Uutiset pääkuva

Navigaatiovalikko

Sisältöjulkaisija

angle-left Pohjois-Karjalan koronaepidemiatilanne ennallaan

Pohjois-Karjalan koronaepidemiatilanne ennallaan

Siun sote tiedotti torstaina 4. maaliskuuta, että Pohjois-Karjalan koronavirusepidemia on pysynyt ennallaan. Koronaturvallisuus on hiihtolomaviikolla erittäin tärkeää, jotta tartuntamäärät eivät lähde kasvuun.

Maakunnallisesti tilanne hallinnassa, valtakunnallinen epidemiatilanne on vaikeampi

Pohjois-Karjalan koronavirusepidemian alueellinen tilannekuvatyöryhmä päätyi 4.3.2021 pitämään Joensuun työssäkäyntialueen (Joensuu, Kontiolahti ja Liperi) epidemian kiihtymisvaiheessa ja muun maakunnan perustasolla.

Koko alueella voimassa olevat kiihtymisvaiheen suositukset pidetään toistaiseksi ennallaan.

Valtakunnallinen epidemiatilanne on erittäin huolestuttava, vaikka maakunnassa tilanne on pysynyt hallinnassa. Työryhmä painottaa, että suosituksista on nyt erityisen tärkeää pitää kiinni ja välttää lähikontakteja toisten ihmisten kanssa.

– Hiihtoloma ja muuntovirukset ovat meille todellinen riski, jos ihmiset liikkuvat alueille, joilla tilanne on huonompi kuin meillä ja kohtaavat ihmisiä eri puolilta Suomea, toteaa työryhmän puheenjohtajana toimiva Sirpa Kaipiainen.

– Muuntovirukset leviävät Suomessa ja valtakunnallinen tilanne on pahentunut hyvin nopeasti. Omassa maakunnassa on monipuolisia vaihtoehtoja viettää hiihtolomaa. Kaikkea matkustamista olisi syytä välttää ja minimoida kohtaamiset toisten ihmisten kanssa, painottaa Kaipiainen.

Itä-Suomen Aluehallintoviraston pyynnöstä työryhmä otti kantaa myös siihen, onko välttämätöntä sulkea perusopetuksen 7–9 luokkien opetustilat maakunnan kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla.

Työryhmä arvioi, ettei sulkeminen ole välttämätöntä, sillä alueella ei ole ollut kouluihin liittyviä tartuntaketjuja.

Vaikka alueen kouluissa on ollut altistumistilanteita, ovat tartunnat ja altistuneet saatu nopeasti jäljitettyä ja tartuntaketjut katkaistua.

Viikolla 8 Siun soten toiminta-alueella uusia koronavirustartuntoja todettiin 23, kun edellisviikolla tartuntoja varmistui 29. Noin puolet tartunnoista todettiin jo karanteenissa olleilla henkilöillä. Tartunnat keskittyvät Joensuuhun ja Kontiolahdelle.

Tartuntojen alkuperä pystyttiin selvittämään noin 87 prosentissa viime viikon tapauksista. Koronavirustestejä otettiin viikon aikana yhteensä 2700.

Kuluvalla viikolla torstaiaamuun mennessä uusia tartuntoja on varmistunut neljä. Karanteenissa koronaviruksella altistumisen takia oli torstaiaamuna 132 henkilöä.

Joensuun tartuntarypäs vaikuttaa olevan rauhoittumassa, eikä muuntovirusta ole tästä tartuntaketjusta löytynyt.

Siun soten toiminta-alueen Covid-19-tilannekuvatyöryhmään kuuluu Siun soten edustuksen lisäksi alueen kuntien ja elinkeinoelämän edustus sekä Itä-Suomen aluehallintoviraston (ISAVI), Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus) edustus. Työryhmä kokoontuu torstai-iltapäivisin.

Pohjois-Karjalassa voimassa olevat alueelliset suositukset ja rajoitukset on koottu Siun soten verkkosivuille osoitteeseen www.siunsote.fi/alueelliset-suositukset-ja-rajoitukset.

Liperissä käytännöt pysyvät toistaiseksi ennallaan

Liperin kunnan palveluihin ei tällä hetkellä ole tulossa muutoksia, vaan aiemmat ohjeet ja suositukset ovat edelleen voimassa.

Nykyisen tilannekuvan perusteella myös perusopetuksen yläluokat 7–9 jatkavat talviloman jälkeen lähiopetuksessa. Olemme varautuneet siirtymään etäopetukseen lyhyelläkin varoitusajalla.

Talvilomalle lähtiessä on hyvä ottaa mukaan kaikki kirjat ja välineet valmiiksi mahdollisia muutoksia varten.

Liperin kunnan järjestämät yleisötapahtumat on toistaiseksi peruttu. Kunta suosittelee Siun soten ohjeen mukaisesti vahvasti kasvomaskien käyttöä työpaikoilla, julkisissa sisätiloissa ja muissa tilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää. Toivomme kunnan asioissa asiointia ensisijaisesti puhelimen, sähköpostin tai muun sähköisen kanavan kautta.

Muista viisi valttia koronan ehkäisyyn:

  1. Jos saat oireita, mene koronatestiin ja pysy muuten kotona
  2. Pidä 1-2 metrin turvaväli
  3. Pese kädet, yski hihaan
  4. Käytä kasvomaskia, kun et voi pitää etäisyyttä
  5. Lataa koronavilkku-sovellus

 

Kertakäyttöisiä kasvomaskeja