Kuntalaisten tarinat pääkuva

Navigaatiovalikko

Sisältöjulkaisija

angle-left Taipaleen kulttuuriviikon tarina

Kulttuuri kuuluu kaikille

Taipaleen kulttuuriviikko sai alkunsa vuonna 2012, kun Timoi Munne katseli hämärän tultua Taipaleen Valistustalon viereistä kenttää ja mietti, että tänne tarvitaan jotain uutta kulttuuritoimintaa. Ensimmäinen kulttuuriviikko pidettiin vuonna 2014 ja kesällä 2019 Taipaleen kulttuuriviikkoa vietetään jo kuudetta kertaa.

Taipaleen kulttuuriviikon tuottaja Timoi Munne kävelemässä tiellä Viinijärvellä.

– Tämä oli aluksi pelkkä päähänpisto, sellainen höyräys tai äiläys, kuten savolaiset sanovat, muistelee Taipaleen kulttuuriviikon tuottaja, näyttelijä-muusikko Timoi Munne kulttuuriviikon syntyhetkiä.

Munne oli tuolloin muuttanut vastikään Viinijärvelle ja pitkän linjan kulttuuri-ihmisen mieleen alkoi nousta ideoita tapahtuman luomiseksi. Jo alusta asti tapahtuma on ollut suoraan viikon mittainen.

– Minulle tuli ensin mieleen ”Viinijärven taiteiden yö”, mutta hylkäsin moisen mahtipontisen idean ja päätin, että ei, vaan Taipaleen kulttuuriviikko. Esittelin idean ihmisille, joihin olin ehtinyt siihen mennessä tutustua ja he pitivät sitä hulluna, eli toteutettavana, Munne muistelee nauraen.

Taipaleen kulttuuriviikkoa vietetään tänä vuonna 22.–28. heinäkuuta. Kulttuuriviikon ajaksi on jo ehtinyt vakiintua heinäkuun viimeinen täysi viikko. Koko viikko tapahtuu täysin talkoovoimin ja ohjelma syntyy Munnen mukaan helposti.

– Mehän emme pääsääntöisesti rakenna itse mitään, vaan keräämme valmiina olevia ohjelmia yhdelle viikolle ja tänäkin vuonna se oli todella helppoa, Munne kiittelee.

Ohjelmiston rakentumisessa auttavat Munnen ja muiden talkoolaisten laajat verkostot: osaajia ja tekijöitä löytyy niin teatterin, musiikin, kuvataiteen kuin käsitöidenkin saralta.

– On myös kyläläisiä, jotka ovat asuneet täällä koko ikänsä, joten he tuntevat juurikasvustoa paremmin kuin minä, etenkin minun osaamisalueeni ulkopuolelta, kuvailee Munne paikallistuntemusta.

Oikeus kulttuuriin

Taipaleen kulttuuriviikko on yksi esimerkki siitä, miten kulttuuritoiminta pitää omalta osaltaan maaseutua ja maaseututaajamia elävänä. Munnelle on tärkeää, että kulttuuritapahtumia on siellä, missä ihmisiäkin.

– Maalla ja maaseututaajamissa ihmisillä on samanlainen oikeus kulttuuripalveluihin kuin missä tahansa muualla asuvilla. Aina sen ei tarvitse tarkoittaa sitä, että kerätään porukka ja lähdetään bussilla lähimpään kaupunkiin, vaan kulttuuri tuodaan tänne ihmisten keskelle. Samalla se tarkoittaa myös sitä, että kaupungista on lupa tulla tänne, hän muistuttaa.

Munnen mukaan esimerkiksi juuri Taipaleen kulttuuriviikolla tai Maarianvaaran kesäteatterissa, missä Munne on mukana taustajoukoissa, on yleisössä paljon väkeä Viinijärven ja Liperin kunnan ulkopuoleltakin. Oikeus kulttuuriin pitää Munnen mukaan myös tietoisesti tehdä mahdolliseksi. Vaikka ideat syntyisivät tyhjästä, tapahtumien toteutuminen vaatii yhteisöltä ja kunnalta myönteistä asennoitumista kulttuuripalveluiden tuottamiseen ja tukemiseen.

– Voisi puhua saavutettavuudesta, mikä on nykyajan termi, hän pohtii.

Juuri sopivan mahdoton

Tänä vuonna Kulttuuriviikon ohjelmisto leviää hieman Viinijärven ulkopuolelle, kun viikon aikana nähdään flamenco-tanssiesityksiä myös Liperin kirkonkylällä ja Ylämyllyllä. Flamenco-ryhmä saapuu Liperiin ystävyyskunnastamme Sakusta, Virosta.

– Ei tämmöisessä pitäjässä pidä niin nurkkapatriootti olla, että ruvettaisiin erottelemaan kyliä toisistaan. Toki suurin osa meistä tekijöistä asuu täällä Viinijärvellä, mutta sopiihan tämä laajeta. Esiintyjät lähialueilta ja tapahtumat lähialueille, Munne tiivistää.

Muuten Taipaleen kulttuuriviikkoa ei ole haluttu liikaa kehittää ja kasvattaa. Tietyt tapahtumat, kuten kulttuurikävely ja viikon päättävä päätöspiknik toistuvat joka vuosi, mutta muuten Taipaleen kulttuuriviikko joka vuosi omanlaisensa. Erillistä ohjelmaa lapsille olisi kyllä toiveissa kehittää tulevaisuudessa.

– Pitkään ovat olleet mielessä Omituiset Olympialaiset lapsille. Kyseessä olisi leikkimielinen tapahtuma, jossa olisi hyvin hullunkurisia lajeja. Tähän pitäisi löytää yhteiskumppani ja pitäisi kysyä esimerkiksi ViU:lta, olisiko siellä hulluutta irrallaan sen verran sopivasti, Munne vinkkaa.

Taipaleen kulttuuriviikko on syntynyt hetkestä ja kasvanut omille erikoisille urilleen. Timoi Munne nauraakin, että tapahtuma on omalla tavallaan aivan liian iso pienelle kylälle. Siksi siitä onkin tullut niin onnistunut ilmiö.

– Se saa olla liian iso, koska se rakentuu niin helposti! Minun mielestäni tämä on kuitenkin juuri sopiva, pituudestaan huolimatta pienimuotoinen, hän tiivistää.

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute