Biojäte, pääkuva

Navigaatiovalikko

Biojäte, sisältö

Biojätteen käsittely

Biojätteiden erilliskeräys laajenee heinäkuussa 2024. Jos kompostoit jo nyt, tee ilmoitus viimeistään 30.4.2024. Taloyhtiöt tekevät kompostointi-ilmoituksen suoraan jätehuoltoviranomaiselle.

Biojätteiden erilliskeräysvelvoite laajenee 19.7.2024 koskemaan kaikkia kiinteistöjä yli 10 000 asukkaan taajamassa.

Joensuun alueellisen jätelautakunnan alueella erilliskeräysvelvoite koskee Joensuun keskustaajamaa, johon kuuluu muun muassa Ylämylly, Jyrinkylä, Onttola, Noljakka, Joensuun keskusta, Lehmo, Kulho, Reijola sekä Niittylahti. Jätehuoltomääräysten liitteessä 1 on nähtävissä tarkempi taajamarajaus.

Biojätteen erilliskeräyksessä biojäte kerätään tyhjennettävään keräysastiaan poltettavan jätteen tapaan. Biojätteen erilliskeräyksen voi korvata kompostoimalla jätehuoltomääräysten mukaisesti (§ 18).

Kompostointi-ilmoitus

Keittiössä syntyvän biojätteen kompostoinnista on tehtävä ilmoitus jätehuoltoviranomaisen ylläpitämää rekisteriä varten Puhas Oy:lle.

Taloyhtiöt tekevät kompostointi-ilmoituksen suoraan jätehuoltoviranomaiselle.

Ilmoituksen tekeminen perustuu vuonna 2021 muuttuneeseen jätelakiin ja se koskee vakituisten asuntojen ohella myös mökkejä. Ilmoitusten avulla pyritään seuraamaan kierrätyksen toteutumista ja varmistamaan, ettei puutteellisesta kompostoinnista aiheudu esimerkiksi rottaongelmia.

Jos kompostoit jo nyt, tee ilmoitus viimeistään 30.4.2024. Jos aloitat kompostoinnin myöhemmin, tee ilmoitus viimeistään 2 kuukauden kuluttua kompostoinnin aloittamisesta.

Kompostointi-ilmoitus on voimassa viisi vuotta, minkä jälkeen se on uusittava. Jos kompostointi kiinteistöllä lopetetaan, on siitä ilmoitettava kirjallisesti Puhas Oy:lle kahden kuukauden kuluessa lopettamisesta.

Pelkästä puutarhajätteen tai kuivakäymäläjätteen kompostoinnista ei tehdä ilmoitusta.

Ilmoitusta ei myöskään tarvitse tehdä, mikäli kiinteistölle on järjestetty biojätteen erilliskeräys poltettavan keräyksen ohella.

Jätehuoltomääräysten mukainen kompostori

Biojätteen saa kompostoida vain sitä varten suunnitellussa lämpöeristetyssä, suljetussa ja hyvin ilmastoidussa kompostorissa, johon haittaeläinten pääsy on estetty.

Bokashilla tai muulla vastaavalla menetelmällä fermentoitu, eli käymisprosessoitu biojäte tulee jälkikäsitellä kompostoimalla suljetussa ja ilmastoidussa kompostorissa ennen jätteen omatoimista hyödyntämistä.

Kimppakompostointi

Kompostori voi olla myös useamman kiinteistön tai huoneiston yhteinen. Kompostori voi olla 2–5:n samalla tai naapurikiinteistöillä sijaitsevan omakoti- tai paritaloasunnon yhteinen (kimppakompostori). Kompostorissa on oltava riittävästi tilavuutta.

Miten teen ilmoituksen?

Helpoiten teet ilmoituksen Puhas Oy:n sähköisessä palvelussa osoitteessa www.asiointipuhas.fi.

Ilmoituksen voi tehdä myös Puhaksen verkkosivuilta löytyvällä kompostointi-ilmoituslomakkeella.

Lomakkeen voi lähettää joko sähköpostilla osoitteeseen asiakaspalvelu@puhas.fi tai voit tulostaa sen ja lähettää vastauslähetyksellä maksutta postitse Puhas Oy:lle.

Taloyhtiöiden tulee tehdä kompostointi-ilmoitus suoraan jätehuoltoviranomaiselle. Taloyhtiön kompostointi-ilmoituksen löydät osoitteesta www.joensuu.fi/jatehuolto-asiointi-ja-lomakkeet. Kompostointi sallitaan enintään 5 asuinhuoneiston asunto-osakeyhtiölle.

Tietojen tallennus

Ilmoitusten tiedot tallennetaan jätehuoltoviranomaisen jätelain 143 §:n mukaiseen jätteenkuljetus- ja kompostointirekisteriin. Jätehuolto- tai ympäristönsuojeluviranomainen voi tarvittaessa tarkastaa kompostorin asianmukaisuuden ja toimivuuden.

Jos kompostoinnin perusteella halutaan pidentää poltettavan jätteen jäteastian tyhjennysväliä 8 viikkoon, on siitä ilmoitettava erikseen Puhas Oy:lle.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Talviloman uimakouluihin ilmoittautuminen alkaa 14.2.2023

Talviloman uimakouluihin ilmoittautuminen alkaa 14.2.2023

Uimakoulut pidetään Liprakassa 6.-10.3.2023.

Talviloman uimakoulut lapsille järjestetään Liprakan uimahallissa (Silmutie 11) 6.-10.3.2023. Ilmoittautuminen uimakouluihin alkaa 14.2.2023 klo 12 Nuorten Liperi -sivustolla.

Ilmoittautuminen päättyy 24.2. klo 12 tai aikaisemmin paikkojen täyttyessä. Mahdollisista vapautuvista paikoista ilmoitetaan uimahallin sosiaalisen median tileillä.

Uimakoulun hinta on 30 euroa sisältäen opetuksen, uintikirjan ja uimataitoa vastaavan uintimerkin.

Uimakouluihin kuuluu viisi kokoontumiskertaa (maanantaista perjantaihin). Jokaiseen ryhmään mahtuu 10 lasta. Kaikissa ryhmissä ollaan ilman vanhempia. Huoltajat auttavat lasta pukutiloissa tarpeen mukaan, ja uimaopettajat ovat altaalla vastassa. Pienet lapset voivat tarvittaessa käyttää eri sukupuolen pukuhuonetta. Uimakoulun jälkeen ei voi jäädä uimaan.

Uimaopettajina toimivat Johanna Lukkarinen ja Sade Holm.

Uimakouluasioissa ota yhteyttä uinninvalvoja/uimaopettaja Johanna Lukkariseen: johanna.lukkarinen@liperi.fi tai p. 050 443 1668Sivuston käytössä ja teknisissä asioissa opastaa harrastekoordinaattori Anni Kärjä: anni.karja@edu.liperi.fi tai p. 050 421 7893.

Ilmoittautuminen uimakouluun

Ilmoita lapsesi ryhmään lapsen iän ja taitotason mukaan.

Voit tutustua Nuorten Liperi -sivustoon ja luoda tilin lapselle ennen ilmoittautumisen avautumista. Täytäthän kaikki pyydetyt tiedot Nuorten Liperi -järjestelmään ennen uimakoulun alkua. Henkilötunnus vaaditaan laskutusta varten. Lasku lähetetään antamaasi postiosoitteeseen.

Jos ilmoitat järjestelmään useamman lapsen, tulee jokainen lapsi kirjata erikseen. Samaa sähköpostiosoitetta/puhelinnumeroa ei voi käyttää ilmoittautumiseen eri lapsilla.

Ilmoittautumisen yhteydessä kysytään seuraavat tiedot.

  • Huoltajan ja lapsen nimi, lapsen ikä
  • Huoltajan henkilötunnus
  • Osoite
  • Puhelinnumero
  • Sähköpostiosoite
  • Mahdolliset muut ”hyvä tietää ”-asiat

Saat ohjeet uimakoulussa toimimiseen ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen noin viikkoa ennen uimakoulun alkua.

Ryhmäkuvaukset

Alkeisryhmä 1: 5 v+

Uintiaika: 9:00-9:40

Ryhmä on tarkoitettu lapsille, joille veteen totuttelu vaatii vielä harjoitusta. Lapsi ei kasta kasvoja veteen ja vaakatasossa liikkuminen voi olla vielä haasteellista. Ryhmässä totuttaudutaan veteen leikinomaisin keinoin ja harjoitteluun kuuluu mm. veteen puhaltamista, kellumista sekä liukujen ja uinnin alkeiden opettelua. Ryhmässä on mahdollista suorittaa varhais-/vesitaitomerkki.

Ryhmään osallistujan tulee olla täyttänyt 5 vuotta ryhmän alkuun mennessä.

Alkeisryhmä 2: 5 v+

Uintiaika: 10:00-10:40

Ryhmä on tarkoitettu lapsille, joille vedessä liikkuminen on ennestään tuttua ja taidot ovat jo hieman kehittyneet. Lapsi osaa liikkua itsenäisesti vaakatasossa apuvälineen kanssa ja uskaltaa laittaa kasvonsa veteen. Ryhmässä harjoitellaan mm. kelluntoja, liukuja, sukeltamista ja alkeisuinteja. Tavoitteena 10 metrin uimataito. Ryhmässä on mahdollista suorittaa vesitaito-/alkeismerkki.

Ryhmään osallistujan tulee olla täyttänyt 5 vuotta ryhmän alkuun mennessä.

Jatkoryhmä: ei ikärajaa

Uintiaika: 11:00-11:40

Ryhmä on tarkoitettu lapsille, jotka osaavat uida sujuvasti 10 metrin uintimatkan ilman apuvälineitä kahdella eri tyylillä. Ryhmässä vahvistetaan jo opittua alkeisuimataitoa ja harjoitellaan erilaisia uintityylejä tekniikkaa silmällä pitäen. Ryhmässä harjoitellaan sukelluksia ja hyppyjä ja tutustutaan vesipelastukseen. Tavoitteena on 25 metrin uimataito. Ryhmässä on mahdollista suorittaa harrastusmerkki.

Opetus tapahtuu isossa altaassa, pääosin matalassa päässä (1,20 m).

Lapsi sukeltaa uimalasit päässä.

Lisätietoja

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute