Uutiset pääkuva

Navigaatiovalikko

Sisältöjulkaisija

angle-left Janne Kivelä on Liperin liikuttavin mies

Liperin liikuttavin mies

Kunnan tuore Liikkuva koulu -koordinaattori Janne Kivelä haluaa tehdä liikkumisesta taas spontaania.

Hei, kiipeä tuonne puuhun ja tee joku temppu, valokuvaaja pyytää Janne Kivelää Viinijärven koulun pihalla.

─ Vai saako koulussa enää kiivetä puuhun?

─ Ei taida saada, Kivelä toteaa.

Monet kiellot ovat yksi syy ongelmaan, jota Kivelän pitäisi alkaa ratkoa. Hän on Liperin ensimmäinen Liikkuva koulu -koordinaattori, ja hänen tehtävänsä on saada lapset viettämään enemmän aikaa liikunnan parissa.

Mies itse on pohjalaisen kyläkoulun kasvatti muutaman vuosikymmenen takaa. Lapsena koulun jälkeen jäätiin pelaamaan palloa ja kiipeilemään puuhun, ihan vapaaehtoisesti.

─ Liikkuminen on lapselle luontaista. Turvallisuuteen perustuvilla kielloilla olemme tulleet rajoittaneeksi sitä luonnollisuutta, Kivelä pohtii.

Turvallisuus on kuitenkin lasten kanssa työskennellessä ensisijaisen tärkeää. Siksi Kivelän on yhdessä koulujen ja kotien kanssa pohdittava, miten liikkumisen spontaanius voidaan taata turvallisuutta unohtamatta.

─ Olisi hienoa, jos esimerkiksi liikuntasaliin voisi mennä aina kun siellä ei ole tuntia, ja siellä olisi joku vähän ohjaamassa tai katsomassa perään, hän pohtii.

Jos ennen välitunnilla liikuttiin vapaasti, niin nyt kaikki eivät välttämättä tiedä, mihin ryhtyä. Liikkuva koulu -hankkeen tiimoilta koulutetaankin nyt vanhempia oppilaita välituntiohjaajiksi, jotka toimivat eräänlaisina esiliikkujina ja pitävät huolen, että pienemmätkin pääsevät mukaan touhuun.

Kerhoon heti aamulla

Kivelän mukaan yksi tapa lisätä lasten liikkumista on matalan kynnyksen kerhotoiminta. Hänen haaveensa on luoda kunnan koulujen, järjestöjen ja kotien välille yhtenäinen verkosto, joka sitoutuu ylläpitämään ja kehittämään toimintaa.

─ Liperissä on vahva järjestöpuoli, ja erilaista liikuntaa on tarjolla paljon. Ongelma on saada lapset mukaan. Vaikeuksia voivat aiheuttaa aikataulut, kustannukset tai harrastuksen liika tavoitteellisuus.

Kun halutaan madaltaa lasten kynnystä liikkua, systemaattinen lajiharjoittelu on Kivelän mukaan kaukaa haettua.

─ Jos taas lapsille olisi vaikka aamukahdeksasta yhdeksään tai heti koulun jälkeen avoin kerho, jossa pääsee touhuamaan milloin mitäkin, niin se voisi kiinnostaakin.

Kaikkien yhteinen juttu

Tällä hetkellä Kivelä käynnistelee yhteistyötä eri tahojen kanssa ja toimii linkkinä Liperin koulujen välillä, jotta Liikkuva koulu -toiminnasta saataisiin kaikkialla tasapuolista ja toimivaa. Toiveissa on vakiinnuttaa toiminta niin, että kaikilla toimijoilla olisi selkeät roolit ja homma pyörisi itsenäisesti.

─ Toimiessaan tämä on parhaimmillaan valmis paketti, joka hyödyttää niin lapsia ja vanhempia kuin opettajia ja seuroja, Kivelä pohtii ja visioi jo kaikkien osapuolten yhteistä harrastuskalenteria.

─ Yleensähän näissä jutuissa on kyse resursseista. Että hyvä idea, mutta kun ei ole tekijöitä. No, nyt on, ja minua saa ja pitää hyödyntää.

Janne Kivelä Viinijärven koulun edustalla kasvavassa puussa.

Lisätietoja Liikkuva koulu -hankkeesta