Uutiset pääkuva

Navigaatiovalikko

Sisältöjulkaisija

angle-left Koronavirustilanne Pohjois-Karjalassa on rauhallinen – exit-suunnitelma valmistelussa

Koronavirustilanne Pohjois-Karjalassa on rauhallinen – exit-suunnitelma valmistelussa

Siun soten tiedotteen mukaan koronavirusepidemia on pysynyt Pohjois-Karjalassa rauhallisena.

Siun soten tilannekuvatyöryhmä täsmensi alueella voimassa olevia kokoontumisia ja matkustamista koskevia suosituksia seuraavasti:

  • (19.5. alkaen) Suositellaan kaikkien tilaisuuksien rajaamista 50 henkilöön. Tätä isompia tilaisuuksia voidaan järjestää edellyttäen hygieniaohjeistusten ja turvavälien noudattamista opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeita noudattaen.
  • Suositellaan välttämään matkustamaan kotimaassa leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueille sekä ulkomaille.

Kasvomaskien käyttöä, etätyötä ja korkeakoulujen etäopetusta suositellaan edelleen, samoin sisätiloissa tapahtuvan aikuisten harrastustoiminnan välttämistä.

– Työikäisten rokotukset ovat juuri päässeet vauhtiin ja pian yhä useammalla meistä on rokotteen antama suoja koronavirustautia vastaan, perustelee työryhmän puheenjohtajana toimiva Sirpa Kaipiainen Siun sotesta.

– Kevään valmistujaisjuhlat kannattaa vielä suunnitella juhlivansa pienemmällä porukalla ja lähipiirin kesken. Pohjoiskarjalaiset ovat jaksaneet toimia todella vastuullisesti koko epidemia-ajan ja huolettomampi aika on lähellä, kannustaa Kaipiainen.

Tarkempaa alueellista exit-suunnitelmaa rajoitusten ja suositusten purkamisesta valmistellaan ja sitä käsitellään tilannekuvatyöryhmässä ensi viikolla torstaina 20.5.2021.

Yleisötilaisuudet

Työryhmä otti myös Itä-Suomen aluehallintoviraston pyynnöstä kantaa yleisötilaisuuksia koskeviin rajoitustoimiin. Lausuntopyyntö liittyy siihen, että poikkeusolot ja niihin liittyneet tiukemmat valtakunnalliset ohjeistukset ovat päättyneet 10.5. ja on palattu takaisin hybridistrategian mukaiseen tilannearvioon.

Työryhmä katsoi, että Pohjois-Karjalan näkökulmasta ei ole estettä keventää yleisötilaisuuksia koskevia turvallisuusohjeistuksia hybridistrategian mukaisiksi. Päätöksen yleisötilaisuuksia koskevista rajoituksista tekee Aluehallintovirasto.

Viikolla 18 Pohjois-Karjalassa uusia koronavirustartuntoja todettiin 6, kun edellisviikolla tapauksia kirjautui 11. Suurin osa tartunnoista on todettu Kiteellä. Kaikkien tartuntojen alkuperä pystyttiin selvittämään. Kuluvalla viikolla uusia tartuntoja on kirjautunut kolme ja karanteenissa oli torstaiaamuna yhteensä 42 henkilöä.

Kiteellä on toukokuun alusta lähtien ollut kaikkiaan 11 koronavirustartuntaa. Osa tartunnoista on todettu Kiteelle saapuneilla kausityöläisillä. Toinen laajempi tartuntaketju on lähtöisin toisen sairaanhoitopiirin alueelta. Tartunnat ovat levinneet perhe- ja lähipiirissä.

Viimeisimmät Kiteellä todetut tartunnat on todettu jo karanteenissa olleilla henkilöillä ja kaikkien tartuntojen alkuperä on selvillä.

Rokotukset etenevät

Koronarokotukset Pohjois-Karjalassa etenevät hyvää tahtia. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen mukaan ensimmäisen rokoteannoksen on saanut noin 37 % maakunnan väestöstä, kun valtakunnallinen rokotuskattavuus on noin 35 % koko väestöstä.

Noin 61 000 pohjoiskarjalaista on saanut ensimmäisen rokoteannoksen. Riskiryhmien rokotuksista on siirrytty koko väestön rokottamiseen. Rokotukset etenevät porrastetusti vanhemmista nuorempiin ikäluokkiin.

 

Kertakäyttöisiä kasvomaskeja pöydällä pinossa