Yritysten tarinat pääkuva

Navigaatiovalikko

Yritykset

angle-left Kotileipomo Honey Bee yritystarina

"Äiti on valanut minuun rohkeutta kokeilla uutta"

Honey Bee Allagalle yrittäjyys oli mahdollisuus, johon oli tartuttava.

Keltaiseen paitaan ja harmaaseen esiliinaan pukeutunut Honey Bee Allaga pinkin kontin ovella.

Autoja kaartaa pihaan ja vaaleanpunaisen kontin ovi käy tiuhaan tahtiin. Käsämässä Sotkumantien varressa sijaitsevassa kotileipomo Honey Beessä piirakat tekevät kauppansa. Moni kysyy tiskillä myös tuoreesta uutisesta: leipomo avaa kesällä 2023 toimipisteen Joensuun uuteen kauppahalliin.

Saako Käsämästäkin edelleen kotileipomon herkkuja?

- Ennakkotilauksella, yrittäjä Honey Bee Allaga vakuuttaa.

Allaga tiedostaa, että kyseessä on riski, mutta taloudellinen näkökulma on pohdittu läpi kirjanpitäjän kanssa.

- PKO otti yhteyttä ja kysyi mukaan. Toki monet asiakkaatkin olivat minulle puhuneet uudesta kauppahallista. Enhän minä sinne olisi uskaltanut lähteä… Mutta se on mahdollisuus, joka kannattaa kokeilla, Allaga juttelee.

- Jos ei kokeile, niin mistäpä sitä tietää. Olen punninnut negatiiviset ja positiiviset puolet. Toivon, että asiakkaat ottavat meidät hyvin vastaan! Onhan minulla ollut asiakkaita, jotka kysyvät, onko meillä myyntipistettä Joensuussa.

Kauppahallin pisteellä myytävät tuotteet valmistetaan Käsämässä. Päätuotteiksi Allaga on ajatellut piirakoita ja kevätkääryleitä, ja lisäksi tarjolle tulee esimerkiksi täytekakkua ja kahvileipää.

Tuleeko torilla piirakkataistelu Marttojen kanssa? Allagaa naurattaa.

- En koe, että olisimme kilpailijoita. Kummallakin on omat asiakaskuntansa, ihmiset ostavat sieltä mistä tykkäävät. Onhan heillä niin pitkä historiakin, ja itse olen vasta viisi vuotta tätä tehnyt.

Honey Bee Allaga palvelee asiakasta myyntikojun tiskillä.

Puskaradio tavoitti asiakkaat

Honey Bee Allaga muutti Filippiineiltä Suomeen Liperiin vuonna 2004 12-vuotiaana. Koulut käytyään hän jäi työharjoittelun jälkeen töihin Käsämän Teboilille, jossa vierähti yli kahdeksan vuotta. Samalla hän suoritti myyjän tutkinnon.

Piirakoiden leipominen tuli tutuksi sekä Kotileipomo Sorsassa että leipomossa Roukalahdella. Leipomon muutosta Käsämään on nyt aikaa viisi vuotta.

Elämä ei ole ollut helppoa, ei varsinkaan yrittäjätaipaleen alussa, kun pesämunaa ei ollut eikä sen paremmin tietoa siitä, miten asiakkaat löytäisivät pienen kotileipomon Sotkumantien varresta. Tuolloin yrittäjyys oli, kuten Joensuun toimipisteen avaaminen nyt, mahdollisuus johon Allagan oli tartuttava.

Puskaradion ansiosta tieto muun muassa piirakoita, kevätkääryleitä ja kakkuja tarjoavasta kotileipomosta levisi. Nykyään kesän sesonkia vilkastavat myös lukuisat mökkiläiset.

- Yrittäjyys on raskasta, ja sille on uhrattava omaa aikaa. Tykkään kuitenkin siitä, että saan pikkuhiljaa hankittua asioita, joita haluan. En ole käynyt yrittäjäkoulua, joten aina ei ole ollut helppoa, mutta onneksi on ollut ihmisiä auttamassa, Allaga kiittelee.

Allaga on hyödyntänyt Lipertekin tarjoamaa yritysneuvontaa, josta hän on saanut neuvoja esimerkiksi investointitukien hakemiseen.

Oma äiti tukena ja apuna

Tärkeimpänä tukena ja apuna on ollut oma äiti, joka on toistaiseksi myös kotileipomon ainoa työntekijä Allagan lisäksi. Yksi uusi rekrytointi on tulossa kauppahallin toimipisteen avaamisen myötä.

- Äiti on valanut minuun rohkeutta kokeilla uutta, kun itse olen ujo. Meillä Filippiineillä on eräs pikaruokaketju, jonka nimi tarkoittaa hunajamehiläistä, ja äiti aina haaveili, että minullakin olisi oma Honey Bee -nimeä kantava ravintolaketju. Se haave on toteutunut kotileipomona.

Allaga odottaa innolla, että pääsisi pitkästä aikaa matkustamaan Filippiineille tapaamaan mummoaan, jonka hoivissa hän lapsena varttui. Toisena, pidemmän aikavälin haaveena on oma perhe.

Mutta sitä ennen on aika panostaa yritystoimintaan.

- Eteenpäin on aina mentävä. Mielestäni töitä on tehtävä, jos vaan työn tekoon pystyy, Allaga toteaa.

Tutustu Lipertekin yritysneuvontaan: https://www.lipertek.fi/yritysneuvonta

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute