Uutiset pääkuva

Navigation Menu

Asset Publisher

angle-left Lautasuolle suunnitellaan aistihuonetta ja lelukauppaa

Lisätilaa luovuudelle − Lautasuolle suunnitellaan aistihuonetta ja lelukauppaa

Kansainvälisen Design, Do and Lean It -hankkeen työryhmä kehitti ratkaisun päiväkodin tilankäyttöpulmaan.

Miten yrittäjyys, palvelumuotoilu, Lean ja varhaiskasvatus liittyvät toisiinsa? Äkkiseltään yhteyttä on hankala keksiä, mutta asiantuntijan kertomana se kuulostaa varsin loogiselta.

− Kun organisaatiossa on jokin työntekoa vaikeuttava, vaikkapa tilan käyttöön liittyvä, ongelma, se voidaan ratkaista tehokkaasti ja asiakaslähtöisesti oikeanlaisilla työkaluilla, kertoo Design, Do and Lean It -hankkeen koordinaattori Katja Väyrynen.

Väyrynen toimii yrittäjyyden opettajana Riveriassa ja vetää siellä aiheeseen liittyviä hankkeita. Design, Do and Lean It on kansainvälinen Erasmus KA2 -hanke, jossa pyritään palvelumuotoilun keinoin luomaan kaikenlaisiin työyhteisöihin integroitavissa olevia ratkaisuja arjen pulmien helpottamiseksi.

─ Kyseessä on jokin pieni, rajattu ongelma. Esimerkiksi Lautasuon päiväkodissa tilankäyttöä voisi henkilökunnan mukaan tehostaa, ja niinpä hanketyöryhmä lähtee ideoimaan ongelmaan ratkaisua, Väyrynen kertoo.

Kehitys tapahtuu kokeilemalla

Työskentelyssä on kolme vaihetta, jotka pyritään suorittamaan mahdollisimman tehokkaasti. Ensin työryhmä täyttää experiment canvasin (karkeasti suomennettuna kokeilutaulu) asiakkaan kanssa käydyn keskustelun ja tekemiensä havaintojen perusteella. Sitten käytetään puolisen tuntia ideointiin, ja ideoista karsitaan löysät pois. Lopulta työryhmä koostaa yhden suunnitelman, jota asiakas lähtee kokeilemaan.

─ Kokeilun tekemisessä on jatkuvan parantamisen idea, eli asiakastarveanalyysin ja ongelman määrittelyn jälkeen jaetaan ideointi protoilu- ja kokeiluvaiheisiin. Siinä opitaan eri asioita tehdessä paljon, Väyrynen kertoo ja korostaa, että vaikka kokeiltu asia epäonnistuisi, kehittäjät saavat siitä aina tietoa, jota hyödyntää tulevaisuudessa.

─ Perinteiseen suunnitellaan ensin valmiiksi ja testataan sitten -kehittämiseen verrattuna kokeilujen avulla säästetään rahaa ja aikaa sekä huomioidaan käyttäjän ja asiakkaan kannalta oikeita asioita. Tämä parantaa toiminnan vaikuttavuuttakin, Väyrynen listaa.

”Olisko tää tässä ja meniskö tää tänne?”

Lautasuon tapauksessa päiväkodin henkilökunta oli huomannut, että tilojen tehokkaassa käyttämisessä on kehitettävää. Tilajako ei täysin palvele päiväkodin tarpeita, sillä esimerkiksi energiselle leikille ei ole tarpeeksi paljon tilaa ja taidealue on melko pieni.

Kansainvälinen hanketyöryhmä istui alas päiväkodin henkilökunnan kanssa ja alkoi kokouksen pohjalta miettiä ratkaisua tilankäytön ongelmiin. Seuraavana päivänä he palasivat suunnitelman kanssa.

─ He rakensivat Lego-palikoista pienoismallin ja esittelivät ideansa nukkien avulla, ihastelee varhaiskasvatuksen vastaava Mervi Räty ja kiittelee, että Lautasuon oma henkilökunta otettiin aktiivisesti mukaan ideointiin.

Yhdessä tekemällä paras lopputulos

Hanketyöryhmä pohti, voisiko ulkoilumahdollisuuksia hyödyntää Lautasuolla entistä enemmän – upeat maastot kun ovat aivan oven takana.

─ Belgialaisissa päiväkodeissa lapset pääsevät suurista lasisista liukuovista ulos rajatulle alueelle milloin tahtovat. Meillä sellainen ei tietenkään kaikkina vuodenaikoina onnistu, Räty sanoo mutta myöntää, että ulkoalueiden tehostaminen on hyvä idea.

─ Meillähän on myös Teknologiaa ekosti -hanke meneillään, ja tämäkin tukisi samoja vihreitä arvoja, joita meillä jo monessa asiassa noudatetaan.

Työryhmä ehdotti myös taidealueen siirtämistä toiseen tilaan. Valoisammassa ja suuremmassa tilassa lasten luovuutta voitaisiin ruokkia paremmin. Lautasuon henkilökunta piti ideasta, ja sitä ryhdytäänkin toteuttamaan heti kun mahdollista.

─ Lisäksi jaamme suunnitelman mukaisesti salia eri käyttötarkoituksiin, jolloin toivon mukaan saadaan lisää tilaa vauhdikkaammille leikeille. Perustamme kenties myös lelukaupan, josta lapset saavat käydä hakemassa leikkeihin tarvitsemiaan leluja, Räty listaa.

Hän innostui myös työryhmän ideassa mainitun aistihuoneen rakentamisesta.

─ Sellainen meiltä puuttuu vielä kokonaan. Ja lisäksi tänne pitäisi saada lisää väriä ja muotoja seinille, värimaailma saa olla reilusti nykyistä rohkeampi, Räty visioi.

Kun muutostöihin ryhdytään, ne tehdään hänen mukaansa yhdessä lasten ja vanhempien kanssa.

─ Yhdessä tekeminen on tärkeä osa arvojamme. Tämä on meidän kaikkien projekti.

 

Lisätietoja hankkeesta