Uutiset pääkuva

Navigaatiovalikko

Sisältöjulkaisija

angle-left Koronarokotusten ajanvaraus avataan riskiryhmään 2 kuuluville

Koronarokotusten ajanvaraus avataan riskiryhmään 2 kuuluville

Siun sote tiedottaa, että rokotusryhmiä laajennetaan tiistaista 27.4.2021 alkaen. Ajanvarausta toivotaan ensisijaisesti verkkoajanvarauksen kautta, jos se on käyttäjälle mahdollista. Rokotusaikoja on mahdollista varata myös puhelimitse maanantaisin.

Siun sote avasi tiistaina 27.4.2021 klo 8 koronarokotusten ajanvarauksen myös riskiryhmään 2 kuuluville 16–69-vuotiaille henkilöille. Näin ollen tiistaista lähtien rokotusvuorossa ovat

  • vuonna 1951 tai sitä ennen syntyneet henkilöt (tänä vuonna 70 vuotta täyttävät tai sitä vanhemmat)
  • vuonna 1952–2005 syntyneet sairauden perusteella riskiryhmään 1* tai 2** kuuluvat henkilöt (16–69-vuotiaat, henkilön tulee olla täyttänyt 16 vuotta)
  • vuonna 1952–1955 syntyneet henkilöt (66–69-vuotiaat, henkilön tulee olla täyttänyt 65 vuotta)

Tänä vuonna 70 vuotta täyttäville ja sitä vanhemmille sekä sairauden perusteella riskiryhmiin kuuluville henkilöille tarjotaan mRNA-rokotetta eli Biontech-Pfizerin tai Modernan koronarokotetta.

Tällä hetkellä Modernan rokotetta annatetaan vain PK Terveyden rokotuspisteellä. Rokotuspiste löytyy yhtenä vaihtoehtona verkkoajanvarauksen kautta. Biontech-Pfizerin koronarokotetta voidaan antaa 16 vuotta täyttäneille ja Modernan koronarokotetta 18 vuotta täyttäneille.

Alle 16-vuotiaille ei ole vielä käytössä koronarokotetta.

66–69-vuotiaille, jotka eivät kuulu sairauden perusteella riskiryhmään tarjotaan AstraZenecan rokotetta.

Ajanvaraus ensisijaisesti verkkoajanvarauksen kautta

Koronarokotusajan voi varata verkkoajanvarauksen kautta. Linkki ja ohjeet verkkoajanvaraukseen löytyvät osoitteesta www.siunsote.fi/koronarokotukset. Maanantaisin käytössä on myös puhelinajanvaraus numerossa 013 330 2131.

Siun sote toivoo, että puhelinajanvarausta käyttävät vain he, ketkä eivät pysty varaamaan aikaa verkkoajanvarauksen kautta.

Näin varmistetaan, että ajanvaraus onnistuu myös heille, jotka eivät syystä tai toisesta voi käyttää verkkoajanvarausta.

Koronarokotusten riskiryhmät 1 ja 2

THL on määritellyt sen, missä järjestyksessä koronavirusrokotteita tarjotaan eri taustasairauksia sairastaville alle 70-vuotiaille henkilöille.

Järjestys pohjautuu lääketieteelliseen riskinarvioon ja sen tavoitteena on tarjota koronarokotteita mahdollisimman oikeudenmukaisessa järjestyksessä niitä eniten tarvitseville.

*Riskiryhmä 1: Vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavia sairauksia ovat elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes, Downin oireyhtymä (aikuiset).

**Riskiryhmä 2: Vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia ovat jatkuvaa lääkitystä vaativa astma, vaikea sydänsairaus, hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila, immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen, vaikea krooninen maksasairaus, tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta, uniapnea, psykoosisairaus, sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40).

Rokote hoitajan kädessä