Uutiset pääkuva

Navigaatiovalikko

Sisältöjulkaisija

angle-left Vesihuoltolaitos tiedottaa - varaudu pakkasiin

Vesihuoltolaitos tiedottaa - varaudu pakkasiin

Paras tapa suojautua vesimittarin ja vesikalusteiden jäätymiseltä on tilanteen ennakointi. Jos epäilet vesimittarin olevan jäässä tai havaitset sen rikkoutuneen, ota heti yhteyttä vesihuoltolaitokseen.

Korkeapaine on vahvistumassa Suomen ylle ja keli on muuttumassa pakkasten myötä kylmemmäksi. Vesimittarit ja -kalusteet ovat pakkasella jäätymisvaarassa. Tällöin on syytä palautella mieleen miten voi suojautua ikävältä jäätymiseltä.

Paras tapa suojautua vesimittarin ja vesikalusteiden jäätymiseltä on tilanteen ennakointi.

Kiinteistönomistajan on pakkasen varalta syytä huolehtia kiinteistön vesimittarin ja jäätymisvaarassa olevien vesikalusteiden suojaamisesta tarkastamalla vesimittaritilan (laitehuone, kellari ym.) lämmitys ja se, että ovet ja ilmanvaihtoventtiilit ovat kiinni. 

Vesimittari on asennettava paikkaan, missä se ei pääse jäätymään. Riittämättömästi suojatut vesimittarit ja -kalusteet jäätyvät pakkasella helposti. 

Vesihuoltolaitos laskuttaa kiinteistön omistajalta jäätymisen myötä rikkoutuneen vesimittarin uusimisen. Lisäksi vesimittarin ja muiden vesikalusteiden rikkoutuminen voi aiheuttaa huomattavia kustannuksia veden päästessä esim. talon rakenteisiin.

Kovien pakkasten aikana ja niiden jälkeenkin kannattaa harkita veden juoksuttamista pienellä virtaamalla, jolloin veden virtaus estää hyytymisen ja jäätymisen tulpaksi. Tämä menettely on suositeltavaa etenkin niissä omakotitaloissa, missä putkien jäätymistä on esiintynyt, eikä ongelmalle ole muistettu etsiä kesän aikana ratkaisua.

Lumen eristävää vaikutusta kannattaa myös hyödyntää suojaamalla tonttivesijohtolinja reilummalla lumikerroksella rakennuksen ulkopuolella.

Jäätymisvaara on syytä ottaa huomioon myös rakenteilla olevien talojen osalta tilanteessa, missä talo on liitetty jo vesijohtoverkostoon, mutta lämmitys on vielä puutteellista.

Tällöin helpoin keino vesijohtojen jäätymisen ehkäisemiseksi on kiinteistön vesijohtojen riittävä eristäminen. Myös väliaikaisen lämmityksen järjestäminen kylmiin tiloihin ehkäisee ikäviä jäätymisiä.

Jos epäilet vesimittarin olevan jäässä tai havaitset sen rikkoutuneen, ota heti yhteyttä vesihuoltolaitoksen laitosmiehiin:

  • Ylämylly, p. 0400 678 958 tai 0400 570 104
  • kirkonkylä ja Viinijärvi, p. 0400 573 688 tai 040 167 6508
  • Työajan ulkopuolella, p. 0400 575 447

Tonttivesijohdon jäätymisen osalta on syytä kääntyä sulatuksia suorittavien putkiurakoitsijoitten puoleen.

Villasukkien peittämät jalat, taustalla takka ja pöydällä muki