Kunnan tulot
Tuloista merkittävin määrä, 504 euroa tuli verotuloista; kunnallisverot 450 euroa, kiinteistöverot 31 euroa ja yhteisöverot 23 euroa. Valtionosuuksia tuli 341 euroa.
Myyntituottoja kertyi vuonna 2021 yhteensä 81 euroa. Muita toimintatuottoja (lähinnä vuokratuloja) kertyi 39 euroa. Tukia ja avustuksia saatiin 15 euroa ja erilaisia maksutuottoja kunta keräsi 12 euroa. Kannattaa huomioida, että soten asiakasmaksutuotot eivät näy kunnan tuloina, vaan pienentävät Siun soten maksuosuutta. Investointeihin saatiin rahoitusosuuksia viisi euroa. Kunnan omistamien osakkeiden osinkotuottoja kertyi vajaat kolme euroa ja korkotuottoja ei edes puolikasta senttiä. Omaisuuden luovutusvoittoja kertyi neljätoista senttiä.
Ennen kuin tonnia aletaan käyttämään, voin tehdä jo juonipaljastuksen sen riittävyydestä. Se ei tule mitenkään riittämään.
Kunnan menot
Aloitetaan suurimmasta, eli 520 euroa maksettiin erilaisesta yhteistoiminnasta. Suurin erä, 508 euroa tästä meni Siun sotelle. 12 eurolla hoidettiin muun muassa joukkoliikenne, elinkeinopalvelut, verotuskustannukset, Kuntaliiton jäsenmaksut ja niin edelleen.
Perusopetukseen meni 125 euroa, varhaiskasvatukseen 73 euroa ja vapaa-aikapalveluihin 14 euroa. Hyvinvoinnin hallintoon yhdeksän euroa, josta kuusi euroa oli hankemenoja.
Kunnanhallituksen ja valtuuston toimintaan kului yhdeksän euroa. Keskushallintoon 46 euroa, josta työllisyyspalveluiden osuus on 28, henkilöstöpalveluiden 5, hallintopalveluiden 5, talous- ja palkkahallinnon 5, ICT-palveluiden 2 ja hankemenoihin jäi vielä euro.
Maaseutupalveluihin meni 42 euroa, mistä suurin osa eli 36 euroa lomitukseen.
Kiinteistö-, tuki- ja tilapalveluihin kului 96 euroa, josta ruokapalvelut veivät 29 euroa ja siivous- ja laitoshuoltopalvelut 14 euroa. Infrapalveluihin meni yksitoista, kaavoitukseen neljä ja rakennusvalvontaa kolme euroa. Vesihuolto vei 11 euroa.
Ennätyksen alhaisen korkotason myötä korkomenot olivat vain kolme euroa.
Talousjohtajan laskuopilla euroja meni 966. Tonnista jäljellä on siis 34 euroa, jonka voi käyttää lainakannan pienentämiseen, sijoituksiin tai investointeihin. Sijoitukset ja lainanlyhennykset voi unohtaa, koska investointien ennätysvuonna 2021 niihin kului peräti 175 euroa.
Kestääkö kunnan talous?
Vuonna 2021 menoja oli siis 141 euroa enemmän kuin tuloja. Viime vuonna miinus kuitattiin ottamalla 173 euroa uutta lainaa. Koska samaan aikaan maksettiin vanhoja lainoja pois 97 euroa, jouduttiin puuttuvat 65 euroa ottamaan kassasta.
Pidemmän päälle tällainen ei ole mahdollista, vaan tuloja on kasvatettava tai käyttötalouden menoja pienennettävä, jotta tarpeelliset investoinnit pystytään tekemään ilman merkittävää lisävelkaantumista. Myös investointeja joudutaan priorisoimaan. Tämä on toteutumassa osittain jo kuluvana vuonna. Vuoden 2022 ensimmäisen talouskatsauksen luvuilla käyttötalousmenot ovat 970 euroa ja investointimenot 55 euroa, eli talouden epätasapaino on pienentynyt viime vuoden 141 eurosta 25 euroon.
Tilinpäätös 2021 on kunnanvaltuuston esityslistalla 30.5.2022. Lue lisää Dynastysta.