Uutiset pääkuva

Navigaatiovalikko

Sisältöjulkaisija

angle-left Näin suojaat vesimittarit ja vesikalusteet jäätymiseltä

Näin suojaat vesimittarit ja vesikalusteet jäätymiseltä

Jos epäilet vesimittarin olevan jäässä tai havaitset sen rikkoutuneen, ota heti yhteyttä vesihuoltolaitokseen.

Pakkaskelit ovat alkaneet ja on syytä palautella mieleen, miten voi suojautua vesikalusteiden ikävältä jäätymiseltä.

Paras tapa suojautua vesimittarin ja vesikalusteiden jäätymiseltä on tilanteen ennakointi. Kiinteistönomistajan tulee tarkistaa vesimittaritilan (kuten laitehuoneen tai kellarin) lämmitys ja se, että ovet ja ilmanvaihtoventtiilit ovat kiinni.

Vesimittari on asennettava paikkaan, jossa se ei pääse jäätymään. Riittämättömästi suojatut vesimittarit ja –kalusteet jäätyvät helposti pakkasella. Vesihuoltolaitos laskuttaa kiinteistön omistajalta jäätymisen myötä rikkoutuneen vesimittarin uusimisen. Lisäksi vesimittarin ja muiden vesikalusteiden rikkoutuminen voi aiheuttaa huomattavia kustannuksia veden päästessä esimerkiksi talon rakenteisiin.

Kovien pakkasten aikana ja niiden jälkeenkin kannattaa harkita veden juoksuttamista pienellä virtaamalla, jolloin veden virtaus estää hyytymisen ja jäätymisen tulpaksi. Näin on suositeltavaa tehdä etenkin niissä kohteissa, joissa putkien jäätymistä on esiintynyt aikaisemmin.

Lumen eristävää vaikutusta kannattaa myös hyödyntää suojaamalla tonttivesijohtolinja reilulla lumikerroksella rakennuksen ulkopuolelta.

Jäätymisvaara on syytä ottaa huomioon myös rakenteilla olevissa taloissa silloin, kun talo on jo liitetty vesijohtoverkostoon mutta lämmitys on vielä puutteellista.

Ota yhteyttä, jos epäilet vesimittarin jäätyneen

Jos epäilet vesimittarin olevan jäässä tai havaitset sen rikkoutuneen, ota heti yhteyttä vesihuoltolaitokseen joko laitosvastaavaan tai suoraan taajamien laitosmiehiin.

Mikäli tonttivesijohto on jäätynyt, ota yhteyttä putkiurakoitsijoihin, jotka tekevät vesijohtojen sulatuksia.

Vesimittarin numeronäyttö.