Blogit pääkuva

Navigaatiovalikko

Blogi sisältö

angle-left

Blogit

Miten sinä varaudut vanhuuteen?

Juuri päättyneen vanhusten viikon teema "Varaudu vanhuuteen" haastaa paitsi ikäihmisiä itseään, myös meitä ikäihmisten omaisia, jotka voimme osaltamme luoda edellytyksiä ikääntymisen nautinnolliseen kokemiseen.

Tämän päivän ikäihmiset ovat joutuneet ja oppineet tekemään työtä, huolehtimaan omaisista, tekemään asioita yhdessä, elämään säästeliäästi ja varautumaan myös pahan päivän varalle. He saattavat nähdä tarpeita esimerkiksi omien asuinolosuhteidensa muuttamisesta, mutta voimavarat, talous tai osaaminen ei riitä tänä päivänä tai ei mahdollista muutosten tekemistä.

Mietitäänpä tulevia nuorempia sukupolvia. Hyvin tyypillistä on jo, että keski-ikäinen perillinen ja ikäihminen asuvat kaukana toisistaan. Ei nähdä ikääntyvän omaisen arjessa tapahtuneita muutoksia ja erkaannutaan ikääntymisestä. Nuoremmalla sukupolvella korostuu vapaa-ajan merkitys ja sen käyttäminen omiin intresseihin.

Pohdin, kehittyykö meillä nuoremmilla valmiuksia varautua vanhuuteen omakohtaisesti tai omaisen osalta.

Onko meillä kiinnostusta varautua vanhuuteen?

Eläkeikiä nostetaan koko ajan korkeammalla - liikeneekö ajatusta näihin asioihin nuoremmalla sukupolvella?

On hyvä, että vietämme kansallista ikäihmisten viikkoa lokakuussa, että edes tuolloin herättelemme yleisellä tasolla esille asioita, jotka nousevat tämän päivän ikäihmisten arjessa!

Meillä Suomessa vasta opetellaan aktiivisen, lähtökohtaisesti hyväkuntoisen ja hyvinvoivan, asioita osaavan ja asioita tietävän ikäihmisten väestöryhmän kanssa toimimaan niin paikallis- kuin aluetasolla ja kansallisestikin!

Tämän päivän ikäihmiset ovatkin monella tapaa edelläkävijöitä yhteiskunnassamme: millaiset asiat ja miten järjesteltyinä, ovat heille tärkeitä?

Missään tapauksessa heidän ei pidä lähteä nöyristelemään ikääntymistään, vaan päinvastoin.

Ikäihmiset ovat tässä ajassa, tänä päivänä monen ikääntymiseen liittyvän, uuden asian liikkeelle laittajia, moottoreita. Kannustankin teitä siis olemaan aktiivisia vaikuttajia!

Hyvä kanava vuoropuheluumme on kunnassa toimiva ikäihmisten neuvosto, jonka tavoitteena on kuulla eri näkökulmista ikäihmisten arjen haasteita, mahdollisuuksia ja muita keskeisiä asioita.

Ja nyt se haasteeni nuoremmille sukupolville: kuinka mahdollistaa ikääntyvän omaisemme nautinnollinen ikääntyminen esimerkiksi olosuhteita muuntelemalla kotioloissa, palveluasunnossa tai vaikkapa siellä mökillä tai vapaa-ajan asunnolla, jossa ikääntyvä ihminen haluaisi viettää aikaansa?

Yksi ratkaisu voisi olla seuraava: mahdollistamalla turvalliset ja viihtyisät olosuhteet ikäihmiselle mieluisassa paikassa edistämme ikääntyvän ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Käytännössä se voisi tarkoittaa ihan pieniäkin asioita, kuten turvallisuuskaiteita, kynnyksettömyyttä, valaistusta, tasaisia kulkuväyliä, korotettuja huonekaluja ja niin edelleen.

Tässä on meidän nuoremman sukupolvemme paikka toimia!

Kerronpa tähän loppuun omakohtaisen kokemuksen: äidilleni niin mieluisassa paikassa, mökillämme, pystyimme rakennusten ja kulkuväylien porrasvälikorkeuksia madaltamalla, siirtymisiä edistävillä kaiteilla ja kulkuväyliä laatoittamalla helpottamaan olosuhteita kovasti. Äitini viihtyy mökillä aikaisempia kesiä enemmän ja korjaustyöt ovat myös lisänneet hänen osallistumistaan yhteisen tekemisen äärellä.

Toivon, että yhteistyömme meidän eri toimijoidemme kanssa jatkuu kuluneen vanhusten viikon teeman mukaisesti, ja että ikäihmisten hyvinvointi koskettaisi koko yhteisöä, eikä olisi pelkästään vanhusten viikolla aktiivinen asia.

Hannele Mikkanen
Kunnanjohtaja

Lisää kommentteja

Lisää blogeja.

Viestinnän kielikylvyssä

Juuri, kun luulee olevansa viestinnän kanavilla monessa mukana, huomaa opiskelevansa taas...

Syksyn taidekuulumisia

Aloitin taidekasvattajana Liperin varhaiskasvatuksessa nyt syksyllä 2019 ja aika on kulunut...

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute