Uutiset pääkuva

Navigaatiovalikko

Sisältöjulkaisija

angle-left Joensuun seudun joukkoliikenteen kesäajan muutokset

Joensuun seudun joukkoliikenteen kesäajan muutokset

Muutokset astuvat voimaan 7. kesäkuuta 2021 alkaen.

Koulujen päättyminen ja joukkoliikenteen siirtyminen kesäaikataulukauteen tuo mukanaan tällä kertaa useamman muutoksen.

JOJO-liikenteen muutokset

Paikallisliikenteessä aloittaa uusi liikennöitsijä Länsilinjat Oy 7.6.2021 alkaen.

Kauko- ja tilausliikenteen lisäksi Länsilinjat Oy liikennöi paikallisliikenteen vuoroja myös Tampereella, Hämeenlinnassa, Turussa ja Jyväskylässä. Kuljettajista valtaosa on vanhoja tuttuja, jotka ovat jo tulleet tutuiksi nykyisten liikennöitsijöiden palveluksessa.

Liikennöinti aloitetaan dieselkalustolla. Vuoden kuluttua kesällä 2022 tulee liikenteeseen 13 uutta sähköbussia. Busseille rakennetaan tulevan vuoden aikana latauspiste varikolle. Ensimmäisen vuoden aikana liikenteessä on väliaikaista kalustoa, joka poistuu käytöstä sen jälkeen, kun sähköbussit otetaan käyttöön.

Jo nyt kesäkuussa paikallisliikenteen bussit erottaa muista busseista uuden raikkaan tilaajavärityksen perusteella. Jatkossa kaikki JOJO-bussit erottuvat liikenteestä tällä uudella värityksellä, kunhan myös Joensuu–Liperi/Hammaslahti ja Joensuu–Kontiolahti-liikenteet kilpailutetaan uudelleen sopimuskausien päättyessä.

Linjastomuutoksia

• Uusi linja 8 Mehtimäki–keskusta–Karhunmäki liikennöi kaikkina päivinä klo 6 ja 23 välillä tunnin vuorovälein Joensuun pääkirjastolta Karhunmäkeen. Samanaikaisesti Linja 103 Hammaslahti–Joensuu ei enää liikennöi Karhunkaaren kautta vaan kulkee suoraan Vanhaa Valtatietä pitkin.

• Linjan 3 reitti muuttuu, päätepisteet ovat jatkossa Mehtimäki (Joensuun pääkirjasto), Petäikkölä ja Raatekangas. Uutta reittiä Mehtimäki–keskusta–Niinivaara–Petäikkölä– Vehkalahti–Peltola–keskusta–Käpykangas–Raatekangas ajetaan kaikkina päivinä kerran tunnissa molempiin suuntiin. Jatkossa Onttolaan ajaa linja 4 ja tähän linjaan 3 on yhdistetty linjalta 5 Käpykankaan–Raatekankaan suunta.

• Linja 4 liikennöi jatkossa Onttolasta Kydön ja keskustan kautta Kulhoon.

• Linja 5 lakkaa. Käpykankaalle ja Raatekankaalle ajaa jatkossa linja 3.

• Linja 6 liikennöi edelleen lentoasemalle Helsingin lentojen mukaan.

• Linja 9 Iiksenvaaralle ajetaan jatkossa vain Joensuun perusopetuksen koulupäivinä.

Joensuu–Liperi/Hammaslahti

• Linja 103 Joensuu–Hammaslahti ei jatkossa liikennöi Karhunkaaren kautta.

Joensuu–Kontiolahti

• Linjan 203 Kontiolahti–Kontioniemi sunnuntailiikenne lakkaa.

Uudistetut linjat ja aikataulut ovat katsottavissa reittioppaassa: https://joensuu.digitransit.fi ja aikatauluvihkossa.

Uusien ja muuttuvien reittien linjakilpien päivitys on jo käynnissä pysäkeillä. Paperisten pysäkkiaikataulujen jako pysäkeille alkaa 7.6. alkaen. Aikatauluvihkoja on jo myytävänä Carelicumissa ja Waltti-busseissa.

JOJO Waltti lippu- ja maksujärjestelmä laajenee

ELY-keskuksen Waltti-lippujen käyttö Pohjois-Karjalassa loppuu. Joensuun seudun keskeiselle työssäkäyntialueelle tilalle tulevat JOJO Waltti -liput. Työssäkäyntialueen ulkopuolella käyttöön tulevat Matkahuollosta ja liikennöitsijältä ostettavat liput.

ELY-keskuksen Waltti-lippujen myynti päättyy kokonaan 6.6.2021. Laajenevalla JOJO Waltti -alueella jäljellä olevia kausilippuja voi käyttää niiden kelpoisuuden ajan elokuun loppuun ja kortilla olevaa arvoa syyskuun loppuun asti.

Jos matkustajan käytössä ei ole Waltti-liikennettä enää 7.6.2021 alkaen, ELY-keskus hyvittää Waltti-matkakortilla olevat käyttämättömät liput ja arvon.

Lisätietoa muutoksesta: https://jojo.joensuu.fi/en/jojo-waltti-alue-laajenee

Muuta huomioitavaa Waltti lippu- ja maksujärjestelmässä

Lippu- ja maksujärjestelmä siirtyy vaiheittain tunnistepohjaiseen järjestelmään kesällä 2021. Waltin nykyisestä, matkakorttipohjaisesta järjestelmästä tulee uudistuessaan tunnistepohjainen älykäs online-taustajärjestelmä.

Muutos tapahtuu lippu- ja maksujärjestelmän taustassa, eikä aiheuta toimenpiteitä matkustajille.

Liput, joissa on QR-koodi, voi jatkossa lukea bussissa rahastuslaitteella tai paikallisliikenteessä käyttöön tulevilla tolppalukijoilla. Tällaisia lippuja ovat tässä vaiheessa mobiililiput ja JOJO-maateista ostetut liput.

City-vyöhykkeen lippu tulee kuitenkin vielä näyttää kuljettajalle, joka rekisteröi matkan rahastuslaitteelle.

Joensuun seudun joukkoliikenteen tunnusgrafiikka, jossa violetilla pohjalla eri kuntiin liittyviä symboleja