Blogit pääkuva

Navigaatiovalikko

Blogi sisältö

angle-left

Blogit

Pitääkö olla huolissaan?

Annetaan nuorten hyvillä mielin lähteä maailmalle ja huolehditaan siitä, että heille on edellytyksiä tulla takaisin!

Toimittaja kävi kyselemässä, olemmeko kunnassa huolissamme liperiläisten sinkkumiesten runsaasta määrästä tai houkutellaanko kuntaan aktiivisesti nuoria naisia. Taustalla oli valtakunnallinen kymmenvuotisikäluokkatilasto väestön määrästä ja siviilisäädystä ja tarkastelussa etenkin 20–29-vuotiaat.

Pikatulkinnalla tilastosta saisikin raflaavan otsikon ”Liperissä lähes 90 % nuorista miehistä on sinkkuja”. Tilaston mukaan 20–29-vuotiaista liperiläismiehistä 88 % on naimattomia. Avoliitolle ei ole siviilisäätymuuttujassa omaa luokkaa, vaan avoliitossa elävät lasketaan naimattomiksi. Eli ehkei kylänraitti sittenkään vilise poikamiehiä.

Tilastoja tarkemmin tutkiessa nuoria naisiakaan ei Liperissä ole poikkeavan vähän miehiin verrattuna. 20–29-vuotiata liperiläisnaisia on 13 % vähemmän kuin miehiä. Kuitenkin 30–39 ja 40–49-vuotiaissa ero on enää 2-3 %.

Ei siis syytä huolestua. Mutta kysymyksenasettelu oli sen verran mielenkiintoinen, että vilkaisin hieman tarkemmin Liperin ja naapurikuntien ikätilastoja.

Ikäpyramiditaulukko naisten ja miesten määristä Liperissä vuonna 2019

Lähde: Tilastokeskus (väestö sukupuolittain ja ikäluokittain), koonnut P. Hämäläinen

Liperistä puuttuvat etenkin 20–24-vuotiaat. Viisivuotisikäluokka on jopa puolet pienempi kuin tätä nuoremmat tai vanhemmat. Jatkokoulutusmahdollisuudet ovat keskuskaupungeissa, joten on ihan luonnollista, että juuri tämä ikäluokka on pienin.

Kehyskunnan elinvoiman kannalta olennaisempaa on kuitenkin se, jääkö tämä tiputus pysyväksi, osittain pysyväksi vai pystytäänkö se kuromaan kiinni myöhemmissä ikäluokissa.

Syntyvyyden laskusta sen sijaan voi olla huolissaan valtakunnallisestikin.

Onnistumisen edellytyksiä ovat muun muassa hyvä tonttitarjonta, toimivat peruspalvelut sekä alueen työpaikat. Usein ongelmaksi muodostuu työpaikan löytyminen molemmille puolisoille. Kun nämä asiat ovat kunnossa, luodaan edellytykset myös syntyvyyden kasvulle.

Liperin alkuperäisessä kuntastrategiassa 2017–2021 yksi tavoite oli nuorien paluumuuttajaperheiden houkutteleminen. Tilastojen valossa tässä on onnistuttu varsin hyvin ja tiputus 20–29-vuotiaissa on kurottu kiinni seuraavissa ikäluokissa. Samoin naisten osuus on noussut 30–39-vuotiaissa yli valtakunnallisen keskiarvon (48,4 %).

Taulukko naisten osuudesta väestöstä ikäryhmittäin, listattuna kuntia

Lähde: Tilastokeskus (väestö sukupuolittain ja ikäluokittain), koonnut P. Hämäläinen

Ehkäpä jatkamme valitulla tiellä ilman temppukouluja. Annetaan nuorten hyvillä mielin lähteä maailmalle ja huolehditaan siitä, että heille on edellytyksiä tulla takaisin. Samalla houkutellaan myös muualta kotoisin olevia uusia asukkaita. Tässä ei ole kyse vain Liperin elinvoimasta, vaan laajemman alueen veto- ja pitovoimasta.

(Aiheesta on tehty juttu MTV 3:n uutisiin perjantaina 30. lokakuuta 2020. Uutislähetys on katsottavissa täältä, lisäksi uutisartikkeli löytyy täältä.)

Lisää kommentteja

Lisää blogeja.

Webinaareja ja Teamsseja

Poikkeusoloissa löysimme nopeasti uuden tavan kokoustaa, pitää yhteisiä sidosryhmätapaamisia...

Älä jää yksin työttömyyden kanssa – yhteistyössä on ytyä!

YTYÄ! -yhteistyöllä tuloksiin -hankkeessa on työskennelty reilut kaksi vuotta työllisyyden...

Uutisen lisäys (ylläpito)

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute