Uutiset pääkuva

Navigaatiovalikko

Sisältöjulkaisija

angle-left Pohjoisen Saimaan matkailuhanke yhdistää Liperin, Heinäveden ja Rääkkylän kunnat Lakelandiin

Pohjoisen Saimaan matkailuhanke yhdistää Liperin, Heinäveden ja Rääkkylän kunnat Lakelandiin

Pohjoisen Saimaan matkailuhankkeen tavoitteena on luoda Liperin, Heinäveden ja Rääkkylän alueesta ympärivuotinen, vastuullinen matkailukohde osaksi Saimaata ja Lakelandia.

Pohjoisen Saimaan matkailualueen kehittäminen osana Lakelandia on Heinäveden, Liperin ja Rääkkylän kuntien yhteinen matkailuhanke. Hanketta hallinnoi Lipertek Oy. Hanke sai rahoituspäätöksen ELY-keskukselta lokakuussa ja pääsee pyörähtämään täysillä käyntiin joulukuun alusta, kun kaikki rekrytoinnit on tehty. Hankkeen päärahoittaja on Euroopan aluekehitysrahasto EAKR, jonka lisäksi sitä rahoittavat mukana olevat kunnat, yritykset ja Business Joensuu.

Pohjoisen Saimaan matkailualueen hanketta luotsaa kokenut asiantuntijaosaaja Päivi Korhonen. Päivi työskentelee Liperistä käsin yhdessä yritysneuvoja Jaana Karppasen kanssa. Pohjoisen Saimaan matkailualueen viestinnästä vastaa Rääkkylään sijoittuva hankekoordinaattori Minna Rautiainen-Cimrin, joka siirtyy oman kotiseudun matkailuhankkeeseen Visit Karelian viestintä- ja markkinointipäällikön paikalta. Heinävedeltä hankkeessa ovat mukana hankekoordinaattorina Virpi Pakarinen, joka on aikaisemmin työskennellyt Heinäveden satamahankkeessa ja osa-aikaisena hankeasiantuntijana Noora Vuontisvaara. Noora oli Liperin Lähiruokaretki-hankkeen hankekoordinaattori.

Mihin tarvitaan Pohjoisen Saimaan oma matkailuhanke?

Visit Finland jakaa Suomen neljään matkailun suuralueeseen, joita ovat Helsinki, Lappi, läntinen saaristo ja rannikkoseutu sekä Järvi-Suomen alueen Lakeland. Saimaan alue muodostaa Järvi-Suomen sydämen, joka aletaan pikkuhiljaa huomata myös kansainvälisesti. Tänä talvena National Geographic nosti Saimaan maailman kiinnostavimpien matkakohteiden joukkoon ja järvenä kakkoseksi heti Garda-järven jälkeen.

– Jo muutaman vuoden sisällä kansainväliset matkailijavirrat kääntyvät Välimereltä pohjoiseen ilmastonmuutoksen takia. Viimeistään silloin Järvi-Suomen houkuttelevuus nousee huimasti, muistuttaa projektipäällikkö Päivi Korhonen.

Samaan aikaan, kun Lapissa eletään valtavaa matkailun nousukautta, myös Saimaan alueella kannattaa olla hereillä. Lapin ylivuoto valuu aikanaan tännekin. Yrityksiä halutaankin kannustaa kansainvälistymisen ja vastuullisen matkailun polulla. Pohjoisen Saimaan alueesta voisi hyvin luoda Euroopan vilpolan, joka houkuttelee myös kansainvälisiä matkailijoita. Jotta tämä olisi mahdollista, matkailutuotteiden on oltava kunnossa: matkailuyrittäjillä on oltava englanninkieliset verkkosivut, englanninkieliset tuotteistukset ja vastuullisuusasiat kunnossa, jotta ne voidaan nostaa kansainväliseen markkinointiin ja matkanjärjestäjien tutustumismatkojen ohjelmiin.

– Tarvitaan myös tarina, jolla matkailijalle kerrotaan, miksi Pohjoisen Saimaan alueelle kannattaa matkustaa. Kaikki alkaa brändin rakentamisesta, sanoo Minna Rautiainen-Cimrin.

Osana uudistuvaa matkailukenttää

Pohjoisen Saimaan matkailuhankkeen tavoitteena on luoda Liperin, Heinäveden ja Rääkkylän alueesta ympärivuotinen, vastuullinen matkailukohde osaksi Saimaata ja Lakelandia. Hankkeella halutaan tukea kunnissa olevia matkailutoimijoita ja vahvistaa entisestään Rääkkylässä, Heinävedellä ja Liperissä kukoistavaa kulttuuri- ja tapahtumamatkailua. Myös reitistöjen kehittäminen ja uusien retkeilyreittien luominen ovat tärkeä osa hankkeen toimenpiteitä. Liperin upeat pyöräilyreitit ja hiihtoladut kiinnostavat matkailijaa varmasti, ja kun Saimaan rannalla ollaan, myös vesistömatkailua tulisi kehittää.

Pohjoisen Saimaan matkailuhanke on yksi monista Pohjois-Karjalan kunnissa alkavista matkailuhankkeista. Hankkeiden haasteena onkin luoda uusi yhteys myös Visit Finlandiin ja Lakeland-yhteisöön, päästä mukaan kansainväliseen matkailun kehittämiseen ja tehdä yhteistyötä muiden hankkeiden kanssa. Yhteistyö Savonlinnan ja muiden Saimaan rannalla olevien kuntien suuntaan on myös tärkeää pitää aktiivisena. Pohjoisen Saimaan matkailuhanke osallistuu Pohjois-Karjalan yhteisosastolla Pohjoismaiden suurimpaan matkailualan tapahtumaan Matka Travel Fair 2024 -matkamessuille Helsingin Messukeskuksessa tammikuussa.

Ilmakuva kesäiseltä Kirkkolahdelta Liperistä.

Lisätietoja