa. Olemmehan varteenotettava yhteistyökumppani niin taloudellisessa kuin toiminnallisessa mielessä. Meiltä saattaisi löytyä myös vapaaehtoisuuteen perustuvaa kumppanuutta jopa helpommin kuin kaupungeissa.

Kunnan tapahtumayhteistyöstä hyötyy koko seutu

Voimamieskisaformaatissa järjestäjät ovat oivaltaneet mitä parhaimmin kaikkien osapuolien odotukset. Urheilijat kilpailevat yhteistyökumppanipaidoissa, ja aluetta, paikkakuntaa, yrityksiä ja alueen osaamista esitellään kilpailulajeissa sekä siirtymä- ja taukokuvissa. Kilpailun järjestäjä hyötyy hyvästä formaatistaan myös siinä, että kun on näyttöä näkyvyyden edistämisestä, myös yhteistyökumppaneita on helpompi saada mukaan. Voimamieskilpailu lähetetään lähes 100 maan televisiossa, ja kaikkien kilpailijoiden mukana on suuri joukko oheisvaikuttajia edistämässä näkyvyyttä. Näitä oheisvaikuttajia ovat mm. kilpailijoiden mukana tulevat avustajat, huoltajat ja eri maiden voimailu organisaatioiden edustajat. Esimerkiksi some-kanavilta ympäri maailman löytyy useita eri raportteja Liperin kisoista ja jälkeenpäin myös videoita joissa kilpailussa mukana olleet urheilijat treenaavat Liperin logoilla varustetuissa kisapaidoissa.

Maaseutu- ja kehyskuntana Liperi oli vuoden 2018 aikana yhteistyökumppanina paitsi MM Strongman Championsip -kilpailussa, myös palveluskoirien Pohjoismaiden mestaruuskilpailussa, humpan SM-kilpailussa, veto- ja heittouistelun SM-kilpailussa sekä Suomen nopein koira -kilpailussa. Vahvan kaupungin rinnalla näkyvä ja aktiivinen kehyskunta edistää osaltaan kaupunkiseudun elinvoimaa. Hyvin järjestetty tapahtuma huomioi kuntalaiset ja parhaimmillaan kuntalaisille syntyy ”me-henki”, että kyllä muuten meilläkin tapahtuu kaikenlaista kiinnostavaa. Kuntien ei pidä myöskään aliarvioida omien kuntalaistensa merkitystä tapahtumien jatkomarkkinoinnissa. Omassa kunnassa järjestetty mielenkiintoinen tapahtuma leviää laajana verkostona suusta suuhun jo ennen tapahtumaa, puhumattakaan tapahtuman jälkeen. Jokaisen onnistuneen tapahtuman jälkeen kunnasta tulee siis joka kerta aiempaa tunnetumpi ja siten myös vetovoimaisempi. Siihenhän me kunnat markkinoinnillamme juuri pyrimme.

Hannele Mikkanen
Kunnanjohtaja, Liperi

Lisää kommentteja

Lisää blogeja.

Osallisuuspuhe jalkautunut kuntiin

Ei ihme, että käytänkin ilmaisua ”osallisuus haastaa minua lähes päivittäin”. Kun osallisuutta...

Kohti uusia haasteita

Vuoden vaihteessa minulle tarjoutui hieno mahdollisuus vaihtaa työtehtäviä ja siirtyä eri...

Uutisen lisäys (ylläpito)

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute