angle-left

Blogit

Miten mahdollistamme palveluiden jatkuvuuden Viinijärvellä?

Siun Sote lakkauttaa tomipisteensä, mutta näytteenotto voisi silti jatkua entisissä tiloissa.

Liperiläiset saivat tänä syksynä ikäviä uutisia, kun Siun Sote kertoi lopettavansa Viinijärven sote-palvelupisteen toiminnat vuodenvaihteessa. Luonnollisesti kuntalaisia huolettaa, miten nämä tähän saakka kattavasti järjestetyt palvelut aiotaan jatkossa turvata.

Siun soten virkamiesjohto järjesti syyskuun puolivälissä yleisölle tiedotustilaisuuden, jossa asiaa käytiin yhdessä läpi ja asukkaat saivat esittää mieltään askarruttavia kysymyksiä henkilöille, jotka niihin parhaiten osaavat vastata. Viinijärven kouluruokala oli jokaista paikkaa myöten täynnä, mikä kertoo paljon asian koskettavuudesta.

Tilaisuuden perusteella voi nähdä, että kuntalaisilla on huoli erityisesti näytteenottopisteen tulevaisuudesta. Matkaa sekä Liperin että Ylämyllyn näytteenottopisteeseen kertyy 20 kilometriä. Outokumpuun matkaa voi tulla jopa hieman vähemmän. Käyntikertoja Viinijärven näytteenotossa on viikoittain noin 25 eli noin sata kuukaudessa. Tähän saakka näytteenottomahdollisuus on ollut kerran viikossa. Siun Soten johto sitoutui selvittämään näytteenottopalveluiden jatkumismahdollisuudet liikkuvina palveluina tai muilla tavoin.

Myös lastenneuvolapalveluiden tulevaisuus mietitytti. Lastenneuvolalle saadaan kuitenkin kaikkien onneksi korvaavat tilat koululta, mikä turvaa lapsiperheille olennaisen tärkeän palvelun säilymisen taajamassa. Myös koululaisten hammashuolto järjestyy tulevaisuudessa koulun tiloissa liikkuvana palveluna. Kotisairaanhoidon ja kotipalvelun kiinteä piste puolestaan perustetaan vuodenvaihteessa Luovin ympäristöön.

Muiden palveluiden osalta kuntalaisten pitää näillä näkymin hakea palvelut toisaalta. Esimerkiksi aikuissosiaalityön ja diabeteshoidon asiakkuudet siirtyvät toisaalle, ja niiden tulevaisuudesta kuntalaisia tiedotetaan heti kun mahdollista.

Voisiko näytteenottotoiminta jatkua samoissa tiloissa kuin aiemminkin?

Yhdessä kohti uudistuvaa taajamaa

Seuraavien kuukausien aikana pyrimme yhdessä löytämään ratkaisun erityisesti näytteenottopalveluiden mahdollistamiseksi Viinijärvellä. Pelkästään viinijärveläisiä varten ei liene tarkoituksenmukaista rakentaa kiertävää näytteenottoautoa. Yksi hyvä ratkaisu voisi olla, että kunta tarjoaisi Islabille vanhat tilat käyttöön noin neljäksi tunniksi viikossa näytteenottotoiminnan mahdollistamiseksi.

Kun Siun Soten vuokrasopimus päättyy vuodenvaihteessa, on paikallaan miettiä, onko kunnalla itsellään toimintoja, joille se miettii väistötiloja tai tekeekö mahdollinen maakuntauudistus paikallistasolle esimerkiksi maaseudun ja elinkeinojen kehittämiseen uudenlaisen toimintamallin, jolle tarvitaan toimitilaa. Entisellä linja-autoasemalla on käytössä viisi toimistotilaa ja kuppila.

Olemme tuomassa taajamiin ensi vuodelle osallistuvan budjetoinnin mallin, jossa alueita kehitetään yhä enemmän yhteistyössä kuntalaisten kanssa. Viinijärvellä on ympäristön kunnostustoimien lisäksi esitetty muun muassa omaa yhteistä tilaa, jossa voisi olla esimerkiksi osallistuvalla budjetoinnilla toteutettu kuntosali. Sitä on kaavailtu entisen linja-autoaseman kuppilan paikalle. Voisiko näitä tiloja kenties tarjota kyläläisten yhteisen tekemisen lisäksi myös Islabin palvelutuotannon käyttöön? Voisivatko kyläläiset ottaa vastuulleen jonkin osan yhteisen tilan uudistamis- ja kunnostustoimista, ja löytyisikö tiloihin käyttäjiksi myös yksityisiä toimijoita?

Uudistuvat elinvoimataajamat -hankkeen merkeissä järjestetään 2.10. Viinijärven taajamailta, jossa voimme yhdessä asukkaiden kanssa pohtia seuraavia askelmerkkejä alueen kehittämiseksi. Tervetuloa mukaan!

Lisää kommentteja

Lisää blogeja.

Lisättyä todellisuutta ja talvipuutarhan ihmeitä

Globaalein silmälasein tarkasteltuna ekososiaalinen sivistys on yksi tärkeimmistä asioista,...

Osallisuuspuhe jalkautunut kuntiin

Ei ihme, että käytänkin ilmaisua ”osallisuus haastaa minua lähes päivittäin”. Kun osallisuutta...