Uutiset pääkuva

Navigaatiovalikko

Sisältöjulkaisija

angle-left Kinttupolkujen maastotyöt alkavat

Kinttupolkujen maastotyöt alkavat

Kinttupolut-reitisto käsittää noin 65 kilometrin kokonaisuuden Lykynlammen ja Käsämän välisessä maastossa. Reitit sopivat maastopyöräilyyn, kävelyyn ja polkujuoksuun. Näiden lisäksi Pärnävaaran urheilukeskuksen ympäristöön tulee 6 kilometrin huollettu talviulkoilureitti ja tasokas alamäkipyöräilyreitistö.

Joensuun seudun Leader ry on myöntänyt avustuksen kehittämis- ja investointihankkeisiin, joilla rakennetaan ja ylläpidetään kattavaa luontoliikuntareitistöä Liperin kunnan alueella.

Reitistön nimenä on Kinttupolut ja se käsittää noin 65 kilometrin kokonaisuuden Lykynlammen ja Käsämän välisessä maastossa. Reitit sopivat maastopyöräilyyn, kävelyyn ja polkujuoksuun. Näiden lisäksi Pärnävaaran urheilukeskuksen ympäristöön tulee 6 kilometrin huollettu talviulkoilureitti ja tasokas alamäkipyöräilyreitistö.

Kinttupolut-reitistön kehittämis- ja investointihankkeita vetää koordinaattori Vesa Turkia, joka kuvailee syntyvää reitistöä Suomen mittakaavassa merkittäväksi.

- Kinttupolut yhdistyy valmistuttuaan Jaama Trailiin ja sen kautta Kontionpolkuihin. Näin syntyy Suomen suurin ja hienoin varta vasten maastopyöräilyyn ja polkujuoksuun suunniteltu ja yhtenäisesti opastettu reittikokonaisuus. Reitistöä on tuolloin 160 kilometriä, ja kaikki alle 25 kilometrin päässä Joensuun keskustasta, Turkia kuvailee kokoluokkaa.

Liperin kunta on ollut vuodesta 2019 lähtien osa Pyöräilykuntien verkostoa. Kunnan tavoitteena on edistää maastopyöräilyä ja muuta luontoliikuntaa. Pyöräilyreitistöhanke käynnistyi keväällä.

- Isoin kiitos hankkeen etenemisestä kuuluu maanomistajille ja tiekunnille, joiden kanssa kävimme neuvotteluja ja teimme sopimuksen reittien linjauksista, Turkia korostaa.

Sopimukset neuvoteltiin kesän aikana kehittämishankkeessa ja investointihankkeen maastotyöt päästään aloittamaan nyt alkusyksystä 2020.

- Reitit eivät siis ole vielä valmiita, vaan maastotyöt ovat vasta alkamassa. Tämä kannattaa alueella liikkuvien muistaa, Turkia kertoo.

Kunta tiedottaa erikseen, kun Kinttupolkujen maastotyöt ja opastukset on saatu hankkeen osalta valmiiksi. Hankkeessa tehdään tiivistä yhteistyötä myös Joensuun kaupungin kanssa ja yhtenä tavoitteena onkin Pärnävaaran alueen kehittäminen.

Kinttupolkujen reitistön lisäksi Pärnävaaran urheilukeskukselle rakennetaan Joensuun pyöräilijät ry:n ja Liperin kunnan yhteistyönä tasokkaita ja monipuolisia alamäkipyöräilyreittejä kaiken tasoisille kuskeille. Osa reiteistä pyritään toteuttamaan niin, että ne sopivat myös perheen pienimmille.

- Pärnävaaran ”epäviralliset” alamäkireitit ovat olleet jo useamman vuoden ajan pienen harrastajakunnan tiedossa ja aktiivisessa käytössä. Alamäkipyöräily on nyt kovassa nosteessa ja on mahtava juttu, että reitit voidaan nyt tällä hankkeella rakentaa ja
opastaa viimeisen päälle kuntoon. Joensuun pyöräilijät tekee käytännön rakentamistyön ja jatkossa huolehtii niiden seurannasta ja ylläpidosta, Joensuun pyöräilijöiden johtokunnan jäsen ja lajiaktiivi Sapa Korhonen kertoo.

Reittien suunnittelun ja toteuttamisen mahdollistaa Liperin kunnan varaama investointimääräraha ja Joensuun Seudun Leader ry:n myöntämä avustus hankkeisiin. Hankkeiden toteuttamista varten Liperin kunta on palkannut koordinaattorin ja lisäksi kunta palkkaa nyt liikuntapaikkojen hoitajan maastotöitä varten.

Kunta hankkii reittien huoltoa varten hankemäärärahoilla mönkijän, moottorikelkan, kärryn ja talvihuoltolanan. Pyörällä poluille -kehittämishankkeen kustannusarvio on 24 000 € ja Polkua pyörille investointihankkeen 139 000 €.

- On ollut hienoa seurata, kuinka ammattitaitoisesti hanketta on viety kevään aikana eteenpäin huomioiden ja hyödyntäen myös pyöräilijöiden osaamista, erityisesti alamäkireitistön osalta. Yhteistyö on toiminut kaikkien kesken erinomaisesti, Liperin kunnan vapaa-aikapäällikkö Anu Koistinen kiittelee.

- Hanke on merkittävä koko kunnan osalta ja se on tärkeä ensiaskel myös Pärnävaaran alueen kehittämisessä. Reitistö mahdollistaa koko perheen liikkumisen varsinkin nyt tällaisena poikkeusaikana. Luonto on tärkeä voimavara meille kaikille, Koistinen lisää.

Kaksi pyöräilijää Kinttupolkujen rantareitillä

Lisätietoja hankkeista antaa: