Esiopetus pääkuva

Navigaatiovalikko

Esiopetus sisältö

Esiopetus

Esiopetus on osa lapsen oppimisen polkua.

Vuotta ennen oppivelvollisuuden alkamista kaikilla lapsilla on oikeus osallistua esiopetukseen 700 tuntia vuodessa. Esiopetusta järjestetään pääsääntöisesti kouluvuoden rytmin mukaisesti viitenä päivänä viikossa neljä tuntia kerrallaan,  klo 9–13.

Aikataulut ja esiopetusinfo

Syyslukukausi 2023

  • Esiopetus alkaa 9.8.2023
  • Esiopetuksen koulutuspäivä 29.9.2023, ei esiopetusta
  • Syysloma 16.–20.10.2023
  • Itsenäisyyspäivä 6.12.2023
  • Joululoma 21.12.2023–7.1.2024

Kevätlukukausi 2024

  • Esiopetus alkaa 8.1.2024
  • Esiopetuksen koulutuspäivä 16.2.2024, ei esiopetusta
  • Talviloma 4.–8.3.2024
  • Pääsiäisvapaa 28.3.–2.4.2024
  • Vappu 1.5.2024
  • Helatorstai 9.5+pe 10.5.2024
  • Lukuvuosi päättyy 23.5.2024

Esioppilaiden lomat ovat pidempiä kuin koululaisilla. Tarkemmat toiminta- ja loma-ajat löydät esiopetuksen aikataulusta.

Kaksivuotinen esiopetuskokeilu

Liperi on mukana Opetus- ja kulttuuriministeriö toteuttamassa kaksi vuotisessa esiopetuskokeilussa. Kokeilu kestää elokuun 2021 alusta toukokuun 2024 loppuun.

Kokeiluun osallistuvat vuosina 2016 tai 2017 syntyneet lapset. Opetus- ja kulttuuriministeriö on valinnut kokeilua toteuttavat esiopetuspaikat ja määritellyt kokeilun piiriin kuuluvat vuosina 2016 ja 2017 syntyneet lapset. Opetushallitus on laatinut opetussuunnitelman perusteet kaksivuotisen esiopetuksen kokeiluun ja kunta laatii kuntakohtaisen opetussuunnitelman.

Esiopetuksessa tärkeintä on herättää lapsessa kiinnostus oppimiseen.

Liperissä esiopetusta järjestetään koulujen yhteydessä ja päiväkodeilla. Esiopetusta järjestetään:

  • yhdessä perusopetuksen kanssa joustavana esi- ja alkuopetuksena
  • vuoroesiopetuksena Puolivälin päiväkodilla
  • yhdessä 5-vuotiaiden kanssa Taikametsän päiväkodilla, Paloaukean päiväkodilla ja Liperin esiopetuksessa

Esioppilaat ja 1-2 luokan oppilaat toimivat yhdessä joustavassa esi- ja alkuopetuksessa. Oppiminen on kokonaisvaltaista ja lähtee aina liikkeelle lasten aiemmista kokemuksista ja mielenkiinnon kohteista.

Lasten kehittyviä valmiuksia ja orastavia taitoja viemme esiopetusvuoden aikana yksilöllisesti eteenpäin. Leikki on keskeisin toimintamuoto ja lisäksi käytämme monipuolisia, yksilöllisiä ja osallisuutta tukevia oppimistapoja. Positiivinen pedagogiikka ja lapsen vahvuuksiin perustuva oppiminen ohjaavat toimintaamme.

Varhaiskasvatuspalvelu esiopetuksen lisänä

Aamulla ennen esiopetusta ja/tai iltapäivällä esiopetuksen jälkeen tarvittava varhaiskasvatus toimii  samoissa tiloissa esiopetuksen kanssa. Esiopetus ja varhaiskasvatus muodostavat lapselle ehjän päivän, eikä lapsi vaihda paikkaa kesken päivän.

Lapsen tuki

Tuemme lapsen kehitystä ja oppimista yksilöllisesti hänen omassa ryhmässään.

Jokainen lapsi tarvitsee jossakin elämänsä vaiheessa tukea, kun hän kasvaa ja opettelee uusia taitoja ja asioita.

Perheen ja esiopetuksen yhteistyö on erittäin tärkeää aina ja erityisesti silloin, kun lapsi tarvitsee tukea. Lapsen toiminta ja vuorovaikutus ryhmässä edistyy parhaiten, kun kotona ja esiopetuksessa noudatetaan yhteisiä toimintatapoja.

Tästä voit tutustua Tuen Käsikirjaan.

Kenelle voit puhua, kun huolia herää?

Jos lapsesi kehityksestä, oppimisesta, toimintatavoista tai mistä tahansa muusta herää huolia tai jokin mietityttää, on tärkeää, että otat asiat puheeksi esiopettajan kanssa.

Mietitään yhdessä miten voimme auttaa lasta ja perhettänne ratkaisukeskeisesti eteenpäin. Esiopetuksen erityisopettaja, hyvinvointipedagogi ja perheohjaaja ovat käytettävissäsi. He muodostavat Liperin varhaiskasvatuksen tukitiimin, joka on mukana kasvattamisen matkalla.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Varhaiskasvatuksen taidekasvattajat esittäytyvät

Varhaiskasvatuksen taidekasvattajat esittäytyvät

Viikolla 48 Liperin varhaiskasvatuksen taidekasvattajat esittäytyvät ja kertovat työstään! Päivitämme tähän uutiseen taidekasvattajien esittelyitä viikon aikana.

Liperin varhaiskasvatuksen taidekasvattajat esittäytyvät! Julkaisemme esittelyt tiistaina, keskiviikkona, torstaina ja perjantaina viikolla 48.

Reetta Hynynen

Moikka, täällä taidekasvattaja-Reetta. Työskentelen nyt toista toimintakautta taidekasvattajana Liperin varhaiskasvatuksessa. Tämän kauden työskentelen Taikametsän päiväkodilla. Jokaisella ryhmällä on omat touhunsa taidepäivinään.

Lasten koristelema pahvilaatikko, jonne dinosaurusmaailma rakentuu Lapsi muotoilemassa massata dinosauruksia

Tällä viikolla kokosin pienryhmän Hippiäisten ryhmästä. Jatkoimme dinosaurusmaailman projektiamme. Aiemmin aloitimme tekemään dinosaurusmaailmaa pahvilaatikosta, nyt teimme saventyyppisestä massasta dinosauruksia (ja koiran), niiden munia, ruokaa ja muuta sauruksille tarpeellista.

Massatyöskentely kehittää muun muassa lapsen kolmiulotteista ilmaisua ja vahvistaa avaruudellista hahmottamista. Inspiraation herättelijänä kuuntelimme Hevisaurusta!

Tiia Vajanto

Olen Tiia Vajanto ja työskentelen taidekasvattajana aina kuukauden kerrallaan vuorotellen Liperin ja Viinijärven päiväkodeilla.

Ominta aluettani taiteen laajalla kentällä on kuvallinen ilmaisu sekä sanataide eri muodoissaan. Sanataidetta on kaikki, mikä liittyy kieleen, kirjallisuuteen ja sanalliseen ilmaisuun: runot, lorut, lastenkirjat, draama, nukketeatteri, kirjoittaminen ja niin edelleen.

Taidekasvattaja Tiia Vajanto ja käsinukke

Kun työskentelen lasten kanssa, en mielelläni puhu taiteesta vaan luovasta toiminnasta.

Taide ei ole pelkästään korkeakulttuuria vaan myös monipuolista itseilmaisua eri välineillä ja mikä tärkeintä: se on kaikkien ulottuvilla. Juuri tätä harjoittelemme lasten kanssa tutustuessamme erilaisiin ilmaisukeinoihin.

Liperin päiväkodilla aloitimmekin taidekasvatuksen marraskuun puolessa välissä nukketeatterilla. Katselemme kaksi viikkoa nukketeatteriesityksiä, leikimme käsinukeilla ja käytämme kieltä luovasti.

Olen valmistunut perinteentutkijaksi (FM), kuvataiteilijaksi (amk) ja kirjastonhoitajaksi sekä opiskellut Turun, Joensuun, Helsingin, Rovaniemen ja Reykjavikin yliopistoissa ja ainakin erityispedagogiaa, taide-, ympäristö- ja varhaiskasvatusta.

Tällä hetkellä opiskelen sanataideohjausta. Vapaa-aikanani mm. kirjoitan, kuvitan lastenkirjoja sekä toimin sanataideohjaajana Sanaratas ry:ssä.

Ja tärkeimpänä: olen kahden ihanan kouluikäisen tytön äiti.

Maria Kerosuo

Heipähei, olen Maria, Puolivälin päiväkodin taidekasvattaja! Puolivälin päiväkodissa on neljä lapsiryhmää, joissa työskentelen kussakin aina kuukauden kerrallaan.

Olen erityisesti innostunut draamakasvatuksesta, mutta myös musiikki ja kuvataide ovat sydäntäni lähellä. Pyrin työssäni yhdistelemään eri taiteen muotoja toisiinsa, koska ne monesti tukevat toisiaan.

Lapsia askartelemassa paperista lumihiutalekoristeita Lapsi tekemässä lumihiutalekoristelua ikkunaan

Tällä hetkellä työskentelen Kurjenmiekkojen 5-6-vuotiaiden ryhmässä. Aloimme työstämään yhteistä talvimaisemaa ryhmän ikkunaan. Lumihangen toteutimme töpöttelemällä maalia vanhojen kuitukankaiden läpi. Näin pintaan syntyi hienoja huurteisia kuvioita.

Erityisen innoissaan lapset olivat päästessään askartelemaan lumihiutalesapluunoita. Näillä sapluunoilla syntyi joukko hangelle leijailevia hiutaleita!

Jeena Karttunen

Hei! Olen Lautasuon ja Paloaukean päiväkotien taidekasvattaja Jeena Karttunen.

Minulla on erityisesti osaamista erilaisista kuvataiteen menetelmistä. Toimin päiväkodeissa kuukauden kerrallaan.

Lasten tekemiä grafiikkatöitä seinällä Lapsia askartelemassa pöydän ääressä

Tällä viikolla olin Lautasuon päiväkodin Hemulit-ryhmässä, ja teimme 4-5-vuotiaiden kanssa kollagrafiikkaa.

Valmistimme painolaatat vanerille kierrätysmateriaaleista, ja painoimme vedoksia niin paperille kuin kankaallekin.

Vedoksista tuli upeita, ja lapset saivat valmistaa myös kehykset valitsemaansa työhön.

Varhaiskasvatuksen lapsi värittämässä kuvaa

Yhteystiedot

Henkilökuva.

Katja Penttinen

Palvelusuunnittelija
 0400 428 397
katja.penttinen@liperi.fi
Varolantie 3, 83100 Liperi

Annina Hirvonen

Päiväkodin johtaja
 040 740 1878
annina.hirvonen@edu.liperi.fi
Koulukuja 1, 83100 Liperi

Kati Mäkisalo

Perhetyöntekijä
 050 307 4625
kati.makisalo@edu.liperi.fi
Viljatie 1, 80400 Ylämylly

Hannele Solaranta

Varhaiskasvatuksen erityisopettaja
 050 525 2309
hannele.solaranta@edu.liperi.fi
Keskustie 3, 83100 Liperi

SOME painikkeet

 

Sivu arviointi ja palaute